avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... este admisibila contestatia in anulare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

este admisibila contestatia in anulare?

Speta: In recurs, inaintea primului termen, intimatul petent depune prin judecatorul de serviciu o cerere pentru acordarea unui alt termen, pentru lipsa de aparare. Cererea este primita de judecatorul de serviciu, apare inregistrata in Ecris, insa este cusuta in alt dosar.
Recursul se solutioneaza, intimatul pierde procesul.
Este admisibila contestatia in anulare, pe motiv ca cererea pentru angajarea unui aparator nu a ajuns in fata instantei care a judecat recursul?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 00:42, 22 Februarie 2009
Nu. Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac, care poate fi exercitata numai in unul dintre urmatoarele cazuri prevazute la art. 317 si 318 Cod procedura civila:
1- cand procedura de citare nu a fost legal indeplinita la termenul la care s-a solutionat cauza;
2- cand hotararea a fost data cu incalcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta;
3- cand hotararea data de instanta este rezultatul unei greseli materiale;
4- cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul din motivele de modificare sau casare.

Situatia descrisa de dvs nu se incadreaza in niciunul dintre acestea. Procedura de citare inteleg ca a fost legal indeplinita, doar ca nu a ajuns la dosar cererea de amanare pentru angajarea unui aparator. De altfel, conform art. 156 Cod procedura civila, instanta nu este obligata sa acorde termen pentru lipsa de aparare, ci poate acorda un termen in conditiile in care cererea este temeinic motivata.

ati putea incerca o revizuire si sa va bazati pe principiul dreptului la aparare, dar cum a spus si colegamea e cam cu doua taisuri.
i se numeste ca nu am putut sa ma apar in recurs numai pentru ca un functionar necompetent nu si-a facut treaba cu atentie?
Adica nu se mai poate face nimic?
Puteti incerca sa introduceti o cerere de revizuire si sa explicati instantei situatia de fapt (ca ati depus o cerere de amanare ptr lipsa de aparare, care nu a ajuns la dosar din vina unui functionar). Ar fi bine sa mai aveti exemplarul dvs de cerere de amanare, cu data de inregistrare la registratura instantei anterioara termenului de judecata.

Drept temei legal al revizuirii, variantele ar fi art. 322 pct.5 ("daca, dupa darea hotararii, s-au descoperit inscrisuri doveditoare, retinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor") sau art. 322 pct. 8 ("daca partea a fost impiedicata sa se infatiseze la judecata si sa instiinteze instanta despre aceasta, dintr-o imprejurare mai presus de vointa sa").

Sansele de admitere a revizuirii sunt insa extrem de mici, ptr ca instantele apreciaza motivele de revizuire foarte strict. In cazul dvs., instanta poate aprecia ca ati fi putut sa va prezentati personal pentru a va sustine cererea de amanare si deci ca inexistenta cererii de amanare la dosar nu constituie imprejurare "mai presus de vointa partilor".

Multumim foarte mult pentru raspunsuri
In concluzie....................sanse minime.
Ce este mai absurd este urmatorul aspect:
Si eu si vecinul meu am fost amendati pe legea 50/1991 - legea constructiilor.
Ne-am judecat la judecatorie ( eu dosarul 666 el dosarul 665) si au fost anuklate procesele verbale.
Primaria a facut recurs. La Tribunal, ambele dosare la acelasi complet, cu acelsi termen de judecata.Si eu si vecinul meu am facut cereri pentru a ne angaja avpcat. Insa ambele cereri au ajuns in dosarul lui. El a primit citatie ( pentru alt termen) eu, nimic. Cand am venit la Tribunal, am aflat ca al meu dosar s-a judecat, s-a pronuntat, si s-a admis recursul si s-a respins plangerea. Amenda este pentru o suma foarte mare, de aceea sunt disperat. Cred ca ar merge mai bine pe 322 pct.5. Ce parere aveti?

Alte discuții în legătură

Cum introduc o actiune la iccj intr-un proces de munca impotriva recusului respins ca nefondat la curtea de apel Luminita Pop Luminita Pop Ce cale de atac sa folosesc si ce articol din Codul de proc. civila impotriva unui recurs respins ca nefondat de catre Curtea de Apel? Precizez ca am cerut ... (vezi toată discuția)
Revizuire ? ce instanta ? Gabriela PĂDURARIU Gabriela PĂDURARIU am urmatoarea situatie: o decizie data de tribunal pe un recurs admis, decizie care modifica in tot o incheiere de lamurire a unei sentinte civ., decizie ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare cristeo cristeo Buna seara. spuneti-mi va rog ce cale de atac exista pentru o sentinta de recurs irevocabila? Este o cale contestatia in anulare? Unde trebuie depusa? Ce ... (vezi toată discuția)