avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii de indeplinit pentru concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii de indeplinit pentru concediu crestere copil

Buna ziua,

De la 1 martie 2012 a intrat in vigoare legea prin care celalat parinte (in cazul nostru tatal) este obligat sa ia o luna de concediu de crestere copil (CCC). Tatal trebuie sa indeplineasca niste conditii, printre care si 12 luni cu venit impozabil.

Pe 5 martie 2012 tatalui i-a incetat contractul de munca in baza unei disponibilizari cu salarii compensatorii. De la 5 martie 2012 tatal nu a mai primit salariu impozabil ci salariu compensatoriu.

Pe 13 mai 2012 s-a nascut copilul. Strict legal, tatal nu are 12 luni complete cu venit salarial. Totusi nu stiu daca salariul compensatoriu intra in categoria venit salarial impozabil.

Intrebarile ar fi urmatoarele:

1. Salariul compensatoriu este impozabil?
2. In acest context, sotul indeplineste conditiile sa ia o luna concediu?
3. Daca nu indeplineste conditiile, care ar fi ultima zi in care mama se poate intoarce la serviciu si poate lua stimulentul de 500 ron (mama a optat pentru CCC un an)?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:43, 4 Martie 2013
@ pfapfa

1. Salariul compensatoriu este supus impozitului pe salariu .Platile compensatorii acordate in baza contractelor colective sau individuale de munca nu intra in baza de calcul al:
- contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj ((art. 296 indice 16 lit. c1));
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (296 indice 16 lit e2);
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare (pct 24 lit.b) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 296 indice 16 din Codul fiscal);

Asadar, pentru compensatiile acordate in conditiile contractelor colective sau individuale de munca, persoanelor concediate pentru motive care nu tin de persoana lor se datoreaza urmatoarele contributii sociale:
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat (angajator si salariat);
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat);
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat.

2. Salariile compensatorii intra in categoria veniturilor asimilate din salarii .. Incepand cu iunie 2010 si Codul fiscal considera ca salariile compensatorii acordate in urma concedierii sunt venituri de natura salariala si sunt impozitet, deci pot fi luate in calculul indemnizatiei pentru CCC.

Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. - Cred ca salariile compensatorii ale sotului nu sunt acordate in baza unui contract colectiv de munca ci in baza unei legi speciale, fapt pentru care in timpul primirii lor este suspendata indemnizatia de somaj care va fi platita dupa ce se termina plata salariilor compensatorii.
- Banuiesc ca sotul a lucrat intr-o intreprindere de stat.

2. De aceea am spus sa mearga la AJPIS sa verifice acolo ce fel de salarii compensatorii sunt.
Salariile compensatorii avand caracterul unor venituri asimilate din salarii se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru CCC , indiferent de baza legala a acordarii acestora ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil RAMY82 RAMY82 Buna seara, Sunt incadrata in munca de la 01 oct 2012,in 13 august am nascut un baietel,am fost in concediu pre si post natal din 01 aug-31 oct,contractul de ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii popyaly_cry popyaly_cry Buna ziua. La primirea de salarii compensatorii ca urmare a unei concedieri va rog sa-mi spuneti ce impozite si taxe salariale sunt trase din cuantumul ... (vezi toată discuția)
Ce dari trebuie platite la stat? fany74 fany74 Am lucrat la o firma din 2000 pana la jumatatea luni noiembrie,cand mi-am cerut bani pe luna noiembrie am fost dat afara,a doua zi am fost sa imi faca ... (vezi toată discuția)