avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procedura post-NUP, admitere studiere dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procedura post-NUP, admitere studiere dosar penal

Buna ziua. Am solicitat aprobare Parchetului, pentru studierea dosarului de cercetare penala, in care am avut calitatea de parte vatamata, la un an dupa emiterea solutiei de neincepere a urmaririi penale, decizie mentinuta si de catre instanta. Accesul la datele dosarului se stabileste doar prin rezolutie a procurorului ? Puteti sa-mi explicati pe baza carui articol din Codul de pr. penala, accesul la un dosar din arhiva Parchetului necesita o rezolutie a procurorului ?
Cel mai recent răspuns: caroll , utilizator 19:00, 6 Martie 2012
Actele şi lucrările dosarului de urmărire penală sunt nepublice. Prin urmare, nu există obligaţia Parchetului de a vi le pune la dispoziţie.

Dacă doriţi să vă serviţi de anumite date din dosarul respectiv în cadrul unei alte proceduri judiciare, organul competent (de ex., instanţa de judecată) poate solicita Parchetului copii după actele respective.

Nu există text de lege în C.p.pen. care să interzică accesul la dosarul de urmărire penală, dar nici text de lege care să permită accesul.
Va multumesc pentru raspuns dar nu mi-ati fost de niciun ajutor. Stimate domn,actele parchetului sunt nepublice,adica nu sunt accesibile publicului,nu si persoanei vatamate. In cazul expus,cercetarea a fost incheiata de mai bine de un an si conform reglementarilor in vigoare accesul la datele unui dosar penal este nerestrictionat pentru persoanele a caror interes legitim este de necontestat, respectiv a partii vatamate. Mai mult, Parchetul functioneaza dupa un Regulament,unde se stipuleaza foarte clar conditiile in care se poate studia un dosar de la arhiva si pot fi obtinute copii ale actelor dosarului. In plus mai exista si Legea nr.544/2001, care este aplicabila si Parchetului. Intrebarea mea se referea la procedura adoptata de Parchet ;emiterea unei rezolutii pentru studierea unui dosar aflat la arhiva, intrebare pentru care inca astept un raspuns.
Da, eu sunt de acord cu dvs.
Aveti dreptul de a studia dosarul si a face copii xerox dupa acesta.
Insa trebuie ca parchetul sa aprobe cererea dvs.
Daca nu o aproba reveniti sa ne spuneti si sa ne gandim ce ati ati avea de facut.
Eu insa cred ca cererea dvs. va fi aprobata.
Puteti avea acces la dosar avand in vedere ca el a devenit "public" prin solutionarea definitiva a lui de catre instanta.
In anumite cazuri procurorul se pronunta prin ordonanta,( acolo unde legea prevede aceasta) in celelalte cazuri prin rezolutie, art. 203 cpp.In acest caz nu exista restrictie pentru studierea dosarului.
Da, se poate sustine ca a devenit public prin incetarea sau finalizarea urmaririi penale.
Adica dosarul nu mai este secret.
Sau, asa cum se sustine de organul de urmarire penala, urmarirea penala este secreta, dar s-a finalizat in cazul dvs., ceea ce inseamna ca nu mai este secreta.
Cu alte cuvinte, la orice intrebare de acest gen exista un raspuns...
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Procurorul intarzie solutionarea dosarului georgeandrei georgeandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea speta: in urma cu 2 ani l-am reclamat la politie pe un vecin pentru tulburare de posesie. Politia a stat 1 an sa ... (vezi toată discuția)
Este sau nu secret dosarul in faza de urmarire penala ? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI A obtinut cineva castig de cauza prin hotarare judecatoreasca in ipoteza in care procurorul refuza sa raspunda la o cerere de studiere a dosarului penal cand ... (vezi toată discuția)
Studiu dosar parchet rolex rolex Partea reclamanta mai poate cere la studiu un dosar aflat in ARHIVA PARCHETULUI, instrumentat in anul 2008 ? Poate respinge perchetul o cerere de consultare a ... (vezi toată discuția)