avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Înregistrarea ca mijloc de probã
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Înregistrarea ca mijloc de probã

Am pus la dosar planse foto explicative . Cineva m-a invatat sa fac un film care sa arate cum mint cei care revendica casa . Acum in fata mea afirma fel de fel de lucruri din care reiese ca actele nu ar fi tocmai in regula si isi bat jic de mine pe fata . Este o lege in noul cod civil poate sa mi spuna cineva articolul de lege se refera la inregistrare ca mijloc de proba ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:42, 4 Ianuarie 2014
C.Proc.Civ. (noul), § 6. Mijloacele materiale de proba
Lucrurile ca mijloace de proba
Art. 341. - (1) Sunt mijloace materiale de proba lucrurile care prin insusirile lor, prin aspectul lor ori semnele sau urmele pe care le pastreaza servesc la stabilirea unui fapt care poate duce la solutionarea procesului. (2) Sunt, de asemenea, mijloace materiale de proba si fotografiile, fotocopiile, filmele, discurile, benzile de inregistrare a sunetului, precum si alte asemenea mijloace tehnice, daca nu au fost obtinute prin incalcarea legii ori a bunelor moravuri.
Pastrare Art. 342. - (1) Mijloacele materiale de proba puse la dispozitia instantei vor fi pastrate pana la solutionarea definitiva a procesului. (2) Daca aducerea la instanta a mijloacelor materiale de proba prezinta greutati datorita numarului, volumului sau altor insusiri ale lor ori locului unde se afla, acestea vor fi lasate in depozitul detinatorului sau al altei persoane.
Verificare Art. 343. - (1) Mijloacele materiale de proba, aflate in pastrarea instantei, se aduc in sedinta de judecata. (2) Daca mijloacele materiale de proba nu se afla in pastrarea instantei, aceasta poate ordona, dupa caz, fie aducerea lor, fie verificarea la fata locului, dispozitiile art. 293-300 fiind aplicabile in mod corespunzator. (3) In incheierea sau in procesul-verbal, dupa caz, continand constatarile instantei, se va face mentiune si despre starea si semnele caracteristice ale mijloacelor materiale de proba verificate.

Precum și Copiile facute pe microfilme sau pe suporturi informatice Art. 287. - Datele din inscrisurile autentice sau sub semnatura privata redate pe microfilme si alte suporturi accesibile de prelucrare electronica a datelor, facute cu respectarea dispozitiilor legale, au aceeasi putere doveditoare ca si inscrisurile in baza carora au fost redate.
si cum se obtine concret o astfel de probă ? ma refer in special la inregistrarile sonore....ca din cate stiu eu daca nu ii aduci la cunostinta persoanei inregistrate ca o inregistrezi si aceasta nu isi exprima acordul verbal pentru continuarea inregistrarării (de ex doar da din umeri ca si cum nu il intereseaza, dar vocal nu se exprima in nici un fel) ) atunci proba e egala cu zero.
multumesc anticipat pentru raspuns.
da . inregistrarea daca este facuta in casa ta ( cum de exemplu este a mea audio-video) este buna . este o discutioe libera , in care ala care minte ''se da in primire '' fara sa-l oblige nimeni . Astia ai mei au facut asa ca cica - si bat joc de mine . Vor sa arate cit de ''zmecheri'' sunt ca ma trag in piept spunint una la judecator si adevarul mie in fata .S-au prajit rau !! Inregistrarea ''ilegale '' este atunci cind pui tehnica operativa ''prin patrundere '' adica intri la ala in casa cind nu este acasa si plantezi tehnica , sau cind il ''tragi'' la el in casa ( asta e mai cu dute-vino ) ca e facuta tot la o discutie , dar e la el . Aia cu ''morala'' este cind tragi la baie , in pat cu nevasta sa etc...Eu am depus astazi in 2 exemplare si am pastrat si suportul original...pentru expertiza daca i taie capu'' la o cHestie ca asta ...dar este inuilt numai tragere de timp . I-AM PRAJIT RAU !


Va multumesc mult pentru raspuns si interes. Eu am strins probe cit pentru doua procese . Asa ca se va lasa cu infarcturi...
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
nicolaestefan a scris:
Este o lege in noul cod civil poate sa mi spuna cineva articolul de lege se refera la inregistrare ca mijloc de proba ?

Dispoziţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (NCPC) nu se aplică şi în cazul dvs. întrucât litigiul a început atunci când era în vigoare Codul de procedură civilă din 1865 (asta rezultă din toate celelalte postări de pe forum). Potrivit art. 3, alin. (1) din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cauza dvs. este supusă în întregime dispoziţiilor Codului de procedură civilă din 1865 (vechiul Cod, în prezent abrogat).
eu nu sunt asa sigura ca cel pe care il inregistrez in casa mea, proprietatea mea, fara a ii aduce la cunostinta ca il inregistrez proba are vreo valoare.
presupun ca daca i-ati fi adus la cunostinta ca il inregistrati nu-si dadea drumul la gura cum se spune, era ceva mai retinut sau folosea un limbaj interpretabil.
poate ne lamureste vreun expert asupra acestui aspect.
nu pun in discutie faptul ca spetei dvs i se aplica legea veche sau legea noua.
cu stima!

Alte discuții în legătură

Probe in civil cuziamusia cuziamusia ce art de lege califica si controleaza admiterea in procesele civile a probelor de tipul, informatie pe suport modern, electronic (CD, card memorie, flash ... (vezi toată discuția)
Calomnie narcisa12345 narcisa12345 buna ziua,am si eu o intrebare acum un an si jumatate politia a descins la noi in casa am fost dusi la politie pentru declaratii ca martori intrun dosar de ... (vezi toată discuția)
Poze si imagini difuzate fara accordul meu bigpaulie bigpaulie Buna ziua , As dori sa adresez o intrebare comunitati Avocatnet.ro privitoare la faptul ca in prealabil desfasurari cercetarii judecatoresti in dosarul penal ... (vezi toată discuția)