avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA factura in euro
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

factura in euro

Buna seara!
Firma are un apartament inchiriat in Viena,pe care nu il mai foloseste din diverse motive.Ctr de inchiriere de acolo nu prevede ca nu are voie sa-l subinchirieze.Chiria este 2000 euro.Am gasit un PFA caruia sa ii subinchiriez apartamentul cu 4000 euro sa zicem.Atat firma cat si PFA-ul sunt din Romania,platitori de tva .Se poate emite factura de chirie in euro?Este factura cu tva sau ce fel de factura este?(dupa parerea mea ar fi scutita fara derept de deducere)Plata facturii s epoate face in euro,avand in vedere ca si PFA-ul respectiv are ctr acolo si incaseaza in euro,iar eu trebuie sa platesc chiria tot in euro.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: madalina_oprea , utilizator 18:58, 26 Martie 2013
Se poate emite factura in orice moneda europeana cu conditia ca TVA ul sa fie in lei ( zero tva sau .99999 TVA ...cat o fi el..)
Locul prestarii serviciului este in strainatate, deci fara tva.
Acesta este un caz specific pt Directiva TVA. ( art 196)
Dar incasarea se poate face tot in euro?Exista un articol,ceva,o baza legala?
Am citit art 196 si directiva 8/2008 si cred ca se incadreaza in categoria exceptata - prestarea de servicii legate de bunuri imobile (art. 47).Dar tot nu imi este clar tva-ul daca il trec SDD sau SFDD,sau pur si simplu nu trec tva si atat.Imi cer scuze,dar chiar nu am mai facut asa ceva pana acum si nu imi este clar.
Multumesc!
Incasarea se poate face in orice moneda europeana cu conditia ca in contabilitate sa genereze diferente de curs. Inregistrarea facturii in lei la cursul BNR din data facturii ( minus o zi); inregistrarea platii la fel; rezulta o diferenta de curs ( ct 665 sau 765)
Pe factura treceti" Prestare de servicii intracomunitara, Cota TVA 0 %, Scutit conform Directivei 2006/112/EC, Articol xx " In directiva TVA nu exista acesti termeni.

Chiar si daca factura este intre PJ romanesti?
Directiva TVA se refera la PJ europene... Din cauza aceasta v-am dat-o drept referinta.
In codul nostru fiscal daca te uiti, te doare capul.
Oricum, Directiva este "deasupra" codului fiscal din orice tara.

Alte discuții în legătură

Factura si plata in euro intre pj din romania madalina_oprea madalina_oprea Buna ziua! Firma are un apartament inchiriat in Viena,pe care nu il mai foloseste din diverse motive.Ctr de inchiriere de acolo nu prevede ca nu are voie sa-l ... (vezi toată discuția)
Factura in euro cristianasiia cristianasiia cum inregistrez o factura facuta in euro intre 2 firme romanesti?(una transporta marfa in afara pt cealalta.o inregistrez in euro sau in lei?(in paranteza,in ... (vezi toată discuția)
Neclaritate declarare sume in decontul de tva madalina_oprea madalina_oprea Buna ziua! Am urmatoarea neclaritate,nu stiu la ce randuri sa trec ,in decontul de TVA urmatoarele: (societatea este platitoare de tva ) 1.Factura ... (vezi toată discuția)