avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neintelgeri intre mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neintelgeri intre mostenitori

Buna ziua,

va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema.
Eu impreuna cu cei 2 frati si cu mama mea am ramas proprietarii unui aparatamnet de 3 camere in urma decesului tatalui meu in 1994: mama detinea o jumatate iar cealalta jumatate s-a impartit in 4 parti (mama si cei 3 copii)

In anul 2000 mama a cedat toata partea ei in favoarea unuia dintre frati (cel mic) - fara stirea mea si a celuilalt frate - in schimb ea ar fi trebuit sa primeasca o suma de bani (pe care nu a primit-o) si ingrijire pe tota durata vietii. Mentionez ca in momentul in care a semnat aceasta imputernicire, sau cedare de proprietate (nu stiu exact cum se numeste) ea depasise varsta de 70 ani.

In 2008 mama a decedat si abia atunci am aflat de existenta acelui act. Astfel mie imi revine doar 1/8 din apartament, la fel si celuilalt frate, pe cand cel mic ramane cu 6/8 din apartament.

Rugamintea mea este sa ma sfatuiti cum pot primi banii pentru acea 1/8 deoarece fratii mei nu vor sa-mi cumpere partea, nu vor nici sa vindem apartamentul si sa impartim banii conform actului de mostenire.

multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: ancasiia , utilizator 15:17, 24 Februarie 2009
Daca nu reusiti sa faceti partajul prin buna intelegere, printr-un act notarial, se poate apela la instanta de judecata, care va stabili modalitatea de partaj, functie de optiunile coproprietarilor iar cel care va obtine bunul in natura va fi obligat la achitarea sultei, corespunzatoare cotelor parti ale celorlalti coproprietari.
ancasiia a scris:

Buna ziua,

va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema.
Eu impreuna cu cei 2 frati si cu mama mea am ramas proprietarii unui aparatamnet de 3 camere in urma decesului tatalui meu in 1994: mama detinea o jumatate iar cealalta jumatate s-a impartit in 4 parti (mama si cei 3 copii)

In anul 2000 mama a cedat toata partea ei in favoarea unuia dintre frati (cel mic) - fara stirea mea si a celuilalt frate - in schimb ea ar fi trebuit sa primeasca o suma de bani (pe care nu a primit-o) si ingrijire pe tota durata vietii. Mentionez ca in momentul in care a semnat aceasta imputernicire, sau cedare de proprietate (nu stiu exact cum se numeste) ea depasise varsta de 70 ani.

In 2008 mama a decedat si abia atunci am aflat de existenta acelui act. Astfel mie imi revine doar 1/8 din apartament, la fel si celuilalt frate, pe cand cel mic ramane cu 6/8 din apartament.

Rugamintea mea este sa ma sfatuiti cum pot primi banii pentru acea 1/8 deoarece fratii mei nu vor sa-mi cumpere partea, nu vor nici sa vindem apartamentul si sa impartim banii conform actului de mostenire.

multumesc anticipat

Inteleg ca mama a incheiat cu fratele un contract de vanzare-cumparare cu drept de intretinere. Puteti ataca acel act, prezumat de lage (art. 845 cod civil) ca fiind o donatie deghizata. Fratele va trebui sa dovedeasca faptul ca a platit in mod real pretul contractului. Daca nu reuseste atunci dreptul lui de proprietate va fi redus astfel:
Mama avea 3/4 din apartament. ( 1/2 cota ei +1/4 de la sot) Mama poate dispune liber doar de cotitatea disponibila( 1/4 din 3/4 din imobil) restul ( 3/4 din 3/4 din imobil) urmand a se imparti in mod egal intre toti fratii.
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2009
ContSters42249, utilizator
Va multumesc pentru informatii.
Mai am inca o intrebare: faptul ca mama mea a semnat actul de cedare a proprietatii (partea ei) la o varsta atat de inaintata (peste 70 ani) nu reprezinta o problema? S-ar putea combate acel act de catre ceilalti mostenitori? E posibil ca ea nici sa nu fi stiut ce a semnat, dar acestea sunt doar speculatii. Si spun acest lucru pentru ca ea nu avea niciun exemplar al acelui act in casa, amandoua exemplarele se aflau in posesia fiului in favoarea caruia s-a facut actul.

multumesc
Daca nu aveti un certificat medico-legal care sa dovedeasca faptul ca era lipsita de discermanent, varsta nu conteaza. Majoritatea notarilor cer certificat medico legal care sa ateste faptul ca persoana in varsta de peste 70 ani este in deplinatatea facultatilor mentale, dar nu ese o lege care sa ceara asta in mod expres. Puteti motiva astfel o cerere de constatare a nulitatii vanzarii, dar trebuie sa aveti si dovada respectiva. Martorii nu ar fi de ajuns. V-am zis o a;ta modalitate prin care puteti obtine cu succes 3/4 din cota mamei care sa se imparta intre toti fratii.

faptul ca nu avea un exemplar nu dovedeste nimic.
Brom a scris:

Inteleg ca mama a incheiat cu fratele un contract de vanzare-cumparare cu drept de intretinere. Puteti ataca acel act, prezumat de lage (art. 845 cod civil) ca fiind o donatie deghizata. Fratele va trebui sa dovedeasca faptul ca a platit in mod real pretul contractului. Daca nu reuseste atunci dreptul lui de proprietate va fi redus astfel:
Mama avea 3/4 din apartament. ( 1/2 cota ei +1/4 de la sot) Mama poate dispune liber doar de cotitatea disponibila( 1/4 din 3/4 din imobil) restul ( 3/4 din 3/4 din imobil) urmand a se imparti in mod egal intre toti fratii.

Art.845 nu consacră in terminis o prezumţie de gratuitate în cazul înstrăinării în schimbul întreţinerii, pentru simplul motiv că întreţinerea nu este o creaţie a codului civil, ci a doctrinei şi jurisprudenţei. Necunoscînd contractul de întreţinere, codul nu avea cum să reglementeze vreun aspect legat de acesta.

Doar pe cale de interpretare s-a afirmat că prevederile art.845 C.civil ar fi aplicabile întreţinerii, cu motivarea că acolo unde există identitate de raţiune trebuie să existe şi identitate de soluţie.

:bow:

Alte discuții în legătură

Poate fi atacat un contract de vanzare cumparare cu cluza de intretinere? dan755 dan755 Buna ziua. In 2006 decedeaza bunicul meu dupa care se face succesiunea intre tatal meu, fratele lui si bunica mea. Tot in 2006 dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Salut! părinții mei sunt coproprietarii unui apartament, tatăl ... Eugen George Eugen George Salut! Părinții mei sunt coproprietarii unui apartament, tatăl meu a decedat iar acum urmează succesiunea.Suntem 4 frați și părintele în viața ( ... (vezi toată discuția)
Succesiune Alexa2019Nick Alexa2019Nick Bună ziua. Imi puteți spune ce procent din moștenire ii revine soțului supraviețuitor in aceasta situație? Soția a rămasă și 4 copii. Singura avere ... (vezi toată discuția)