avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Traducãtor autorizat - pot traduce cãrți fãrã ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Traducãtor autorizat - pot traduce cãrți fãrã acceptul autorilor?

Buna ziua,
Daca sunt traducator autorizat pot traduce orice carte din limba straina in romana fara a cere dreptul autorilor?
Cum se procedeaza?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: smile_506 , utilizator 22:54, 11 Martie 2013
Chiar daca aveti aceasta calitate nu puteti traduce carti fara acordul autorilor.
in principiu nu puteti traduce pentru a obtine un profit deoarece incalcati drepturile de autor ale editurilor ce au publicat cartile respective. mai mult, traducerea ar putea fi interpretata ca fiind o atingere dr. moral al autorului. in acest sens este nevoie de acceptul titularului dr. de autor care poate fi editura sau chiar autorul (daca dr. ptr a publica cartea in traduceri nu a fost cesionat editurii)

traducerea ar putea fi totusi facuta in conditiile art 33- 38 din L 8/1996
si totusi am vazut traduceri in Romania de care autorul habar nu avea....!
Daca ati vazut astfel de traduceri , sa intelegem ca si dvs doriti sa procedatila fel ??? ... din pacate pe acest Forum nu cred ca veti gasi informatii care sa va spuna cum sa fraudati legea ... este optiunea dvs cum vreti sa procedati , noi ne-am expus deja parerea...
Ca sa fim mai precisi in ce spunem: puteti traduce, dar nu puteti publica traducerea decat daca drepturile de autor au expirat. Sau o predati unei edituri si editura obtine drepturile de autor. Aici nu traducatorul e vinovat de incalcarea drepturilor de autor, ci editura care ar publica-o fara plata drepturilor de autor.

Alte discuții în legătură

Copyright digitizare (scanare) cãrþi vechi drcretoiu drcretoiu Am în minte (şi în biblioteca personala) câteva cărţi, mai vechi, care mi-au plăcut în copilărie. Mă gândeam să le scanez şi să le pun undeva pe ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor in relatia cu editurile Mickaela Mickaela Buna seara, Sunt in cautarea unor lamuriri (eventual cu articole de lege spre exemplificare) cu privire la relatia juridica ce reglementeaza traducerea ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor in traducerea literara - incurcatura de nume luura luura Buna seara Va scriu in speranta ca ma puteti sfatui despre pasii pe care ii pot urma pentru a remedia ceea ce eu consider a fi o nedreptate. Am tradus anul ... (vezi toată discuția)