Avem un spatiu comercial la parterul unui bloc in centrul orasului (spatiul este ca destinatie Spatiu Comercial de cand a fost construit blocul , asa apare si in CF) si dorim sa dechidem o covrigarie in care nici macar aluatul nu il facem noi, ci il primim congelat, la fel ca si majoritatea incredientelor. Deci un fel de fornetti al covrigilor sa zic asa :)
De acum incepe distractia si confuzia crunta:
Pentru a primi autorizatia de functionare,cei de la primarie au zis asa: avem nevoie de semnaturile vecinilor directi + semnatura presedintelui de asociatie + stampila asociatiei ( legea 230/2007 art.42).
1. Am fost si am obtinut toate semnaturile vecinilor directi , dar presedintele nu vrea sa semneze decat daca 50+1% dintre membri asociatiei sunt de acord. In legea 230/2007 art.42 scrie ca este nevoie de "avizul comitetului executiv", nu de aprobarea asociatiei de locatari. Acum vine intrebarea unde ne-am blocat: Atata timp cat toti vecinii directi ne-au dat acordul, se poate opune comitetul exectutiv sau este obligat se semneze? #-o
2. Noi vom functiona pe urmatoarele 2 coduri caen:
a) 1071 (productie)
b) 4724 (comercializare)
Acum intervine urmatoarea parte foarte dubioasa din care eu cel putin nu mai inteleg nimic:
Domnul de la primarie a zis ca pentru codul 1071(productie) nu avem nevoie de aprobarea vecinilor - deja aici m-a pierdut. In schimb, actul acela semnat de vecinii directi + presedinte asociatie este necesar pentru a ne autoriza codul 4724 (cel de comercializare)... nu mai inteleg nimic, adica este spaiu comercial (asa apare si in CF) si avem nevoie ca nea' caisa sa ne lase sa vindem intrun spatiu comercial? Eu pana azi am crezut ca acele semnaturi sunt necesare pentru PRODUCTIE dar nicidecum pt. comercializare ?!!?
Problema este simpla insa cei care o complica sunt tocmai cei care ar trebui sa emita acel acord desi acesta nu este necesar decat in anumite situatii prevasute de legiuitor.
Asa cum s-a invocat articolul din lege este destul de clar si nu poate suferi interpretari eronate.
Acest acord in situiatia in care deja spatiul are destinatie de spatiu comercial, nu mai este necesar , fapt ce reiese din interpretarea textului legal invocat (art.42, l.230/2007 )si care priveste nu doar schimbarea destinatiei unei locuinte , ci si schimbarea destinatiei altor spatii decât acelea de locuinta .
Aceasta înseamna ca în situatia în care un spatiu comercial, cum este si în speta de fata , îsi schimba destinatia , alta decât cea initiala , destinatie care implica în mod necesar o modificare constructiva pentru adaptarea la noul specific comercial, devine obligatoriu acordul Asociatiei de locatari si al proprietarilor -vecini directi cu spatiul în cauza.
În mod evident nu se poate pune semnul egal între un spatiu cu destinatia de sediu social al unei firme comerciale , unde de regula se primeste corespondenta si sunt toate documentele contabile ale comerciantului, si un spatiu în care o societate comerciala desfasoara activitati de productie si comert cu tot ceea ce presupune acest lucru.
Totusi, rezulta ca locatarii care se afla în vecinatate directa pe plan orizontal si vertical cu apartamentul unde se va desfasura activitatea comerciala au fost de acord cu desfasurarea acestor activitati, presedintele asociatiei trebuie sa semneze acel acord. In caz contrar, datorita faptului ca savarseste un abuz prin nesemnarea acordului in mod nejustificat refuzuzand, poate fi chemat in judecata pentru suplinirea acestui acord si va suporta atat daunele produse cat si cheltuieli de judecata.
In conditiile in care proprietarii invecinati cu spatiul comercial au dat acordul,legal presedintele de asociatie de proprietari nu are temei legal pentru a se opune eliberarii documentul necesar pentru functionare unitate
In caz ca presedintele asociatiei de proprietari refuza eliberarea documentului aveti dreptul sa sesizati oficial serviciul specializat din primarie,solicitand aplicarea disp art 32 al 2 din L nr 230/2007
Art.32 alin.2 Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv preşedintele asociaţiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în faţa legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.
Prin urmare atragerea raspunderii poate fi declansata atat prin promovarea unor actiuni in instanta cat si prin formularea unor plangeri la organele competente.
Indiferent de codul de activitate,pentru unul dintre acestea dvs aveti nevoie sa faceti dovada acordului asociatiei de proprietari
Incercati sensibilizarea presedintelui de asociatie,prin prezentarea unor eventuale facilitati acordate de unitatea dvs asociatiei de proprietari