avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este sau nu secret dosarul in faza de urmarire penala ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este sau nu secret dosarul in faza de urmarire penala ?

A obtinut cineva castig de cauza prin hotarare judecatoreasca in ipoteza in care procurorul refuza sa raspunda la o cerere de studiere a dosarului penal cand este vorba de o persoana invinuita?
Decizia in interesul legii pronuntata de ICCJ nu consider ca este incidenta in acest caz si procesul ar trebui sa ajunga sa se judece pe fond fara a exista inadmisibilitate deoarece nu s-a dispus nimic...
Nu exista niciun text de lege care sa imi interzica sa studiez dosarul.Nici un text de lege nu prevede ca dosarul este secret in urmarirea penala.Deci, daca ajung pe fond si legea nu imi interzice studierea dosarului…ce ar putea decide instanta…?
Mai este vorba si de accesul la justitie si CEDO…in sustinerea plangerii…deoarece nu se poate redacta o plangere penala fara studierea dosarului pentru a se cunoaste ceea ce s-a declarat.
Este vorba de o persoana care dupa parerea mea este nevinovata dar a fost pusa sub invinuire datorita unor declaratii mincinoase.Prin urmare, studierea dosarului trebuie facuta pentru a se putea redacta o plangere penala pentru marturie mincinoasa si denunt calomnios ( persoana care a exercitat agresiunea si a depus plangere penala are si certificat medico legal-adica a si ticluit probe…).
Si clienta mea are certificat IML…
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:48, 26 Octombrie 2010
exista modalitati de studiere a dosarului in faza de U.P., dar ca sa va parafrazez unul din cele mai dese raspunsuri care le oferiti dv. "contactati un avocat". :D

avocat Samoila Irinel:))
Daca exista prietenie cu anchetatorul sau cu procurorul se poate studia fara aprobare in scris.
Dar...mai depinde si de avocat.Daca avocatul este considerat suficient de periculos de procuror si este hotarat sa isi apere clientul...chiar daca sunt prieteni nu ii da dosarul la studiat...
Daca avocatul studieaza dosarul in 5 minute...adica 300 de file in 5 minute...sigur ca ii va da dosarul...
Notiunea ,,a studia dosarul" are nuante atat de variate si diferite incat de la 5 minute se poate ajunge la cateva ore...
Ideea este ca daca avocatul vrea sa studieze serios dosarul i se pun bete in roate.Daca avocatul vrea doar sa arate la client ca l-a studiat 5 minute...deci,ca l-a studiat si e tare ca nu ii trebuie mai mult de 5 minute...sa-l studieze i se arata dosarul ( spun ,,i se arata'' intrucat e greu sa studiezi dosarul in 5 minute-de abia daca citesti o declaratie de martor mai alambicata...)
Si daca avocatul; care ,,studiaza'' 5 minute dosarul ii zice la procuror ca nu a apucat sa termine , procurorul ii va reprosa :,,domnul avocat v-am pus dosarul la dispozitie''.
Ideea este ca in momentul in care un avocat serios se apuca de studiere timpul de studiere poate dura pana la inchiderea programului si chiar sa revii a doua zi daca dupa ce l-i sa terminat programul nu ai terminat studiul...
Sper ca acum... m-am facut inteles

Subiectul deschis de mine nu viza mila procurorului sau a politistului, ci exercitarea unui drept chiar si fara voia lor...prin obtinerea unei hotarari judecatoresti...in caz extrem...

Am studiat acel dosar cca 2 ore si jumatate si in afara de faptul ca a venit toata sectia de politie pe rand sa discute cu mine...nu am intampinat alte probleme care sa imi distraga atentia de la studierea dosarului...
Sicanarea dintre acuzare si aparare este si ea o chestiune care nu va disparea niciodata...

Cred ca s-a inteles ideea.De cate ori avocatul este cunoscut de organul judiciar ca facandu-si treaba la modul serios si ca isi apara pe bune clientul vor exista probleme...
De cate ori avocatul vine pentru a ,,vedea'' dosarul sau cat de gros este dosarul... nu vor exista probleme...adica i se va arata dosarul...:) ...dar nu pentru a-l studia...;)
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
exista modalitati de studiere a dosarului in faza de U.P., dar ca sa va parafrazez unul din cele mai dese raspunsuri care le oferiti dv. "contactati un avocat".

avocat Samoila Irinel
Exista si multe cereri respinse dupa ce au fost depuse de avocati...
Mie nu m-i se raspunde...nu m-i se respinge...datorita motivarii.
La drept vorbind cererea se poate respinge motivat fara probleme in cazul in care cererea nu este motivata temeinic in fapt si in drept...
Dar la fel de bine nu poate fi respinsa...daca este temeinic motivata...dar nici nu te lasa sa iti exerciti drepturile...
Conteaza foarte mult notiunea ,,in interesul urmaririi penale,,
Odata aprobata cererea procurorul este la dispozitia avocatului in ceea ce priveste timpul...asa cum am arata mai sus...
Am avut situatii in care s-a facut trimitere in judecata de urgenta pentru a nu se aproba o astfel de cerere in conditiile in care in scurt timp ajungeam la instanta dupa expirarea termenului legal de raspuns...pe plangere...
E cam greu de inteles si de crezut cate lucruri poate face un avocat daca are timp de un caz...si de o cerere...
Procurorii inteleg cel mai bine aceste aspecte intrucat intalnesc multi avocati...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura post-nup, admitere studiere dosar penal caroll caroll Buna ziua. Am solicitat aprobare Parchetului, pentru studierea dosarului de cercetare penala, in care am avut calitatea de parte vatamata, la un an dupa ... (vezi toată discuția)
Procurorul intarzie solutionarea dosarului georgeandrei georgeandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea speta: in urma cu 2 ani l-am reclamat la politie pe un vecin pentru tulburare de posesie. Politia a stat 1 an sa ... (vezi toată discuția)
Studiere dosar penal avform avform Sunt reprezentant al unei societati comerciale care are dosare penale in lucru pe la parchete sau IPJ - uri. Avand in vedere ca avem calitatea de ... (vezi toată discuția)