avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... probe in civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

probe in civil

ce art de lege califica si controleaza admiterea in procesele civile a probelor de tipul, informatie pe suport modern, electronic (CD, card memorie, flash card, falsh USB, etc), in general informatia pe suport diferit de clasica hartie?
Cel mai recent răspuns: cuziamusia , utilizator 21:24, 7 Decembrie 2012
eu una nu cunosc ca in civil sa fie admisibile astfel de probe decat dupa intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila (adica 1 febr. 2013) în conditiile art 260 -261 și 276 (adica inscrisurile in forma electronica sunt supuse dispozitiilor legii speciale).
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2012
cassy, utilizator
in noul cpc - intra in vigoare la 01.02.2013
Copiile facute pe microfilme sau pe suporturi informatice
Art. 287. - Datele din inscrisurile autentice sau sub semnatura privata redate pe microfilme si alte suporturi accesibile de prelucrare electronica a datelor, facute cu respectarea dispozitiilor legale, au aceeasi putere doveditoare ca si inscrisurile in baza carora au fost redate.
§ 6. Mijloacele materiale de proba
Lucrurile ca mijloace de proba
Art. 341. - (1) Sunt mijloace materiale de proba lucrurile care prin insusirile lor, prin aspectul lor ori semnele sau urmele pe care le pastreaza servesc la stabilirea unui fapt care poate duce la solutionarea procesului.
(2) Sunt, de asemenea, mijloace materiale de proba si fotografiile, fotocopiile, filmele, discurile, benzile de inregistrare a sunetului, precum si alte asemenea mijloace tehnice, daca nu au fost obtinute prin incalcarea legii ori a bunelor moravuri.
altceva nu stiu
succes
sa inteleg ca in civil sunt admise ca probe doar inscrisurile pe hartie si marturiile?
dar in ziua de azi exista foarte multa informatie, care nici nu se mai pastreaza pe clasica hartie.
din situatia expusa si din "in dovedirea simulatie, tertul poate folosi orice mijloc de proba" se naste intrebarea: cum se poate utiliza orice mijloc de proba, daca sunt admise doar inscrisurile pe hartie si marturiile?
deci daca nu se poate astepta noul cod civil (chestie de termene) nu se pot utiliza inregistrarile digitale obtinute in mod legal?
am vazut ca in tari de la UE, discurile dure a computerelor si in general formele digitale de a pastra informatiile sunt asimilate inscrisurilor pe hartie, pentru ca in final servesc pentru acelasi scop ca si hartia, pastrarea informatiei.
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2012
cuziamusia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Înregistrarea ca mijloc de probã nicolaestefan nicolaestefan Am pus la dosar planse foto explicative . Cineva m-a invatat sa fac un film care sa arate cum mint cei care revendica casa . Acum in fata mea afirma fel de ... (vezi toată discuția)
Ce sunt inscrisurile pe suport informatic? art. 282-284 c.pr.civ aidu aidu Se includ intre acestea si e-mailurile? Caz in care pot avea forta probatorie a inscrisului sub semnatura privata... chiar si fara semnatura electronica ... (vezi toată discuția)
Datorie neplatita jamelia jamelia Buna seara! acum 2 ani am imprumutat pe cineva cu 1500 euro, considerand acea persoana de buna credinta.De ceva vreme ma tot amana.As vrea sa pornesc o ... (vezi toată discuția)