avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... prescriere amenzi
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

prescriere amenzi

daca sotul meu in perioada 2000 2005 a primit amenzi de circulatie in valoare intre 10000-15000 ron de la un singur organ de politie se pot prescrie?avea voie sa-i dea atatea amenzi o singura persoana pt ca avea ceva personal cu el?va rog mult ajutati-ma cu raspuns
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:56, 5 Martie 2013
Sumele reprezentand amenzi sunt prescrise la acest moment, cel putin teoretic atata timp cat nu stim daca au intervenit cauze de suspendare sau de intrerupere a termenului de prescriptie.

Binenteles ca daca acele amenzi au fost aplicate conform legii, la un numar de abateri constatate de agentul constatator, ele sunt legale. Dvs ati fi avut posibilitatea contestarii procesului-verbal de amenda, daca considerati ca erau aplicate abuziv.
Termenele de prescriptie ale datoriilor sunt distincte,in raport de creditor
Cand este vorba de stat, datoriile se prescriu in termen de 5 ani, in cazul oricaror alte datorii, termenul de prescriptie este de 3 ani.
Prescrierea datoriilor este reglementata de Codul de Procedura Fiscala, in cazul datoriilor catre stat, si de Codul de Procedura Civila, atunci cand este vorba de alte datorii decat cele fiscale.
Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1,
termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.

In ceea ce priveste datoriile catre stat, Codul de Procedura Fiscala la art. 130, alin. (1) stipuleaza ,
dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani.

Acelasi act normativ stabileste, totodata, ca termenul de prescriptie de 5 ani se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.

www.avocatnet.ro/con ...

Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere amenzi oltul oltul cand se prescrie amenzile de circulatie? (vezi toată discuția)
Prescriere amenzi mot-dia mot-dia O amenda din februarie 2003 este prescrisa, daca totusi a avut o somatie in septembrie 2008? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)