avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... ssm
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

ssm

Buna ziua
La societatea noastra se face mansardare cu lucratori de la alta firma . Ce trebuie sa fac eu ca inspector ssm ( trebuie eu sa-i instruiesc sau doar sa verific daca au fisele la zi si analizele ) Domeniul meu nu sunt constuctiile si acolo stiu ca e ceva special -santiere mobile .Am doar cursul de 80 ore si avem contract cu firma externa .Multumesc
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:50, 23 August 2012
Firma contractata pentru mansardare se ocupa de aceste detalii pentru angajatii lor.
Ca angajator de lucrare, firma dvs. trebuie sa respecte prevederile HG nr. 300/ 02.03.2006 modificata si completata prin HG nr. 601/ 13.06.2007 Cerinte minime de securitate si sanatate pentru lucratori, in santiere temporare si mobile.
Firma dvs. angajeaza pentru lucrarea de mansardare un antreprenor in ctii. Daca firma dvs., este antreprenor, atunci angajati pentru mansardare un subantreprenor si/ sau lucratori independenti.
Responsabilitatile pe linie de ssm revin atat firmei dvs. cat si firmei care lucreaza mansardarea. Responsabilitatile fiecarei firme sunt precizate expres in HG.

Intrucat nu dati detalii privind antreprenorul lucrarii (constructorul care executa lucrarea) pesupunem ca este vorba de un singur constructor care executa lucrarea in baza unui contract.
In acest caz in baza prevederile art 15 din NM de aplicare a Lg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare va revine obligatia de a propune completarea contractului dintre firma dumneavoastra si constructor cu clauze privind securitatea şi sanatatea in munca.
In general aceste clauze se refera la modul de inregistrare a accidentelor de munca
ART. 15
(1) Activitaţile de prevenire şi protecţie desfaşurate prin modalitaţile prevazute la art. 14 in cadrul intreprinderii şi/sau al unitaţii sunt urmatoarele:
30. propunerea de clauze privind securitatea şi sanatatea in munca la incheierea contractelor de prestari de servicii cu alţi angajatori, inclusiv la cele incheiate cu angajatori straini;
ART. 136
(1) Accidentul de munca produs in timpul prestarii unor servicii pe baza de contract, comanda sau alte forme legale incheiate in intreprinderea şi/sau unitatea unui angajator, alta decat cea la care este incadrata victima, se inregistreaza potrivit clauzelor prevazute in acest sens in documentele incheiate.

Deasemenea la sosirea in unitatea dumneavoastra a lucratorilor ce apartin constructorului aveti obligatia ca lucrator desemnat SSM sa le prezentati riscurile specifice unitatii dumneavoastra si masurile de prevenire. Aceasta instruire se va consemna intr-o fisa de instruire colectiva, intocmita in doua exemplare.

Art. 82 alin. (2) Pentru lucratorii din intreprinderi şi/sau unitaţi din exterior care desfaşoara activitaţi pe baza de contract de prestari de servicii, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucratorilor respectivi privind activitaţile specifice intreprinderii şi/sau unitaţii respective, riscurile pentru securitatea şi sanatatea lor, precum şi masurile şi activitaţile de prevenire şi protecţie la nivelul intreprinderii şi/sau unitaţii, in general.
(3) Instruirea prevazuta la alin. (1) şi (2) se consemneaza in fişa de instruire colectiva, conform modelului prezentat in anexa nr. 12.
(4) Fişa de instruire colectiva se intocmeşte in doua exemplare, din care un exemplar se va pastra de catre angajator/lucrator desemnat/serviciu intern de prevenire şi protecţie care a efectuat instruirea şi un exemplar se pastreaza de catre angajatorul lucratorilor instruiţi.

In cazul in care lucrarea va fi efectuata de mai multi constructori sau la executarea lucrarii participa si lucratori independenti, agajatorul dumneavoastra in calitate de beneficiar al lucrarii are obligatia desemnarii unui coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii care va coordona activitatea de SSM pe santier in baza obligatilor prevazute in HG nr. 300/2006. Coordonator in materie de securitate si sanatate necesita o pregatire speciala in acest sens.

ART. 7 din HG nr. 300/2006 cu modificari si completari ulterioare
Atunci când la realizarea lucrarilor pe santier participa mai multi antreprenori, un antreprenor si unul sau mai multi subantreprenori, un antreprenor si lucratori independenti ori mai multi lucratori independenti, beneficiarul si/sau managerul de proiect trebuie sa desemneze un coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii.

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2012
inspectorSSM, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri dar ajung 2 ore de instructaj sau trebuie 8 ore ?
O zi buna .
Angajatorul stabileşte, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare şi funcţionare, sau prin instructiuni proprii.durata instruirii şi reguli privind instruirea functie de riscurile prezente in unitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie protectia muncii andrei2005 andrei2005 Buna ziua, Am si eu o intrebare referitor la situatia de mai jos. Eu (firma) dorim sa facem o mansardare la un imobil. Exista proiect aprobat, autorizatie ... (vezi toată discuția)
Fisa colectica instruire Stefan stefanut Stefan stefanut BUNA ZIUA ! IN CAZUL IN CARE PE SANTIERE TEMPORAR DE MUNCA FOLOSIM SUBCONTRACTORI TIMP DE 3 LUNI DE ZILE , DIVERSE MESERII( DULGHER , FIERAR ), ACESTIA VOR ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm kra kra Buna ziua, In cadrul unui parc eolian, o societate care are un numar de angajati pe santier de peste 30, poate sa functioneze fara serviciu intern de SSM si ... (vezi toată discuția)