avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este sau nu secret dosarul in faza de urmarire penala ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este sau nu secret dosarul in faza de urmarire penala ?

A obtinut cineva castig de cauza prin hotarare judecatoreasca in ipoteza in care procurorul refuza sa raspunda la o cerere de studiere a dosarului penal cand este vorba de o persoana invinuita?
Decizia in interesul legii pronuntata de ICCJ nu consider ca este incidenta in acest caz si procesul ar trebui sa ajunga sa se judece pe fond fara a exista inadmisibilitate deoarece nu s-a dispus nimic...
Nu exista niciun text de lege care sa imi interzica sa studiez dosarul.Nici un text de lege nu prevede ca dosarul este secret in urmarirea penala.Deci, daca ajung pe fond si legea nu imi interzice studierea dosarului…ce ar putea decide instanta…?
Mai este vorba si de accesul la justitie si CEDO…in sustinerea plangerii…deoarece nu se poate redacta o plangere penala fara studierea dosarului pentru a se cunoaste ceea ce s-a declarat.
Este vorba de o persoana care dupa parerea mea este nevinovata dar a fost pusa sub invinuire datorita unor declaratii mincinoase.Prin urmare, studierea dosarului trebuie facuta pentru a se putea redacta o plangere penala pentru marturie mincinoasa si denunt calomnios ( persoana care a exercitat agresiunea si a depus plangere penala are si certificat medico legal-adica a si ticluit probe…).
Si clienta mea are certificat IML…
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:48, 26 Octombrie 2010
In esenta, ceea ce am scris mai sus este cumva acelasi lucru cu ceea ce este scris in articol.
Interesul urmaririi penale este o notiune care da dreptul la organul de urmarire penala sa faca in asa fel incat sa se ajunga la justa solutionare a cauzei cu respectarea principiului aflarii adevarului.
Problema este ca o atitudine abuziva a organului de urmarire penala nu poate fi cenzurata de instanta decat cu mare dificultate si daca, cu mare abilitate din partea avocatului se trece de exceptia inadmisibilitatii...
Altfel...opereaza exceptia inadmisibilitatii si instanta nu va putea cenzura plangerea...

In cauza Rowe si ceilalti contra Marei Britanii din hotararea care o am eu nu imi rezulta ca este vorba de faza de urmarire penala, ci de faza de judecata.
Eu am citit hotararea din 16 februarie 2000.Aceasta este sau alta?
Este vorba si de procedura propusa cu ,,avocatul independent".

Daca ati posta si hotararile in limba romana, in intregul lor, analiza jurisprudentiala a Curtii s-ar putea face mult mai clar.Ar fi bine sa se poata analiza si celelate pe care nu le-am cautat acum.

In cazul Forum Maritime S.A. vs. Romania, judecat de CEDO, plangerea s-a finalizat cu o rezolutie de neincepere a urmaririi penale. Legislatia de la acel moment nu permitea atacarea in instanta a acestei rezolutii.In prezent se poate ajunge la instanta pentru judecarea plangerii pentru astfel de situatii...ca in cazul Forum Maritime S.A...
Pe de alta parte, era vorba de partea civila si nu de invinuit sau inculpat.
Este normal ca restrictia sa nu fie exercitata abuziv si la un mod obtuz.Parchetul nu avea motive sa ascunda piesele dosarului pentru partea civila...
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
din fraza de mai jos, eu am dedus ca e vorba despre urmarire penala:
"the applicants contended that the procedure whereby the prosecution, without consulting the judge, decided not to disclose material evidence during the applicants' trial violated Article 6. This defect was not rectified by the ex parte procedure before the Court of Appeal, which afforded no safeguards against judicial bias or error and no opportunity to put arguments on behalf of the defence".
nu am variantele in limba romana, le traduc singur de pe site-ul echr.
problema e ca limbajul juridic francez si mai ales englez creeaza mari probleme pt intelesul extrem de exact al termenilor.
este de notorietate deja faptul ca traducerea oficiala a art. 13 din conventie (recursul efectiv) este gresita.
daca la modul oficial s-a gresit, ce sa mai zic eu, cu traducerile mele personale :)
Da, este o problema cu traducerile.
Va pot trimite eu pe e_mail hotararea Rowe si altii verso Marea Britanie tradusa in romana daca e vorba de cea din data de 16 februarie 2000.Mie asa imi pare sa fie.Trebuie sa o scanez mai intai.Nu o am de pe internet.
Cat priveste cazul Forum Maritime S.A. Vs. Romania nu l-am gasit publicat in Monitorul Oficial al Romaniei desi hotararea este cam veche...

Situatia cu studierea dosarului penal in faza de urmarire penala este si ramane controversata in prezent.Este unul dintre motivele pentru care am incercat sa evit un proces dar nici parchetul nu avea dorinta de a se judeca pe asa ceva...
Motivarea mea in speta a fost ca aveam nevoie sa studiez dosarul pentru a face o plangere penala impotriva persoanelor care au depus un denunt calomnios si au dat declaratii mincinoase impotriva clientului meu, fapte care au dus la punerea sub invinuire a acestuia.
Intre timp am depus si plangerea penala in acest caz, dar...se misca cam greu politia.Eu nu am delegatie decat pentru redactarea plangerii penale, nu si pentru acordarea de asistenta juridica dupa depunerea plangerii penale sus mentionate.
Am delegatie pentru asistenta juridica doar in dosarul in care persoana trebuia sa fie parte vatamata si a ajuns invinuit pe baza unor probe mincinoase ( cel putin asa imi pare mie situatia la modul verosimil...)
da, e hotararea din 16.02.2000.
forum maritime nu a fost tradusa oficial si nici publicata in monitorul oficial.
este controversata problema, pana va intra in vigoare noul cod de procedura, care prevede extrem de clar si direct ca avocatul si partile au acces la dosar.
puteti sa imi trimiteti hotararea pe mail: d.florinradu@yahoo.com.
multumesc.
Chiar daca nu a fost tradusa si publicata in Monitorul Oficial, hotararea din cazul Forum Maritime S.A. isi produce efectele juridice fata de toate statele membre semnatare a conventiei.
Este foarte ciudat ca inca nu s-a publicat...extrem de ciudat... intrucat conform legii ar fi trebuit sa se publice deja...

Cat priveste Noul Cod de procedura penala ramane de vazut cand va intra in vigoare si daca nu se vor aduce modificari pana atunci...
Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Procedura post-nup, admitere studiere dosar penal caroll caroll Buna ziua. Am solicitat aprobare Parchetului, pentru studierea dosarului de cercetare penala, in care am avut calitatea de parte vatamata, la un an dupa ... (vezi toată discuția)
Procurorul intarzie solutionarea dosarului georgeandrei georgeandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea speta: in urma cu 2 ani l-am reclamat la politie pe un vecin pentru tulburare de posesie. Politia a stat 1 an sa ... (vezi toată discuția)
Studiere dosar penal avform avform Sunt reprezentant al unei societati comerciale care are dosare penale in lucru pe la parchete sau IPJ - uri. Avand in vedere ca avem calitatea de ... (vezi toată discuția)