avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale prescriere amenzi
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

prescriere amenzi

O amenda din februarie 2003 este prescrisa, daca totusi a avut o somatie in septembrie 2008?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 12:09, 5 Februarie 2013
In principiu, da, insa poate exista alte documente (gen notificare) despre care nu aveti cunostinta si care ar fi putut intrerupe termenul prescriptiei. Raspunsul acordat este raportat la ideea ca discutam despre o amenda inregistrata la Administratia Financiara de care apartineti. Cu stima.
Nu ati precizat concret temeiul juridic al amenzi
Termenele de prescriptie ale datoriilor difera in functie de calitatea pe care o are creditorul.
Cand este vorba de stat, datoriile se prescriu in termen de 5 ani, in timp ce, in cazul oricaror alte datorii, termenul de prescriptie este de 3 ani.
Prescrierea datoriilor este reglementata de Codul de Procedura Fiscala, in cazul datoriilor catre stat, si de Codul de Procedura Civila, atunci cand este vorba de alte datorii decat cele fiscale.
Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.
In ceea ce priveste datoriile catre stat, Codul de Procedura Fiscala este cel care stipuleaza la art. 130, alin. (1), ca dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani,incepand cu data de 01 01.a anului urmator in care s-a dispus aplicarea amenzi
Acelasi act normativ stabileste, totodata, ca termenul de prescriptie de 5 ani se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.


Nu este prescrisa intrucat termenul de prescriptie a fost intrerupt conform art 133, cod de procedura fiscala :
[ link extern ]
Art 133
Termenul de prescriptie prevazut la art. 131 se intrerupe:
a) in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru intreruperea termenului de prescriptie a dreptului la actiune;

b) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de plata a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii in orice alt mod a datoriei;

c) pe data indeplinirii, in cursul executarii silite, a unui act de executare silita;

d) in alte cazuri prevazute de lege."

acum termenul de prescriptie este 01.01.2014 daca intre timp nu va fi emisa o alta somatie ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere datorie anaf herminast herminast Ce este de facut cu o datorie la organul fiscal, ramasita de impozit pe venit sau ceva de genul, care se regasesc in contul unui contribuabil, pentru care nu a ... (vezi toată discuția)
Amenzi circulatie garsonjon garsonjon vreau sa aflu daca amenzile de circulatie se prescriu si in ce conditii ? (vezi toată discuția)
Prescrierea amenzilor de circulatie scinteianuaurel@yahoo.com scinteianuaurel@yahoo.com Buna ziua,sunt consilier in cadrul compartimentului impozite si taxe locale al unei primarii,va rog sa-mi spuneti termenul dupa care urmeaza presrierea unei ... (vezi toată discuția)