avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrator desemnat SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrator desemnat SSM

Buna ziua,

In cadrul unui parc eolian, o societate care are un numar de angajati pe santier de peste 30, poate sa functioneze fara serviciu intern de SSM si doar cu serviciu extern? Daca nu atunci serviciul intern poate fi asigurat de catre o persoana care nu are calificarea in domeniu SSM si este doar conducatorul locului de munca? Din cate stiu eu la ambele intrebari ale mele ar fi raspunsul nu, insa nu sunt sigur. Care sunt articolele din lege care specifica acest lucru?
Va rog, sa ma ajutati ca am mare nevoie de aceste raspunsuri. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: TomaCotorogea , utilizator 08:46, 3 Mai 2013
In functie de marimea intreprinderii, activitatile in domeniul securitatii si sanatatii in munca se pot asigura, dupa caz, de catre angajator, de unul sau mai multi lucratori desemnati de catre angajator, prin serviciul intern de prevenire si protectie sau prin serviciile externe, in conformitate cu dispozitiile cuprinse in art. 16, 17, 18 si 19 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1425/2006.

Potrivit dispozitiilor art. 20 alin. (2) din aceste norme, angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga, salariat care indeplineste cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
ok, multumesc pentru raspunsul prompt, insa pe un parc eolian lucratorul desemnat trebuie sa efectueze instractajul introductiv - general la locul de munca, iar daca nu are un lucrator desemnat pe SSM nu are cine sa efectueze instructajul, aici nu cred ca mai este vorba de numarul de angajati din firma. Se va putea ocupa doar o persoana care are cursul efectuat si cred ca ar fi vorba de cursul de 80 de ore. Este ok ce spun eu?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2013
kra, utilizator
In Normele de aplicare a Legii 319/2006 , in HG 1425/2006 gasim:
Art. 17. - (1) In cazul intreprinderilor care au intre 10 si 49 de lucratori inclusiv, angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt respectate prevederile art. 16 alin. (1) lit. a)-c);
b) riscurile identificate nu pot genera accidente sau boli profesionale cu consecinte grave, ireversibile, respectiv deces ori invaliditate.
(2) In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori poate organiza unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie si/sau poate sa apeleze la servicii externe, in conditiile prezentelor norme metodologice.
(3) In cazul in care angajatorul/lucratorii desemnati/serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.


"o societate care are un numar de angajati pe santier de peste 30, poate sa functioneze fara serviciu intern de SSM si doar cu serviciu extern? "

Da, societatea poate sa functioneze numai cu serviciu extern de SSM daca nu are personal calificat in desfasurarea acestor activitati.

@ kra Serviciul extern trebuie sa asigure instructajul general si periodic, indiferent unde are loc acesta...in camp sau la sediu. Acesta isi asuma acesta obligatie prin contract.
Normele metodologice de aplicare ale legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
Art.85 Instruirea introductiv-generala se face de catre:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
b) lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie;
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie;
d) serviciul extern de prevenire si protectie.
Art.91 al.(1) Instruirea la locul de munca se face de catre conducatorul direct al locului de munca, in grupe de maximum 20 de persoane.
Art. 96 al.(1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
Serviciul extern de prevenire si protectie nu este abilitat de lege sa efectueze instruirea la locul de munca, instruirea periodica si instruirea suplimentara. Aceste instruiri pot fi efectuate numai de catre conducatorul direct al locului de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Mai 2013
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Ssm elisabetty elisabetty Buna ziua La societatea noastra se face mansardare cu lucratori de la alta firma . Ce trebuie sa fac eu ca inspector ssm ( trebuie eu sa-i instruiesc sau ... (vezi toată discuția)
Coordonator în materie de securitate şi sănătate kzm kzm Bună seara. Având in vedere că potrivit art. 13 din H.G. 300/2006 privind cerinţele minime de securitate si sănătate pentru santierele temporare sau ... (vezi toată discuția)
Fisa colectica instruire Stefan stefanut Stefan stefanut BUNA ZIUA ! IN CAZUL IN CARE PE SANTIERE TEMPORAR DE MUNCA FOLOSIM SUBCONTRACTORI TIMP DE 3 LUNI DE ZILE , DIVERSE MESERII( DULGHER , FIERAR ), ACESTIA VOR ... (vezi toată discuția)