avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Promovare in functie - probleme cu nerecunoasterea ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Promovare in functie - probleme cu nerecunoasterea studiilor

Am o problema pe care nu stiu cum o pot rezolva.
Sunt angajata unei institutii publice,deci bugetar.Lucrez din anul 2000 in sistem si sunt pe un post de executie ce necesita studii medii.
Anul trecut am absolvit cu diploma de licenta o facultate.
Pana la momentul respectiv au mai absolvit facultate si alti colegi ai mei care lucreaza pe acelasi post,cu aceleasi sarcini.Cand au prezentat angajatorului diploma de licenta,acesta le-a recunoscut studiile si i-a promovat pe o treapta superioara.
Din cauza unui scandal izbucnit intre conducerea unitatii(mentionez ca e vorba de superiorul direct care se subordoneaza unui alt superior ierarhic) si personalul unitatii,angajatorul a refuzat sa-mi recunoasca studiile si implicit sa-mi mareasca salariul.Cu vreo 2 luni inainte sa dau licenta mi s-a schimbat incadrarea (nu stiu dupa ce criterii) mi s-a schimbat denumirea functiei fara schimbarea celorlalte conditii din fisa postului.Acum angajatorul motiveaza ca nu are nevoie de personal cu studii superioare desi pana la scandalul respectiv s-a procedat altfel.
Pot sa rezolv in vreun fel problema sau trebuie sa-mi gasesc alt loc de munca unde sa mi se recunoasca studiile?Nu doresc decat niste bani in plus la salar;munca la noi e in conditii psihice deosebite iar sporurile nu se mai regasesc nicaieri,salarul e mic pentru efortul depus.Sau asa e peste tot la stat?


Cel mai recent răspuns: gordius63 , utilizator 20:05, 12 Martie 2013
se poate actiona in instanta institutia angajatoare.
..dar profilul facultatii absolvite are vreo legatura cu atributiile dvs de serviciu?..Pt. ca nici o lege a salarizarii de pana acum nu a ingradit pana acum ceea ce spuneti dvs. Cititi L 284/2010 si L 285/2010, articolele cu privire la absolventii studiilor superioare, daca vedeti ca indepliniti conditiile specificate acolo, faceti o cerere bine documentata cu trimitere la lege, asteptati sa vi se raspunda (in max.30 zile), si abia apoi va puteti adresa instantei..
Probabil ca asa este dar in urma scandalului s-a ajuns la Avocatul Poporului iar institutia angajatoare ne-a penalizat pe cei care am semnat acolo si probabil ca acum savarsesc un abuz.Problema e unde ma adresez si cum procedez caci nu s-a rezolvat nimic iar angajatorul se razbuna cumva pe mine.Pana la mine au fost recunoscute studiile superioare efectuate in timp ce persoanele erau deja angajate ale acestuia si pe urma au angajat o persoana cu studii superioare care nu aveau absolut nici o legatura cu fisa postului.In consecinta aceasta persoana are salar mai mare ca al meu cu toate ca,nu are vechime iar clasa sa de salarizare este superioara.Cum se poate asa ceva?!
Da. aveti dreptate. Nu sunteti singura careia nu i-au fost recunoscute studiile, numai ca acest lucru depinde de ordonatorul de credite, el este cel care trebuie sa-si puna viza pe cererea dvs. si daca acesta refuza, se poate gasi solutie numai in instanta, numai dupa un raspuns scris din partea acestuia. In cerere puteti mentiona numele persoanelor care au beneficiat de recunoasterea studiilor desi acestea nu erau in domeniul in care profesau, pentru ca poate asa il faceti sa se teama de instanta.
Legea 188/1999 Statutul functionarilor publici

ART. 68
(1) În urma dobândirii unei diplome de studii de nivel superior, funcţionarii publici de execuţie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei funcţii publice într-o clasă superioară celei în care sunt încadraţi, dacă studiile absolvite sunt în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau dacă autoritatea ori instituţia publică apreciază că studiile absolvite sunt utile pentru desfăşurarea activităţii.
#B
(2) Promovarea în condiţiile alin. (1) se face prin transformarea postului ocupat de funcţionarul public ca urmare a promovării examenului.
#M21
(3) Promovarea în clasă nu se poate face pe o funcţie publică de auditor sau de consilier juridic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate transforma un post daca persoana care il ocupa a absolvit studii superioare? campeanrafila campeanrafila un functionar public cu studii medii, care a absolvit o forma de invatamant superior, cum i se poate transforma postul in post cu studii superioare. Daca ... (vezi toată discuția)
Promovarea in clasa lorelora lorelora Buna seara. Sunt referent superior intr-o institutie publica, anul acesta am absolvit o facultate cu studii de lunga durata si am promovat examenul de ... (vezi toată discuția)
Promovare in clasa, functie publica ContSters287034 ContSters287034 Buna seara, un referent principal 2, incadrat in cadrul UAT, in urma absolvirii cu titlu de licenta Fac. de Stiinte Juridice si Administrative in anul 2011, ... (vezi toată discuția)