avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul complet de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul complet de cotizare

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
cand se acorda pensie de limita de varsta, cum se calculeaza stagiul complet de cotizare, an/luna/zi ...in conditii normale de munca+ perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate? Sau se ia in considerare doar perioada in conditii normale de munca?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:33, 8 Martie 2013
Stagiul complet de cotizare este stabilit prin lege.
El este stabilit in ani si luni,in functie de luna si anul nasterii
Perioada in care s-a beneficiat de pensie de invaliditate este stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta..

Va multumesc foarte frumos pt raspuns.
Sant nascuta la data de 13.10.1969. Am fost inscrisa la pensie de invaliditate gr. 2 incepand cu data de 01.01.1999. Cand am fost pensionata am avut 10 ani 2 luni si 21 zile in conditii normale de munca. Doar acuma mi s-a eliberat un certificat de handicap vizual, cod handicap 4, gradul accentuat, adica gr 2, data ivirii handicapului 13.10.1969, adca congenital , din nastere, cu mentiunea ca pot beneficia de art. 59 din legea 263/2010, daca intrunesc conditiile. Dupa parerea mea eu intrunesc conditiile. Am dreptate si pot beneficia de pensie de limita de varsta?
Multumesc anticipat.
Potrivit art.59

1/3 din stagiul complet de cotizare(35 ani)=420 luni(35x12):3=140 de luni=11 ani si 8 luni
Multumesc de raspuns. Art. 59 din legea 263/2010 zice ca am nevoie de 1/3 din stagiul complet de cotizare. Intrebarea mea era daca pot beneficia de pensie de limita de varsta conform acestui art, deoarece , dupa parerea mea intrunesc conditiile cerute, dupa cum am relatat in comentariul anterior.
Multumesc
1. La data cand v-ati pensionat de invaliditate aveati un stagiu efectiv de cotizare de 10 ani si 2 luni adica mai putin de 1/3 din stagiul complet de cotizare (11 ani si 8 luni).

2. Perioada de pensie pentru invaliditate nu este stagiu efectyiv de cotizare ci este perioada asimilata stagiului de cotizare si se ia in calcul numai la pensionarea pentru limita de varsta.

3. - Stagiul complet de cotizare = perioada de timp prevazuta de lege (in functie de data nasterii) in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.

- Stagiul efectiv de cotizare = perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Calculul pensiei de invaliditate pentru persoanele care au realizat un stagiu de contizare in conditii de handicap pre existent calitatii de asigurat iolanda2004 iolanda2004 In situatia in care solicit o pensie de invaliditate, la calculul punctajului mediu anual se utilizeaza prevederile art 95 aliniatul (2) (vezi toată discuția)
Ce demersuri sunt necesare pentru a obtine o reducere a varstei de pensionare datorita unei invaliditati gradul ii din 2007 ? Vasile Rascanu Vasile Rascanu Am fost pensionat in 2007 gradul II invaliditate . Varsta standard de pensionare : 65 de ani conform deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate. Am ... (vezi toată discuția)