avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Retrocedare teren impiedicata de coruptie
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Retrocedare teren impiedicata de coruptie

Buna ziua,

As dori un sfat avand in vedere urmatoarea situatie. Bunicul meu a mostenit un teren in Pipera, in zona Ferma Rosie, in urma decesului parintilor sai. Acest lucru s-a intamplat inainte de epoca comunista, iar terenul a fost luat fortat in posesiune de catre stat. Incepand cu anul 2005, prin mandat de reprezentare, tatal meu a cerut retrocedarea acestui teren pentru care exista cadastru si act de proprietate, pentru o suprafata de 5000 mp. In prima faza i s-a "pierdut" dosarul de mai multe ori de catre primaria Voluntari unde fusese depus. A inteles de la avocatul care il reprezenta atunci ca sunt interese opuse la mijloc deoare momentan terenul este in folosinta lui Gigi Becali. Tata a continuat sa solicite retrocedarea terenului exact acolo unde este localizat, deoarece pretul terenului in acea zona este foarte bun, este intravilan si locatia este excelenta pentru constructie de locuinta. I s-a raspuns oficial ca este imposibila retrocedarea terenului, avocatul s-a retras din actiune, si i s-a oferit prima oara drept substitut actiuni la o firma de stat marunta, in valoare de 10% din valoarea pe piata a terenului cerut. Tata a mai facut o contestatie si in 2009 i s-au oferit 5000 mp de teren in Ganeasa, extravilan. Valoarea acestui teren in Ganeasa fiind doar o cincime din ce ar fi valorat terenul bunicului din Pipera. A mai facut o contestatie si in 2011 a mai primit drept despagubire un alt teren in Stefanesti, care din nou are o valoare cu mult sub valoarea terenul de retrocedat. Tata a incercat sa mai angajeze un avocat in 2012 insa dupa ce a studiat situatia, si acest avocat s-a retras si a spus ca este un caz ce nu poate fi castigat din cauza mafiei din Pipera si ca mai bine s-ar multumi cu despagubirile oferite.
In aceste conditii, in care dosarele se fac pierdute, avocatii nu vor sa preia cazul de frica mafiei, consilierii primariei Voluntari sunt corupti si au interese adverse, iar alternativele oferite sunt cu mult sub valoarea terenului la preturile actuale ale pietei, ce este de facut? Unde putem merge mai departe? Se poate ajunge la CEDO? Daca da, ne puteti ghida catre un model tip de scrisoare catre CEDO?
Multumesc din suflet.
Cu stima,

Alexandra
Cel mai recent răspuns: AlexDianaDum , utilizator 11:39, 15 Martie 2013
Stimat forumist,

În principiu, cauzele legate de neexecutarea unor hotărâri judecătorești - arătați contestarea unor decizii - precum și refuzul de a pune în posesie - sunt aspecte constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca violări ale dreptului de proprietate și ale dreptului la un proces echitabil, în principal.

Recunoașterea dreptului pe Lege 10, coroborată cu neexecutarea hotărârii pot reprezenta încălcări ale Convenției.

Strict ca principiu, este, deci, posibilă inițierea unei aplicații scopul constatării violării Convenției.

De asemeni, având în vedere că în cazul dvs este vorba despre o restituire în natură, există posibilitatea chiar să nu vă loviți de anumite dificultăți legate de termenul de grație instituit prin procedura-pilot. În mod evident, părerea mea nu poate reprezenta decât un punct de plecare.

Un formular de aplicație puteți descărca de pe portalul CEDO,
[ link extern ] /

Cu stimă.
Multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot apela cedo? ma poate ajuta cineva? AIAIOANA AIAIOANA In urma unui conflict cu angajatorul am ajuns in instanta si am fost condamnat 2 luni cu suspendare la fond si 6 luni cu suspendare la recurs curte de ... (vezi toată discuția)
Ce putem face? retrocedare sau...? Silvia1945 Silvia1945 Ce putem face? Retrocedare sau...? Mama mea locuia cu bunica mea într-o comună. Aveam o casă + curte de 2500mp, când au venit comuniștii și le-au ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatarea calitatii de proprietar DICUTUDOR DICUTUDOR MAMA A PRIMIT DE LA MAMA SA UN TEREN IN SUPRAFATA DE 625 MP IN JURUL ANILOR 1950 - 1955 , TEREN CARE FACEA PARTE DINTRUN TEREN DE 5000 MP , PE CARE ... (vezi toată discuția)