Pe un santier persoana insarcinata cu problemele de protectia muncii (SSM) trebuie sa aiba calificare de Coordonator de securitate si sanatate a muncii sau este suficient sa aiba calificare de Inspector SSM ?
HG 300/2006 spune urmatoarele:
Art. 7
Atunci când la realizarea lucrărilor pe şantier participă mai mulţi antreprenori, un antreprenor şi unul sau mai mulţi subantreprenori, un antreprenor şi lucrători independenţi ori mai mulţi lucrători independenţi, beneficiarul şi/sau managerul de proiect trebuie să desemneze un coordonator în materie de securitate şi sănătate pe durata realizării lucrării.
Art. 55
Coordonatorul în materie de securitate şi sănătate pe durata elaborării proiectului lucrării trebuie să aibă competenţa necesară exercitării funcţiei:
a)experienţă profesională de minimum 5 ani în arhitectură, construcţii sau conducerea şantierelor;
b)formare specifică de coordonator în materie de securitate şi sănătate, actualizată la fiecare 3 ani.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru santiere temporare si mobile aprobate prin HG nr. 300/ 02.03.2006 modificata si completata prin HG nr. 601/ 13.06.2007 stabilesc obligativitatea beneficiarului lucrarii/ managerului de proiect de a nominaliza coordonatorul in materie de ssm pentru obiectivul avut in vedere. Sunt mentionate atributiile acestuia.
Coordonatorul de securitate si sanatate intocmeste si tine la zi registrul de coordonare.
Coordonator de securitate si sanatate in munca poate fi numai o persoana cu experienta profesionala in arhitectura, constructii sau in conducerea santierului de minim 5 ani, care a urmat o formare specifica de pregatire profesionala (conform Regulament emis de catre MMSSF prin Ordinul nr. 242/ 03.2007, modificat si completat prin Ordinul nr. 2712/ 24.10.2012), de coordonator in materie de securitate si sanatate, formare specifica reactualizata la fiecare 3 ani.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm conform prevederilor Legii nr. 319/ 14.07.2006 art.8 al.(1) are atributiile stabilite de catre antreprenor, subantreprenori, lucratori independenti cu respectarea prevederilor din Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 11.10.2006 art.15, modificata si completata prin HG nr.955/ 08.09.2010, HG nr.1242/ 14.12.2011.
Coordonatorul ssm al santierului colaboreaza cu lucratorii desemnati cu activitati de prevenire si protectie ai antreprenorului, subantreprenorului si cu lucratorii independenti.
Asta am citit, insa avem acolo "beneficiarul si/sau managerul de proiect" - ori beneficiarul este "clientul" si el are deja "Coordonatorul desemnat". Voiam sa stiu Antreprenorul ce obligatie are privind calificarea persoanei responsabile cu Protectia Muncii (din partea Antreprenorului, deci)!
Multumesc d-le gigipopa, deci Antreprenorul trebuie sa numeasca "Lucratori desemnati cu activitati de prevenire..." conform Legii 319. Asta inseamna ca pregatirea acestor persoane nu trebuie sa fie de "Coordonator .." - (Poate fi "Inspector cu SSM" ? - curs de pregatire in SSM de 80 ore - nivel mediu?)
Antreprenorul nu trebuie sa aiba un coordonator SSM ci doar beneficiarul. De fapt coordonatorul "coordoneaza" lucratorii desemnati ai Antreprenorilor si subantreprenorilor.
Lucrator desemnat ssm
kra
Buna ziua,
In cadrul unui parc eolian, o societate care are un numar de angajati pe santier de peste 30, poate sa functioneze fara serviciu intern de SSM si ... (vezi toată discuția)