avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - un mostenitor in strainatate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - un mostenitor in strainatate

Buna ziua,

În urma decesului tatalui meu am aflat ca trebuie facuta o deschidere de succesiune. Mostenitorii legali suntem trei : mama, sora mea si eu. De acord cu sora mea, am decis sa cedam drepturile noastre la mostenire în favoarea mamei noastre. Problema care se pune este faptul ca eu sunt stabilita în Italia si nu ma pot deplasa momentan, iar sora ramasa în tara imi spune ca trebuie facuta succesiunea în primele 6 luni dupa deces. Cum putem sa procedam ? Eu trebuie sa trimit o procura pentru ca cineva sa ma reprezinte la deschiderea succesiunii si sa semneze în locul meu. În afara de aceasta procura (care presupun ca se poate face prin ambasada), mai sunt necesare alte acte ? Va multumesc pentru raspuns !
Stimata doamna Hanganu, declaratia de acceptare se da in procura. Nu poate notarul in Romania sa inregistreze procura la Registrul Evidenta a Procurilor si nici la Registrul de Optiuni Succesorale!
Probabil ca dvs nu ati vazut un asemenea document....aceasta inseamna acceptare expresa!
Notarul din Italia nu poate inscrie acea procura care contine si acceptarea pt ca nu are acces la Registre. Aceste procuri au caracter special, bineinteles ca alte procuri se pot face la notari din Italia...

Sa ne mai gandim zic....cand sfatuim...chiar daca unii nu sunt consultanti...

Ca sa ma explic.... Ca vad ca nu ne intelegem ...in cadrul procedurii succesorale , notarul public verifica procura daca este inregistrata si nu este revocata....unde sa o verifice notarul din Romania?! Adica notarul din Romania , dupa parerea dvs vede procura si o inscrie...si cum stie ca nu este revocata intre timp de mandant?!
In general pentru protejarea intereselor partilor procurile care se refera la acte de dispozitie facute in strainatate se fac la Consulat pentru ca ele se pot verifica sa nu existe posibilitatea ca acestea intre timp sa fie revocate....si aici intra procuri de vanzare, donatie, cumparare, succesiune....
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
ContSters250994, utilizator
MonicaHanganu a scris:

In Italia nu da declaratia de acceptare, ci da doar o procura unei alte persoane. Procura tradusa se depune la un notar in Romania care va inregistra acceptarea in registru.

:ban:Avertisment moderator!

Stimată doamnă @MonicaHanganu,

Vă rog să acordati o atentie deosebită sfaturile date, având în vedere că un sfat eronat poate creea probleme utilizatorului care tine seama de el. Acesta a fost si motivul stergerii mesajului postat de dvs, anterior.

Având în vedere că l-ati repostat, în aceeasi formă eronată, sunt nevoit să vă avertizez si să vă invit la o documentare temeinică, înainte de a da sfaturi profesionale.

Vă multumesc pentru întelegere,
Cu stimă,
moderator
Andrei Grigoriu

PS
:flowersblue:

Si având în vedere că astăzi este ziua femeii, avertismentul de mai sus nu mă împiedică să vă urez LA MULTI ANI! si tot ceea ce vă doriti, atât dvs, cât si celorlalte participante pe forum.

Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
andreigrigoriu, moderator
Este foarte important ca procura pe care o veti face prin care va exprimati si vointa de acceptare a succesiunii , sa fie inregistrata in Registrul National de Evidenta al Procurilor si cel referitor la Optiunile succesorale !

Bafta !
Multumesc mult pentru sfaturi si multumesc si pentru urarile de Ziua Femeii ! Mi-a telefonat sora mea astazi ca mama a facut un pre-infarct si asteapta Salvarea. Astept sa mi se spuna la ce spital a fost dusa si care este situatia exacta. S-ar putea sa vin totusi în tara si sa încerc sa o iau pe mama la mine, daca e transportabila.
Puteati sa abtineti, tinand cont ca m-a avertizat, deja, altcineva inaintea dumneavoastra si a si explicat pe deplin diferenta dintre o procura obisnuita si o procura de acceptare a mostenirii.
Ce imi doresc de 8 martie ? CLEMENTA!!!! :hammer: :((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune refuzata de notari din cauza procurii si declaratiei de renuntare MirelaPrihot MirelaPrihot Buna ziua, Am si eu o situatie mai complicata daca se poate sa ma ajutati cu o indrumare pentru ca toti notarii cu care am vorbit ne spun ca avem actele ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedam? care sunt primii pasi ? myo myo Buna seara ! Socrul meu a decedat de curand, si detinea o casa la tara.Sotul mai are o sora ( care nu a fost crescuta de decedatul -tata).cum trebuie procedat ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)