avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Drepturile avocatului in cursul urmaririi penale
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Drepturile avocatului in cursul urmaririi penale

Am gasit multe discutii pe forum insa unele erau pornite in urma cu ceva ani asa ca imi permit sa mai deschid un topic pe tema aceasta pentru a se clarifica anumite aspecte.

As dori insa sa primesc atat pareri ale avocatilor care gandesc ,,ca niste avocati" insa si pareri obiective.

Am discutat atat cu avocati cat si cu organe de cercetare penale si procurori si inca nu am reusit sa imi condurez o parere despre ce poate face si ce nu poate face un avocat in cursul urmaririi penale.

Lucratorul din politie mi-a spus urmarirea penala are caracter secret si ca el nu il lasa pe avocat sa se uite in dosar niciodata, daca vrea neaparat sa faca cerere la procuror si cel mult o sa ii spuna ce activitati a intreprins pana in acel moment. In cazul audierii nu ii permite avocatului sa discute deoarece el trebuie doar sa asiste si daca avea ceva de lamurit cu clientul trebuia sa o faca inainte de a se prezenta la el.
Pe de alta parte un avocat mi-a spus ca el nu poate sa aiba acces la piesele din dosar in timpul actelor premergatoare deoarece politistul ii arata doar sesizarea din oficiu. Dupa inceperea urmaririi penale el poate sa analizeze dosarul fara probleme.

Cum este normal si cine face abuzuri? Va multumesc mult
In cursul urmariri penale aparatorul are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii. Daca cererile nu sunt acceptate exista posibilitatea plangerii la procurorul care supravegheaza activitatea organului de cercetare penala, iar daca cercetarea penala este efectuata de catre procuror plangerea se adreseaza prim-procurorului.
Florea Ana-Maria a scris:

In cursul urmariri penale aparatorul are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii. Daca cererile nu sunt acceptate exista posibilitatea plangerii la procurorul care supravegheaza activitatea organului de cercetare penala, iar daca cercetarea penala este efectuata de catre procuror plangerea se adreseaza prim-procurorului.


Din analiza art. 172 si art. 173 C.Pr.Pen. nu rezulta direct ca avocatul are dreptul in timpul urmaririi penale sa ia la cunostiinta de piesele dosarului. Cred ca este o lacuna a Codului.
Din moment ce un avocat ar avea acces la dosar dupa inceperea urmaririi penale, atunci ce rost ar mai avea prezentarea materialului de urmarire penala, expres prevazuta de codul de procedura penala, unde inculpatului i se prezinta TOATE actele din dosar, daca avocatul ar fi avut oricum acces la ele din momentul inceperi urmaririi penale? Cu siguranta si invinuitul ar sti toate piesele din dosar.
indiferent ce spune procedura penala referitoare la procedurile urmariri penale procurorul niciodata nu va stringe probe in apararea invinuitului chiar daca este obligatia lui. In plus, in cursul cercetarii judecatoresti poti propune probe, expertize, martori etc care nu au fost administrate in cursul urmaririi penale deci vei beneficia de toate garantiile procesuale.

in practica, urmarirea penala este vazuta ca fiind doar intocmirea dosarului de catre procuror si atit. Este adevarat ca este util sa propui probe si sa le administrezi in cursul urmaririi penale insa vei vedea cazuri in care procurorul iti va respinge probele dar acestea vor fi acceptate ulterior de catre instanta.

Personal nu fac o tragedie din secretomania urmaririi penale iar clientii mei declara minimul posibil, doar ce este in favoarea lui, si in masura in care cunosc ce martori s-au audiat. daca nu cunosti armele procurorului pui sub semnul intrebarii orice eveniment cu expresii de genul " cred ca...", "mi s-a parut ca", "nu imi aduc aminte exact insa este posibil sa ...", etc.
Alte pareri?
urmarirea penala nu este SECRETA ci este NEPUBLICA. Secreta era in codul de pe vremea lui Carol al II-lea.
Asadar UP ar trebui sa fie "secreta" pentru terti si nu pentru parti. Sunt metode (ca cele aratate) prin care poti sa cunosti "piesele dosarului" de la momentul la care intri in dosar.
In practica se intampla ca procurorul sa inteleaga aceste aspecte si sa iti puna dosarul pe tava (cand are probe suficiente si nu mai poti sa faci mare lucru...) sau nu (cand dosarul scartaie dpdv al starii de fapt sau procedural). Ori pur si simplu poti sa cunosti organul de cercetare penala (sau UP) si sa iti faca favoruri

Eu NU sfatuiesc pe nimeni sa dea declaratii decat dupa ce a vazut probele din dosar (fie il pune la dispozitie, fie la prezentare, fie la propunerea/prelungerea de arest)....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este sau nu secret dosarul in faza de urmarire penala ? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI A obtinut cineva castig de cauza prin hotarare judecatoreasca in ipoteza in care procurorul refuza sa raspunda la o cerere de studiere a dosarului penal cand ... (vezi toată discuția)
Procurorul intarzie solutionarea dosarului georgeandrei georgeandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea speta: in urma cu 2 ani l-am reclamat la politie pe un vecin pentru tulburare de posesie. Politia a stat 1 an sa ... (vezi toată discuția)
Martor suspect.dreptul avocatului martorului de a depune cereri in faza de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti,avocatul martorului suspect are dreptul de a-si apara clientul care are calitatea de martor dar este suspectat in mod evident ca a comis ... (vezi toată discuția)