A obtinut cineva castig de cauza prin hotarare judecatoreasca in ipoteza in care procurorul refuza sa raspunda la o cerere de studiere a dosarului penal cand este vorba de o persoana invinuita?
Decizia in interesul legii pronuntata de ICCJ nu consider ca este incidenta in acest caz si procesul ar trebui sa ajunga sa se judece pe fond fara a exista inadmisibilitate deoarece nu s-a dispus nimic...
Nu exista niciun text de lege care sa imi interzica sa studiez dosarul.Nici un text de lege nu prevede ca dosarul este secret in urmarirea penala.Deci, daca ajung pe fond si legea nu imi interzice studierea dosarului…ce ar putea decide instanta…?
Mai este vorba si de accesul la justitie si CEDO…in sustinerea plangerii…deoarece nu se poate redacta o plangere penala fara studierea dosarului pentru a se cunoaste ceea ce s-a declarat.
Este vorba de o persoana care dupa parerea mea este nevinovata dar a fost pusa sub invinuire datorita unor declaratii mincinoase.Prin urmare, studierea dosarului trebuie facuta pentru a se putea redacta o plangere penala pentru marturie mincinoasa si denunt calomnios ( persoana care a exercitat agresiunea si a depus plangere penala are si certificat medico legal-adica a si ticluit probe…).
Si clienta mea are certificat IML…
solicitati prin cerere catre prim procuror cf art. 171, 172 c.p.p participarea la toate actele de urmarire penala ce se efectueaza in cauza si studierea dosarului conform art. 6 alin 2 din CEDO si cele constitutionale, pentru pregatirea apararii invinuitului.
Am avut si eu probleme de acest gen cu unii dintre organele de urmarire penala, insa dupa insistente si hartii prin care le ceream si raspuns in termen legal pe care le atacam la organul ierarhic superior mi au dat dosarul la studiu. In fond este dreptul invinuitului, deoarece altfel nu se poate pregati suficient de bine apararea.
In acest caz cererea de studiu s-a depus la politie.
Politia sa se spele pe maini a inaintat la parchet.
Parchetul nu a raspuns dupa mai mult de 20 de zile.
S-a depus plangere la prim-procuror dupa cca 40 de zile de la depunerea cererii.
Nici acesta nu a raspuns.
Este o tacere totala...
Astazi prim-procurorul l-a chemat pe anchetator si i-a spus sa imi permita accesul la dosar.
M-i se pare normal deoarece fiind vorba de formularea unei plangeri penale interzicerea accesului la dosar nu era chiar legala...si constitutionala.
Deci, se pare ca legea se respecta...
Ramane de vazut si daca anchetatorul imi va permite efectiv accesul la dosar...adica sa il studiez.Sa nu plece dosarul la parchet pana voi ajunge eu la dosar.Se pot intampla si astfel de lucruri...
Depinde in ce faza a cercetarii penale este: acte premergatoare, este invinuit sau inculpat?
In faza actelor premergatoare accesul la dosar nu este primit, dar am avut situatii in care am copiat acte din dosar in aceasta faza, contra cost, cu acordul prim-procurorului.
In rest, aveti la indemana,art. 257 cpp( se prezinta materialul invinuitului) sau art 250 cpp pentru inculpat, repet ,depinde in ce faza procesuala sunteti.
Chestia cu copii xerox dupa dosar cand dosarul se afla la parchet nu am mai auzit-o.
Stiu ca la parchet nu au xerox pentru public...
Va dura mult pana sa se prezinte materialul de urmarire penala.
Daca se va face plangere penala pentru marturie mincinoasa si denunt calomnios dosarul va stagna presupun...
Initial asa se sustinea de anchetator...sa asteptam prezentarea materialului de urmarire penala...dar dura prea mult...
Persoana are calitatea de invinuit.