avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive

Sunt citat intr-un proces civil in calitate de parat.

Practic am fost dat in judecata de catre vecinul de apartament, ptr neintelegeri legate de repararea unuor instalatii comune.

Eu nu sunt proprietar al apartamentului in care locuiesc

Intrebari

1) Pot in intampinarea pe care o depun la prima infatisare sa invoc exceptia lipsei calitatii procesuale pasive? Intampinarea poate fi semnata si depusa de catre mine personal, in nume propriu , fara avocat?

Imi permite Noul Cod Civil sa invoc exceptii fara a fi reprezentat de catre un avocat?

2) Este necesar sa aduc documente care sa ateste ca nu sunt proprietar al apartamentului?

3) Sunt obligat sa indic numele adevaratului proprietar?

Va intreb acest lucru ptr ca eu am inchiriat apartamentul de la administratorul acestui apartament si nu stiu cum se numeste proprietarul.

Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 21:44, 5 Martie 2013
pt. :
1) cu prioritate, ar trebui să studiați puțin clauzele din contract (e posibil să vă cadă-n sarcina dvs., iar proprietarul se obligă să vă întoarcă contravaloarea reparațiilor . . .) deși, conducta, cade-n sarcina co-proprietarului (fiind comună, aparține tuturor co-proprietarilor acelei scări).Puteți invoca excepția, a o susține și a proba odată cu susținerea că NU dvs. sunteți proprietarul și, totodată, dovedind că sunteți doar un simplu chiriaș și depunând o copie de pe contract apoi, arătând faptul că ați încheiat acel contract cu administratorul proprietarului X.Faceți acest lucru prin Întâmpinare și scurt, verbal, când vă acordă instanța cuvântul.Formulați, semnați și depuneți și susțineți personal Întâmpinarea ; NU, NCC ci N.C.Proc.Civilă, dacă acțiunea a fost depusă începând cu 15 feb.2013, data intrării în vigoare a acestui cod.La mediere, ați fost ?

Iată, ce ne arată N.C.Proc. Civilă,
Dreptul la aparare Art. 13. - (1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii. În recurs, cererile si concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept.

§ 2. Dispozitii speciale privind reprezentarea conventionala
Reprezentarea conventionala a persoanelor fizice
Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca este licentiat in drept.
(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).
(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Acțiunea împotriva dvs. este la instanța de fond, deci nu este obligatoriu avocat.

2) v-am răspuns la pct. 1 ;
3) idem ;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model intampinare jacquelline jacquelline Va rog sa ma ajutati cu un model de intampinare pentru recursul la Curtea de Apel facut de DGFP intr-un proces de recuperare a taxei de poluare Va multumesc! (vezi toată discuția)
Intampinare in recurs formulata de intimat fara avocat sau mandatar cu studii juridice LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Ce se intampla daca in cadrul unui recurs intimatul a formulat intampinarea personal, fara avocat sau mandatar ruda de gradul 1 sau 2 cu studii ... (vezi toată discuția)
Consilierul juridic si reprezentare rude luticus luticus Art. 12 Consilierul juridic poate reprezenta gratuit in justitie rudele sale, ale sotului/sotiei, pana la gradul IV inclusiv. Ce inscris prezinta instantei ... (vezi toată discuția)