avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitatea acordului tuturor coproprietarilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitatea acordului tuturor coproprietarilor

Va rog o indrumare pentru situatia urmatoare:
Un imobil a fost construit cu urmatoarea destinatie: demisol si parter cu destinatia de spatii comerciale, respectiv mezanin+4et+mansarda cu destinatia de locuinte. In spatele blocului, la nivelul parterului, initial a fost constuita o terasa betonata. Ulterior, aceasta terasa s-a inchis, rezultand un spatiu de depozitare (bineinteles, cu respectarea procedurilor si in baza unei autorizatii de contruire).
Acum ne aflam in situatia in care dorim sa schimbam destinatia fostei terase, din spatiu de depozitare in coafor, drept pentru care prin certificatul de urbanism ni s-a cerut acordul tuturor proprietarilor din blocul de locuinte.
Important de precizat este faptul ca terasa inchisa nu are niciun perete comun cu spatiul de locuit, doar cu spatiul de la parter; de asemenea, nici in inaltime, terasa inchisa nu se invechineaza cu spatiul de locuit si nu il afecteaza in niciun fel.
La nivelul spatiului de locuinte, este constituita asociatie de proprietari.
Cum pot rezolva problema aparuta in situatia in care nu reusesc sa obtin acordul tuturor coproprietarilor din spatiul de locuit (unul a decedat si nu s-a facut succesiune, altul este plecat din tara, altul nu doreste sa semneze din rea-credinta, cu toate ca nu este absolut deloc afectat de noul spatiu) iar in lipsa acordului, primaria imi refuza eliberarea certificatului pentru schimbarea de destinatie?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:42, 31 Octombrie 2013
Celor de la Primarie trebuie sa le aratati prev. Legii nr. 230/2007 - privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari - art.42:

Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinatia initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii

Din cele spuse de dvs. inteleg ca nu aveti vecini nici pe orizontala si nici pe verticala imediata care sa fie „afectati” de aceasta schimbare.
Deci dvs. trebuie sa discutati in primul rand cu presedintele as. prop., care daca intelege acest articol de lege, este obligat sa va de-a avizul respectiv - fara acceptul vreunui proprietar. De buna seama, discutiile pot si nuantate pe tema, iata ce mai pot face eu pentru asociatie in conditiile incheierii unei conventii intre firma dvs si as. prop., conform prev.art. nr. 37 din HG nr. 1588/2007 (Normrlr la L 230/2007).
Mult succes!
Multumesc pentru raspunsul Dvs.
Acordul asociatiei de proprietari, prin administrator si presedinte, l-am obtinut, insa cei de la Primarie mi-au pus in vedere faptul ca nu voi primi acel certificat de schimbare de destinatie, intrucat prin certificatul de urbanism mi-a fost impusa urmatoarea conditie:
-"acordul coproprietarilor si viza Asociatiei de proprietari si declaratie pe proprie raspundere ca toti coproprietarii si-au dat acordul"
Voi incerca sa inaintez documentatia cu tot ce am obtinut pana acum (semnatura a 38 proprietari din 42) si cu referire la Legea 230/2007, si vom vedea la ce rezultat voi ajunge.
Problema este ca in bloc este un proprietar care a facut reclamatii la toate institutiile posibile si nimeni nu doreste sa aiba de-a face cu ea (iar cei din Primarie mai bine sufla in iaurt decat sa se arda cu vreun proces in instanta). Ceea ce reclama este de-a dreptul pueril, dar incurca pe toata lumea (ex: nu a primit copie dupa facturile cu care s-a achizitionat mobila din apartamentul ei, aceasta cumparand un apartament complet mobilat si utilat; liftul nu are incaperea "casa liftului"; nu are acces la pod, cu toate ca intreaga cladire nu are un spatiu cu o asemenea utilitate; unele geamuri de pe casa scarii sunt doar iluminatoare si nu se deschid; etc.)
Primaria chiar daca vrea sa sufle si in iaurt, nu are decat sa faca lucrul acesta cat vrea, adica sa respecte cu sfintenie legea, in schimb, introducerea in certificatul de urbanism a conditiei:

"acordul coproprietarilor si viza Asociatiei de proprietari si declaratie pe proprie raspundere ca toti coproprietarii si-au dat acordul"

Este abuziva si ilegala in sensul ca depaseste conditia impusa de art. 42 din L 230/2007. Aici nu mai sufla in iaurt?
De altfel, am observat ca as. prop. v-a dat avizul de principiu stiind de fapt ca nu era nevoie de acordul proprietarilor direct afectati, pentru ca spatiul este exterior si nu are vecini pe care sa-i afecteze in vre-un fel modificarea destinatiei.
Mergeti la Primarie cu textul de lege si amenintati-ii ca ii actionati in instanta pentru ca efectiv incalca legea si sa scoata conditia cu acordul tuturor coproprietarilor. Ajunge avizul as. prop. cu mentiunea ca spatiul respectiv nu are vecini care ar fi afectati de modificarea respectiva. Puteti cere si daune pentru ca nu va puteti folosi de proprietatea dvs. asa cum doriti. Puteti schimba destinatia spatiului de 10 ori, pentru ca asa intelegeti dvs. sa va folositi de proprietate, proprietate pentru care platiti o multime de taxe si impozite, basca faptul ca in noua situatie creati locuri de munca pentru care o sa contribuiti la bugetul de stat cu alte taxe si impozite...
Faza cu vecina reclamagioaica este clasica. In toate blocurile exista cate un Gica-Contra, nu va faceti probleme. Sa reclame unde vrea, dar la un moment dat si dvs. sau chiar prin as. prop. ar trebui sa-i faceti niste reclamatii la org. de politie pentru hartuire si reclamatii neintemeiate. Dupa 2-3 amenzi, poate se mai linisteste.
Va doresc mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord vecini/acord proprietari/acord copropietari alezu alezu Buna, am nevoie de un sfat, la un apartament cu 3 geamuri la strada situat la parter cu trotuarul lipit de cladire(cladire veche) doresc sa-l modific in spatiu ... (vezi toată discuția)
Functionare firma in spatiu comercial la parter bloc locuit mobinstal mobinstal La parterul blocului in care locuiesc ( etaj 1) sunt spatii comerciale . Pana in acest an , toate firmele care isi desfasurau activitatea , solicitau acordul ... (vezi toată discuția)
eliberare autorizatie de functionare sinlesa sinlesa Pentru obtinerea aprobarii de functionare a unui spatiu comercial (bauturi alcoolice, pateuri,sandwich-uri, 3 masute pe terasa - bordura , program non-stop) ... (vezi toată discuția)