avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Conditii inscriere curs coordonator SSM studii ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Conditii inscriere curs coordonator SSM studii superioare

Buna ziua!
As dori sa stiu care sunt conditiile de inscriere la cursul de coordonator SSM studii superioare ( curs ce urmeaza dupa dobandirea calitatii de specialist SSM si evaluator de riscuri ). Am vazut ca sunt date contradictorii, in sensul ca s-ar impune ( sau nu ) experienta de minim 5 ani in activitate. Am vazut ca unele firme ce organizeaza cursuri specifica pentru coordonator SSM studii superioare, 5 ani de experienta. Totusi am vazut un certificat de absolvire al acestui curs ( cod COR 226303 ) al unei persoane cunoscute, fara experienta.
Mentionez ca sunt absolvent de studii tehnice, Cai Ferate Drumuri si Poduri, studii de licenta 4 ani + master 2 ani, insa fara experienta.
As dori sa urmez evolutiv cursurile SSM. Cu care din ele pot incepe si pana unde pot avea acces la inscriere, avand in vedere lipsa experientei?
Mutumesc!
Cel mai recent răspuns: adrian_tudor89 , utilizator 19:13, 24 August 2014
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm, aprobate porin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.47 Nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, necesare pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor corespunzatoare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
b) nivel mediu;
c) nivel superior.
-art.49. - (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
-art.50 (1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt
următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Dupa cum observati, nu este mentionata experienta de 5 ani in domeniul ssm pentru a urma cursurile de 80 de ore, respectiv 180 de ore.
Experienta de 5 ani in domeniul ssm (pentru seful serviciului extern) se refera la autorizarea serviciului extern de prevenire si protectie si la documentele care se depun la ITM. Autorizatia ITM este necesara in vederea inregistrarii firmei la Registrul comertului - vezi art.37 lit.g) din NA.
Dupa cum v-a raspuns mai sus gigipopa@ vechimea de 5 ani este necesara in cazul sefului serviciului extern ca o conditie in vedere autorizarii serviciului.
Anunturile pe care le-ati vazut se refereua la coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe santier COR 226303, (a nu se confunda cu lucratorul desemnat SSM) unde pentru urmarea cursurilor in vederea formarii se cere o experienta profesionala de 5 ani in constructii.

HOTARARE nr. 300 din 2 martie 2006
privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile
ART. 4
In intelesul prezentei hotarari, termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
i) coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata elaborarii proiectului lucrarii - orice persoana fizica sau juridica competenta, desemnata de catre beneficiar si/sau de catre managerul de proiect pe durata elaborarii proiectului, avand atributiile prevazute la art. 54;
j) coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii - orice persoana fizica sau juridica desemnata de catre beneficiarul lucrarii si/sau de catre managerul de proiect pe durata realizarii lucrarii, avand atributiile prevazute la art. 58.

ART. 55
Coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata elaborarii proiectului lucrarii trebuie sa aiba competenta necesara exercitarii functiei:
a) experienta profesionala de minimum 5 ani in arhitectura, constructii sau conducerea santierelor;
b) formare specifica de coordonator in materie de securitate si sanatate, actualizata la fiecare 3 ani.

ART. 59
Coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii trebuie sa aiba competenta necesara exercitarii functiei:
a) experienta profesionala in constructii sau in conducerea santierului de minimum 5 ani;
b) formare specifica de coordonator in materie de securitate si sanatate, actualizata la fiecare 3 ani.


Deci, la momentul actual pot ajunge coordonator in materie de securitate si sanatate ( curs specialist ssm 80 de ore + curs evaluator 180 de ore + coordonator 100 ore ) pe durata elaborarii proiectului dar si pe santier ( COR 226303 ), insa nu pot fi sef al serviciului extern SSM ?
Nu, nu ati citit cu atentie,coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe santier (fie in faza de proiect sau pe perioada efectuarii lucrarilor) necesita vechime in specialitatea constructii de 5 ani si nu este acelas lucru cu lucratorul desemnat cu activitati SSM.
Puteti urma curs de 80 de h si postuniversitar si de 180 h si veti putea desfasura activitatile de securitate a muncii dintr-o unitate (lucrator desemnat sau sef serviciu intern de prevenire si protectie, mai pe inteles fostul responsabil protectia muncii) prevazute de NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006.
Diploma este pe site, deci sper ca nu este nicio probelma daca trimit si aici un link:

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Persoana responsabila cu protectia muncii pe santiere nicu5902 nicu5902 Pe un santier persoana insarcinata cu problemele de protectia muncii (SSM) trebuie sa aiba calificare de Coordonator de securitate si sanatate a muncii sau ... (vezi toată discuția)
Intrebare: 1. sunt angajat al unei firme de consultanta in constructii ... Cristiano07 Cristiano07 Intrebare: 1. Sunt angajat al unei firme de consultanta in constructii in functia de Inginer cu atributii de Inspector SSM pe santier. De curand in Dec 2021, ... (vezi toată discuția)
Coordonator ssm elenaidana elenaidana pot urma cursurile de coordonator SSM pentru santiere, daca am absovit U.T.P -Facultatea de masini si instalatii miniere-specializarea inginer mecanic si sunt ... (vezi toată discuția)