avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reziliere contract firma prestatoare de servicii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reziliere contract firma prestatoare de servicii

Buna ziua,
Am cumparat un apartament intr-un bloc unde Asociatia de proprietari caea un contract cu o firma pentru citirea repartitoarelor de caldura. Contractul a fost incheiat in 2007, pe o perioada de 10 ani. In momentul de fata, doar 6 proprietari (din 18) mai beneficiaza de agent termic de la societatea orasului, si implicit de serviciile firmei de cititre a repartitoarelor. In 2011, firma a mai instalat un cititor de caldura in subsolul blucului, pentru care a semnat doar administratorul blucului, la aceea data, unul dinte proprietari.
Astazi, cei 12 proprietari, care nu beneficiem de serviciile firmei, dorim rezilierea contractului. Intrebarea este: in ce conditii se poate face aceasta, daca termenii contractului sunt:
- in cazul in care una din partile contractante denunta unilateral contractul, aceasta va fi obligata la plata de daune constand in contravaloarea serviciilor datorate pentru perioada ramasa din derularea contractului
- in caz de incetare a contractului inainte de termen, indiferent de motiv, beneficiarul va fi obligat la plata integrala a echipamentelor montate si a serviciilor prestate
- nerespectarea obligatiilor asumate prin prezentul contract de catre una din parti da dreptul partii lezate de a cere rezilierea contractului si a pretinde plata de daune interese
- rezilierea contractului se poate face si cu acordul partilor

Pot fi considerate aceste clauze ca fiind abuzive?
Pot eu renunta eu la acest contract atat timp cat nu a fost semnat de catre mine ( eu am cumparat in 2009, contractul fiind semnat in 2007). Apartamentul l-am cumparat prin credit ipotecar (Prima casa).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:59, 5 Martie 2013
Fiecare proprietar in parte poate renunta la repartitoare dar asa cum prezentati clauzele acea societate va calcula in continuare pe baza facturii furnizorului si a repartitoarelor inca ramase in functiune si citite.
Clauzele acestea prin care asociatia este fortata sa ramana in contract cu firma s-au practicat in toata tara dar sigur ca sunt abuzive.
Oricum aveti ultima clauza prezentata de dv prin care rezilierea se poate face si prin acordul partilor. Iar aceasta cred ca poate fi acceptata de firma daca fiecare proprietar renunta la repartitoare. De regula plata lunara a comisionului o platesc doar cei care utilizeaza repartitoare si nu cei care au renuntat la ele. Asa ca daca firma, treptat, va ramane cu un client sau fara nici unul, nu vad de ce ar face calculele lunar fara sa incaseze nimic.

Solutia este ca asociatia sa nu rezilieze contractul decat "cu acordul partilor" dar proprietarii sa renunte individual la repartitoare.
@silviu1975

De ce vreti sa reziliati contractul cu firma de calcul? In ce fel sunteti afectat daca aceasta firma calculeaza in continuare caldura?
@multumesc dl "adriantot"

@elga50
Sunt afectat de:
- plata citirii contorului din subsol -> instalat fara acordul Asociatiei -> cel putin nu am putut face rost de acest acord (nici administratorul si nici firma)
- plata caldurii de pe scara blocului -> un singur calorifer la Parter, si ala mai mult inchis decat deschis.
Totalul celor 2 sunt undeva la 10~15 Ron lunar pentru fiecare apartament care nu mai are repartitoare (au CT proprii). Plus discutiile interminabile intre noi cei cu CT (12 la numar) si cei care mai beneficiaza de repartitoare (6 la numar). Pentru acestia din urma, nu este clar diferiant aceasta suma.
Discutii o sa aveti chiar daca toti vor renunta la repartitoare si repartizarea costurilor cu energia termica ar face-o administratorul. Oricum va trebui ca si cei debransati sa suporte o parte din aceste cheltuieli si lupta intre tabere va continua. Dar mai este un pic si iesim din sezonul rece. Toata vara au timp si cei bransati sa-si instaleze centrale de apartament iar la toamna viitoare nu o sa mai aveti probleme cu repartizarea costurilor energiei termice.
Asta este solutia cea mai buna, din experienta noastra.
Nici nu are de ce sa fie diferentiat pe criteriul "are sau n-are CT" pentru ca acel calorifer singuratic din hol, dar si tevile verticale va incalzesc pe toti la fel. Caldura nu tine cont si nu intreaba pe nimeni daca are sau nu repartitoare, ea se raspandeste peste tot, deci trebuie platita de toti.

Iar ce platiti dv. pe luna este super-extra-bine pentru caldura la comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartitoarele de caldura lauriana74 lauriana74 cum se poate renunta la repartitoarele de caldura montate in apartament? dupa renuntare, cum se va face plata caldurii? contorizat? (vezi toată discuția)
Inlocuire repartitor Repartitorcaldura Repartitorcaldura Contractul de repartitoare este pe numele vechiului proprietar, nu al nostru-actualii proprietari. Noi nu suntem de acord cu ele, motiv pt care am renuntat la ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)