avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procurorul intarzie solutionarea dosarului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procurorul intarzie solutionarea dosarului

Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea speta: in urma cu 2 ani l-am reclamat la politie pe un vecin pentru tulburare de posesie. Politia a stat 1 an sa instrumenteze dosarul dupa care l-a trimis la procuror, care il tine „in lucru„ de mai bine de 1 an. Daca in timpul instrumentarii de la politie mai primeam cate o informatie legata de mersul anchetei, de cand dosarul a ajuns la procuror, e secretomanie totala. Am facut adrese peste adrese si de fiecare data mi se spune, impasibil, ca dosarul se afla in lucru la procuror si ca atnci cand va fi solutionat voi fi instiintat. M-am dus chiar si in audienta la primul-procuror insa nici n-a vrut sa stea de vorba cu mine pe motiv ca dosarul e secret!!!, desi eu sunt partea vatamata in acel dosar.
Intrebarile mele sunt urmatoarele: exista vreun termen legal in care procurorul sa fie obligat sa solutioneze un dosar? Exista vreun text de lege care sa il oblige sa imi comunice mie, partea vatamata, detalii legate de mersul dosarului? Am vreo sansa sa il reclam la CSM? Am uitat sa precizez ca il suspectez pe respectivul procuror de „non-combat„ cu partea adversa, deci pot explica oarecum atitidinea asa.
Cel mai recent răspuns: florindbro , utilizator 12:31, 18 Iunie 2011
dosarul este secret chiar fata de partea vatamata. Nu exista un termen anume ptr finalizarea cercetarilor intr-un dosar.

va puteti adresa CSM reclamind tergiversarea emiterii unei solutii de catre procuror.
matahachiro a scris:

dosarul este secret chiar fata de partea vatamata. Nu exista un termen anume ptr finalizarea cercetarilor intr-un dosar.

va puteti adresa CSM reclamind tergiversarea emiterii unei solutii de catre procuror.


Va rog, imi puteti indica un text de lege care spune sau sugereaza ca dosarul este secret chiar si pentru partea vatamata? Mi se pare absurd sa nu am dreptul de a sti mersul unui dosar care ma priveste direct. N-am cerut dosarul Monicai Columbeanu ci pe cel in care eu sunt parte vatamata.
Multumesc pentru un raspuns lamuritor.
nu exista un articol de lege care sa prevada expres acest lucru insa caracterul nepublic / secret al urmaririi penale reiese din articolele de lege referitoare la acest aspect si a fost confirmat atit de practica judiciara cit si de doctrina.

Cu putina vreme in urma acest principiu se intitula „caracterul secret al urmaririi penale” in sensul ca dosarul penal putea fi cunoscut fragmentat si nu numai de catre anumiti subiecti oficiali sau particulari, cauza penala nefiind publica asa cum prevede legea pentru faza de judecata.

activitatea de urmarire penala, desfasurandu-se in cabinetul organului de cercetare penala sau al procurorului, fara accesul publicului, se poate caracteriza activitatea de urmarire penala ca nepublica.

Caracterul nepublic al urmaririi e aplicabil tuturor aspectelor vizate de activitatea de urmarire penala.

Efectuarea actelor de urmarire penala de indata ce sunt posibile ( cat mai repede cu putinta si nu la anumite termene ), precum si mobilitatea activitatii judiciare care se poate realiza oriunde ( nu numai la sediul organului judiciar sau alt loc dinainte stabilit si adus la cunostinta ) fac publicitatea imposibila.

De regula, in cursul urmaririi penale dosarul cauzei, la care in principiu partile sau alte persoane nu au acces, este secret. Pentru inculpat, urmarirea penala nu mai e secreta in momentul prezentarii materialului urmaririi penale. Acest moment e insa plasat dupa ce au fost efectuate toate actele de urmarire penala ( art. 250 alin. 1 C. proc. pen. ).

In consecinta, inculpatul nu mai are posibilitatea sa impiedice administrarea probelor.
În conformitate cu art. 250 C.pr.pen., după efectuarea tuturor actelor de urmărire penală şi punerea în mişcare a acţiunii penale, inculpatului i se pune în vedere dreptul său de a lua la cunoştinţă de materialul de urmărire penală, arătându-i-se totodată şi încadrarea juridică a faptei. În acest moment dosarul îşi pierde caracterul său secret devenind accesibil inculpatului pentru garantarea dreptului său la apărare. Asadar, de aici reiese caracterul secret al dosarului, aceste lucruri sunt valabile atat pt invinuit/inculpat cat si pt celelalte parti in proces.

De unde vine aceasta suspiciune a dumneavoastra ca procurorul ar tine cu partea adversa?
Puteti sa va adresati in scris Parchetului si sa solicitati sa vi se comunice stadiul cercetarilor sau solutia adoptata in cauza, mentionad data la care ati facut plangerea si timpul indelungat al duratei cercetarilor. Chiar daca nu sunt prevazute in codul de procedura penala, exista niste termene rezonabile de cercetare in care dosarele trebuie solutionate.Pentru speta dvs. care nu este complexa(adica nu este un prejudiciu mare, mai multi invinuiti/inculpati, infractiuni savarsite pe raza mai multor judete ori transfrontaliere) cercetarea ar fi trebuit sa dureze cel mult de 30 zile . Doar in cazul in care s-ar fi putut cere o expertiza, acest termen ar fi depasit dar nu ar trebui sa fie mai mare de 90 zile Vedeti si art. 275 si urmatoarele din CPP,

Alte discuții în legătură

Daca procurorul nu permite studiul dosaruluiu ce trebuie facut? florindbro florindbro Ca parte vatamata nu mi se permite accesul la dosarul penal. Motivul este acela ca in curand(nu stiu exact ce inseamna in curand in termeni juridici) se va ... (vezi toată discuția)
Plangerea impotriva procurorului pentru tergiversarea solutionarii dosarului florindbro florindbro Plangerea impotriva procurorului care tergiverseaza solutionarea unui dosar penal unde se depune? Procurorul activeaza la parchetul de pe langa o ... (vezi toată discuția)
Drepturile avocatului in cursul urmaririi penale klaus86 klaus86 Am gasit multe discutii pe forum insa unele erau pornite in urma cu ceva ani asa ca imi permit sa mai deschid un topic pe tema aceasta pentru a se clarifica ... (vezi toată discuția)