avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cerere de studiu al probelor din dosar pe timpul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cerere de studiu al probelor din dosar pe timpul cercetarii penale

Mentionez ca intr-un dosar penal instrumentat de DIICOT mi se aduce calitatea de invinuit. Dupa perchezitia auto si domiciliara se ridica o serie de bunuri care nu au legatura cu cauza, bunuri care ulterior mi se restituie dupa lungi insistente si petitii adresate numeroaselor institutiii. mi se reproseaza acest lucru de catre procurorul de caz si ca reactie imediata dupa ce mi se returneaza lucrurile ... acestea dispune instituirea sechestrului asigurator asupra locuintei si autoturismului, autoturism care a fost indisponibilizat anterior la perchezitie si ulterior sechestrului lasat in custodia mea.
Vazand aceste masuri punitive, contest sechestrul la procurorul superior dar nu primesc raspuns desi a trecut termenul legal, si solicit procurorului de caz o cerere de studiu a probelor la dosar, invocand caracterul nepublic al urmariri penale , coroborat cu jurisprudenta CEDO , motivand necesitatea unei aparari pertinente.
Mi se raspunde cererii cu o rezolutie prin care cererea este respinsa dat fiind ca "nu exista nici un text de lege care sa oblige organul de cercetare penala sa puna la dispozitia invinuitului dosarul cauzei pentru studiere". As dori sa aflu daca acest lucru este un abuz , daca poate fi contestat si unde.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:02, 7 Martie 2013
In opinia mea este un abuz,chiar daca nu este reglementat in Codul de procedura penala in vigoare acest aspect in mod expres, art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care are un caracter general stabileste practic modalitatea in care trebuie sa se desfasoare un proces echitabil, consacrand principiul prezumtiei de nevinovatie în materie penala şi deasemeni enumera drepturile acuzatului: dreptul la informare, dreptul de a dispune de timpul si de inlesnirile necesare pregatirii apararii sale(care reprezinta de fapt dreptul de a studia dosarul) ,dreptul de a se apara el insusi sau de a fi aparat de un avocat ales sau din oficiu, dreptul de a audia martori, dreptul de a beneficia de serviciile unui interpret.
Articolul 20 din Constitutia Romaniei referitor la " Tratatele internaţionale privind drepturile omului" ne arata ca "dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte".
Din pacate exista situatii in care garantiile prevazute de Articolul 6 din Convenţia pentru apararea drepturilor omului şi a libertătilor fundamentale nu sant respectate,cu toate ca vorbim de un act international care ar trebui sa guverneze nomele de drept intern.

Este un abuz ,deoarece,chiar daca nu se prevede in mod expres dreptul de a studia dosarul pe timpul urmaririi penale,aceasta posibilitate se deduce destul de clar atat din art.6 CEDO,cat si din principiul dreptului la aparare reglementat de art 6 din codul de procedura penala.In noul cpp se va pune capat acestor abuzuri.
da..dar oare cand intra in vigoare noul CPP?
cred ca mai asteptam cativa ani....
Chestiunea este relativa si se apreciaza de la caz la caz.
Problema este ca si in caz de abuz nu ai cale de atac.

Referitor la sechestrul bunurilor puteti ajunge la instanta dar problema cu abuzul este incidentala si instantele nu o pot solutiona deoarece probabil vor considera cererea inadmisibila.
Nu imi pare corect dar...traim in Romania...
In cazul acesta ma pot adresa la CEDO?

Alte discuții în legătură

Cedo si noile reglemetari de urgentare a proceselor SC QCERT SRL SC QCERT SRL Am citit nu demult un topic care mi s-a părut fff interesant, pe care am uitat sa îl salvez și pe care nu am reușit sa îl regăsesc privind faptul ... (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator taviflavi taviflavi Cat poate dura sechestrul asigurator deja am casa si masina sechestrate de 1 an si 6 luni si nici macar nu a aparut rechizitoriul. Am fost prins cu tigari de ... (vezi toată discuția)
Este sau nu secret dosarul in faza de urmarire penala ? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI A obtinut cineva castig de cauza prin hotarare judecatoreasca in ipoteza in care procurorul refuza sa raspunda la o cerere de studiere a dosarului penal cand ... (vezi toată discuția)