avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala

Buna seara, am si eu o problema daca ma poate ajuta cineva. In anul 1997, dupa decesul parintilor, am facut fost la notariat pentru eliberarea certificatului de mostenitor in baza art. 76 si 83 din Lege nr. 36/1995. Mentionez ca noi, am fost 5 frati. Unul a decedat in anul 1977. Fratele decedat a avut 2 copiii cu drept la mostenire. La masa succesorala ne-am prezentat doar cei patru frati. Copiii fratelui decedat nu au vrut sa se prezinte sustinand ca nu sunt intereseati de bunurile mostenite intrucat era necesara o suma de bani pentru intocmirea documentelor de care acestia nu dispuneau. Au fost chemati verbal de catre toti fratii si nu au fost citati de catre notar sau alte organe competente. Drept urmare acestia nu s-au prezentat la masa succesorala.
Dupa 17 ani, vor drepturi de mostenitori si am fost avertizati ca vom fi dati in judecata daca nu vor primi partea de mostenire. Problema este ca o mare parte din bunuri au fost vandute (unele pentru achitarea taxelor, impozitelor)
Intrebarea mea este: In cat timp certificatul de mostenitor poate fi contestat?Si daca se poate contesta ce sanse are de a castiga procesul?
Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:52, 4 Martie 2013
In cazul unui eventual litigiu se va pune problema prescrierii dreptului de a accepta succesiunea defunctului, in conditiile in care nu se face dovada acceptarii acestei succesiunii în termenul de 6 luni stabilit prin art.700 C.civ

Insa, daca restul mostenitorilor care nu au participat la dezbaterea succesiunii nu a avut cunostinta de decesul autorului,(aspect care trebuie dovedit de acestia) si se pot proba aspecte de citare eronata în mod intentionat, se poate lua in calcul ca termenul de 6 luni a început sa curga de cand acestia au luat cunostinta de decesul autorului.

Chiar si asa este posibil ca in conditiile inexistentei unei cereri de repunere in termenul de acceptare a succesiunii, dreptul sa fie prescris.

Toate aceste aspecte sau altele de genul ca s-a actionat în mod dolosiv, cu intentia vadita, de a frauda pe ceilalti mostenitori, vor trebui probate daca sunt invocate.

Dupa 17 ani cred ca este greu de demonstrat insa nu este exclus.Sanse sunt minime.
Va multumesc frumos pentru raspunsul oferit!
Descendenţii fratelui decedat veneau la succesiune prin reprezentarea tatălui lor. Notarul ar fi fost obligat să-i citeze.

Lipsa citării lor, precum şi lipsa oricăror menţiuni cu privire la faptul că ar fi renunţat la succesiune sau că ar fi străini de succesiune prin neacceptare poate conduce la anularea certificatului de moştenitor. Dar, chiar şi în aceste condiţii, cei doi copii ai fiului predecedat trebuie să facă dovada că au acceptat succesiunea în termenul de 6 luni prevăzut de vechiul cod civil. Altfel, orice acţiune a lor va fi sortită eşecului.

Sfatul meu este să aşteptaţi pînă cînd vor introduce o acţiune în instanţă. Abia atunci veţi putea, în funcţie de actele de la dosar şi de susţinerile lor, să stabiliţi (cu ajutorul nemijlocit al unui avocat) ce aveţi de făcut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dmhyou dmhyou buna ziua, situatia este: sunt 4 fratii, moare unu care nu are copii si nu este casatorit(statea in concubinaj cu cineva de 10 ani) si are o casa in ... (vezi toată discuția)
Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora ? gigelas gigelas Au fost 3 frati.Fiecare cu casa lor. Unul a murit,iar averea a ramas mostenitorilor acestuia (a avut copii). Recent,a murit si sora,dar aceasta nu are ... (vezi toată discuția)