A obtinut cineva castig de cauza prin hotarare judecatoreasca in ipoteza in care procurorul refuza sa raspunda la o cerere de studiere a dosarului penal cand este vorba de o persoana invinuita?
Decizia in interesul legii pronuntata de ICCJ nu consider ca este incidenta in acest caz si procesul ar trebui sa ajunga sa se judece pe fond fara a exista inadmisibilitate deoarece nu s-a dispus nimic...
Nu exista niciun text de lege care sa imi interzica sa studiez dosarul.Nici un text de lege nu prevede ca dosarul este secret in urmarirea penala.Deci, daca ajung pe fond si legea nu imi interzice studierea dosarului…ce ar putea decide instanta…?
Mai este vorba si de accesul la justitie si CEDO…in sustinerea plangerii…deoarece nu se poate redacta o plangere penala fara studierea dosarului pentru a se cunoaste ceea ce s-a declarat.
Este vorba de o persoana care dupa parerea mea este nevinovata dar a fost pusa sub invinuire datorita unor declaratii mincinoase.Prin urmare, studierea dosarului trebuie facuta pentru a se putea redacta o plangere penala pentru marturie mincinoasa si denunt calomnios ( persoana care a exercitat agresiunea si a depus plangere penala are si certificat medico legal-adica a si ticluit probe…).
Si clienta mea are certificat IML…
nu exista ca organul de u.p sa refuze sa arate dosarul, este un abuz. in toate cazurile imi arata plangerile dar evident nu si probele.ajunsi la parchet, luati cu vorba buna, procurorii au fost intelegatori astfel incat si mie si clientului ne-au aratat dosarul. cred ca secretul estre VORBA DULCE...
dosarul este bine sa nu fie aratat partilor ca sa nu fie influentate declaratiile in functie de probele existente in dosar. stiu ca aici am vorbit ca un procuror, dar asta este logica pentru care obtinem asa greu studierea dosarului in faza de urmarire penala.
Nu merge cu vorba dulce.
Se pare ca au gresit dar probele par sa indice vinovatia clientei mele.Presupun aceasta intrucat nici nu ma pot apropia de dosar.
Nu pot face plangere penala daca nu vad probele mincinoase.
Politistul zice ca daca procurorul nu dispune nu ma lasa si procurorul nu este de gasit...
Poate ca se tem ca se face plangere apoi de ceilalti daca studiez dosarul pt ca plangerea pt marturie mincinoasa nu o pot face decat dupa ce vad declaratiile.La fel si cu denuntul calomnios...
Fara aprobare scrisa de la procuror nu este indicat sa vad dosarul...
Timp de cca 3 luni i-am lasat sa administreze probe tocmai ca sa nu existe suspiciuni de influentare...si s-au tot administrat...
eu opinez ca pe parcursul urmaririi penale studierea dosarului de catre parti sau avocatii partilor e interzisa datorita caracterului nepublic al urmaririi penale.
Da, exista acest caracter nepublic dar in acest caz trebuie studiat dosarul pt a se face plangerea si nu se poate ghici ce au declarat.
Este vorba si de prezumtia de nevinovatie dreptul la aparare si dreptul de acces la justitie.
Persoanele Tb cercetate penal pt infractiunile pe care le-au comis si sa se stabileasca vinovatia sau nevinovatia lor.
Am cerut si poligaful si se pare ca este singura chestiune care ar lamuri nevinovatia daca ceilalti mint.De aceea am asteptat...
Daca toti ceilalti mint este nevinovat clientul...
In caz de nevinovatie avocatul trebuie sa faca tot ce poate si plangerea penala ar ajuta deoarece s-ar face cercetari pe aceste aspecte invocate in plangerea detaliata si motivata...
Dar cum sa faci plangerea daca nu stii ce au declarat...
Pe de o parte aveti dreptate , pe de alta , tin si la respectarea nepublicitatii . Mai trebuie tinut cont ca nu se rezuma totul la urmarirea penala , desi aceasta este etapa strangerii materialului probator . Plangerea ptr marturie mincinoasa se va putea face si in cursul cercetarii judecatoresti , daca se va ajunge acolo . Asa ca din punctul meu de vedere , se poate ajunge la rezultatul probarii nevinovatiei si achitarii clientei dvs in fata instantei , in paralel cu cercetarea martorilor ptr marturie mincinoasa , respectiv a persoanei ce a depus plangerea , ptr denuntul calomnios .
Sunteti constient de faptul ca nu puteti avea cunostinta de continutul dosarului intotdeauna . Sunt unele dosare unde nu prea este relevant faptul ca sunt vazute de avocatul invinuitilor/inculpatilor . Insa , in unele dosare , acest lucru ar compromite grav urmarirea penala . Tocmai de aceea in faza cercetarii judecatoresti , se poate dovedi netemeinicia probelor in acuzare .