avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - un mostenitor in strainatate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - un mostenitor in strainatate

Buna ziua,

În urma decesului tatalui meu am aflat ca trebuie facuta o deschidere de succesiune. Mostenitorii legali suntem trei : mama, sora mea si eu. De acord cu sora mea, am decis sa cedam drepturile noastre la mostenire în favoarea mamei noastre. Problema care se pune este faptul ca eu sunt stabilita în Italia si nu ma pot deplasa momentan, iar sora ramasa în tara imi spune ca trebuie facuta succesiunea în primele 6 luni dupa deces. Cum putem sa procedam ? Eu trebuie sa trimit o procura pentru ca cineva sa ma reprezinte la deschiderea succesiunii si sa semneze în locul meu. În afara de aceasta procura (care presupun ca se poate face prin ambasada), mai sunt necesare alte acte ? Va multumesc pentru raspuns !
Informatiile pe care le are sora nu sunt exacte.Mostenirea se poate dezbate oricand, acceptarea trebuie sa opereze intr-un an, conf. noului cod civil. Nu platiti impozit la stat in primii 2 ani de la deces, acestea sunt actualele reguli.
Sfatul meu este sa o dati la Consulat!
Deoarece in aceasta procura dati si declaratia de acceptare a succesiunii ambele stata declaratia din procura cat si procura se vor inregiostra la registrul de optiuni succesorale si la cel de procuri care vor fi consultate de notarul public competent in a dezbate succesiunea. La un notar in Italia declaratia din procura si procura nu vor fi inregistrate! Ei nu au obligatia aceasta!
Mergeti la Consulat prin urmare!
Multumesc tuturor pentru raspunsuri ! Sper ca la Consulat sa pot face procura necesara (mi-e teama ca daca o fac la un notar italian sa nu apara probleme în cazul în care nu contine toate datele si formularile de rigoare din România). Înca o data mii de multumiri tuturor !
V am spus mergeti la Consulat neaparat! Aceste procuri cu declaratia de acceptare a succesiunii trebuiesc intregistrate obligatoriu in acele registre tinute la nivel national in Romania si unde nu pot sa inscrie acest gen de acte pentru a fi opozabile tutror decat notarii si consulii!

Succes!
In Italia nu da declaratia de acceptare, ci da doar o procura unei alte persoane. Procura tradusa se depune la un notar in Romania care va inregistra acceptarea in registru.

Alte discuții în legătură

Succesiune refuzata de notari din cauza procurii si declaratiei de renuntare MirelaPrihot MirelaPrihot Buna ziua, Am si eu o situatie mai complicata daca se poate sa ma ajutati cu o indrumare pentru ca toti notarii cu care am vorbit ne spun ca avem actele ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedam? care sunt primii pasi ? myo myo Buna seara ! Socrul meu a decedat de curand, si detinea o casa la tara.Sotul mai are o sora ( care nu a fost crescuta de decedatul -tata).cum trebuie procedat ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)