Noi v-am prezentat ce este legal. Pe piata exista fel si fel de formatori, autorizati sau neautorizati. Un furnizor de formare autorizat respecta cerintele impuse de legislatie pentru inscrierea la curs pe ceilalti ii intereseaza doar banul iti elibereaza o diploma, eventual online, care nu are nici o valoare.
Dupa cum ati observat in HG 300/2007 pentru a putea indeplini functia Coordonatorul in materie de securitate si sanatate sunt doua conditii cumulative diploma si experienta profesionala in constructii sau in conducerea santierului de minimum 5 ani. La controalele facute de ITM inspectorul va verifica indeplinirea ambelor conditii ca sa nu mai luam in considerare ca diploma este valabila 3 ani dupa care tr reactualizata.
Legal un furnizor de formare nu poate inscrie la curs o persoana care nu indeplineste conditiile impuse prin ORDIN nr. 242 din 23 martie 2007
pentru aprobarea Regulamentului privind formarea specifica de coordonator în materie de securitate si sanatate pe durata elaborarii proiectului si/sau a realizarii lucrarii pentru santiere temporare ori mobile
ART. 7
(1) Realizarea formarii specifice de coordonator se face numai pe cale formala, prin parcurgerea unui curs organizat cu caracter teoretic si aplicativ.
(2) Formarea specifica de coordonator poate fi realizata numai de catre furnizorii de formare care au fost autorizati în conformitate cu reglementarile legale în vigoare sa poata efectua astfel de programe.
ART. 8
La programele de formare a coordonatorilor pot participa orice persoane aflate în situatiile prevazute la art. 5,
dupa cum urmeaza:
1. persoane cu studii superioare (de lunga sau de scurta durata), având specializarile:
a) constructii civile, industriale, agricole si inginerie civila;
b) constructii cai ferate, drumuri si poduri;
c) instalatii pentru constructii;
d) constructii hidrotehnice;
e) utilaje pentru constructii;
f) geodezie;
g) utilaj tehnologic pentru constructii;
h) ingineria si managementul resurselor tehnologice pentru constructii;
i) inginerie miniera pentru lucrari subterane pe santierele de hidroconstructii si constructii tunele;
2. arhitecti si conductori arhitecti;
3. pentru cursurile de formare a coordonatorilor de nivel de baza se admite si înscrierea personalului cu studii medii cu specializarile prevazute la pct. 1 si 2, cu respectarea prevederilor art. 16 alin. (2).
ART. 9
La programele de formare specifica de coordonator pot participa numai persoanele care au efectuat cursurile în domeniul securitatii si sanatatii în munca, conform reglementarilor în vigoare, dupa cum urmeaza:
a) persoanele cu studii medii si curs de pregatire în securitatea si sanatatea în munca corespunzator nivelului mediu pot participa la programe de formare de nivel de baza;
b) persoanele cu studii superioare si curs de pregatire în securitatea si sanatatea în munca corespunzator nivelului superior pot participa la programe de formare de nivel de baza sau superior.
ART. 10
În vederea înscrierii la un program de formare specifica de coordonator, solicitantul trebuie sa prezinte furnizorului
de formare un dosar cu urmatoarele documente:
a) cerere de înscriere la programul de formare;
b) copie de pe buletinul/cartea de identitate sau alte acte care sa dovedeasca identitatea;
c) copie de pe certificatul de nastere;
d) curriculum vitae;
e) copie de pe diploma de absolvire a institutiei de învatamânt;
f) copie de pe cartea de munca sau registrul de evidenta a salariatilor, din care sa rezulte experienta profesionala în constructii sau în conducerea santierului;
g) copie de pe documentele din care rezulta ca are un nivel de pregatire mediu sau superior în domeniul securitatii si sanatatii în munca, conform Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii în munca nr. 319/2006, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 1.425/2006.
ART. 13
Numarul de ore alocat formarii specifice de coordonator, corespunzator celor doua niveluri de formare, este dupa
cum urmeaza:
a) pentru nivelul de baza - 60 de ore;
b) pentru nivelul superior - 90 de ore.
Asa ca eu va recomand sa incepeti gradat, cu un curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca cu o durata de cel putin 80 de ore apoi absolvirea unui program de invatamânt postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore (urmarea celor doua cursuri este conditie pt inscrierea la cursul de coordonator), sa lucrati, eventual ca lucrator desemnatSSM, si cand veti indeplini si conditia de vechime sa urmati cursul de 90 de ore care va da dreptul sa ocupati functia de coordonator in materie de securitate si sanatate
Eu am inteles de la inceput ce mi-ati explicat...insa se bate cap in cap cu realitatea.
Tocmai ca, si mie din citirea legii imi rezulta ca fiind necesara experienta, de aceea sunt intru totul de acord cu ce-mi spundeti dvs. Dar ce sa inteleg eu ca "neinitiat", cand vad ca ce imi spune legea se contrazice cu realitatea???
Sunt de acord si cu faptul ca sunt fel si fel de cursuri, multe care iti iau banii si atat.
Totusi, furnizorul de formare este unul serios ... INCDPM ALEXANDRU DARABONT...