avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Functionare asociatii nonprofit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Functionare asociatii nonprofit

Vreau sa infiintez impreuna cu doua prietene o asociatie nonprofit pentru a ajuta la ameliorarea situatiei unor cazuri sociale din zona. Cum se procedeada cu strangerea de foduri si cum se justifica cheltuirea acestora?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 22:20, 7 Martie 2013
Un ong poate obtine venituri din sponsorizari de la societati comerciale, din donatii directe de la persoane fizice. Sponsorizarile si donatiile pot fi in numerar sau in natura.
Mai pot primi fonduri in numerar de la persoanele fizice angajate cu contract de munca prin directionarea 2% din impozitul pe salariu si care depun formularul 230. Sau de la diferite persoane care obtin venituri din activitati independente, profesii liberale, contracte de inchiriere sau arenda si care depun declaratia 200.
Legislatia care reglementeaza domeniul e og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile, actualizata.
Depinde de situatie. Exista posibilitatea infiintarii unei asociatii unde se poate stabili prin statut categoriile de venituri ce urmeaza sa faca parte din patrimoniu si procedura de verificare a situatiei contabile.

Daca activitatea asociatiei nu este singulara atunci veniturile provenind atat din strangerea de fonduri cat si din cotizatii sau alte venituri,din proiecte finantate din fonduri europene urmeaza a fi gestionate in functie de surse.
Sa spunem ca vom cumpara mancare si haine pentru o familie nevoiasa, cum scad acesti bani in contabilitate?
Beneficiarii vor fi selectati pe baza unei anchete sociale si vor semna pe procesul verbal de primire a pachetelor cu alimente si haine. Pe procesul verbal vor fi trecute informatii privind cantitatile de produse si valoarea, date de identificare ale persoanelor identificate. Aceste procese verbale, ca valoare, vor fi scazute din contabilitatea ong.
Cine are competenta pentru intocmirea anchetei sociale?

Alte discuții în legătură

Ong primii pasi sorin110 sorin110 Buna ziua, sunt presedintele unui ONG din septembrie anul trecut. Am citit mai multe post-uri aici pe forumul ONG, m-au ajutat sa inteleg mai bine ... (vezi toată discuția)
Activitatea la o asociatie nonprofit lukserv lukserv Buna ziua, 1. Am o asociatie non-profit care se axeaza pe ajutorarea copiilor nevoiasi, cu dizabilitati si pe dezvoltarea educationala. In actele constitutive ... (vezi toată discuția)
Infiintare ong mibas mibas Salut. la mine la serviciu (la stat) liderul de sindicat vrea sa faca un ong si bani donati sa fie folositi ca ajutoare sociale intre colegi. Se poate asa ... (vezi toată discuția)