In cadrul executarii unui mandat de aducere a unui martor intr-un proces penal, cei ce executa mandatul pot intra in domiciliul martorului daca acesta refuza sa iasa si sa se supuna deciziei instantei ( mandatului..) ?
scopul emiterii mandatului de aducere este tocmai refuzul persoanei citate de a se prezenta si a da lamuriri in respectiva cauza .Organul de politie, jandarmerie ce executa mandatul va folosi constrangerea pentru a aduce persoana citata in fata instantei in cazul cand aceasta refuza, daca din cercetari nu si-au dat seama ca este in casa, atunci incheie un proces verbal in care se consemneaza ca nu a fost gasita persoana, altfel.... am raspuns
NU, persoana însărcinată cu executarea mandatului de aducere nu poate pătrunde cu forţa în domiciliul persoanei arătate în mandat. Persoana trebuie atrasă în afara locuinţei, în caz că se află la domiciliu , şi convinsă să îl însoţească pe cel însărcinat cu mandatul de aducere ( poliţistul). Dacă pătrunde în locuinţă fără a fi invitat , riscă să fie acuzat de violare de domiciliu. Iar dacă este invitat, ar trebui să aibă şi nioşte martori , pentru a preîntâmpina o aventuală acuzaţie de violare de domiciliu. În cazul mandatului de aducere nu este permisă pătrunderea forţată în domiciliul persoanei , cum este în cazul existenţei unui mandat de arestare sau de percheziţie. Poliţistul , în caz de refuz de a fi însoţit pentru a fi prezentat în faţa organelor judiciare pentru a fi audiat , poate folosi contrângerea, dar nu cea fizică, pentru a nu fi acuzat de loviri şi alte violenţe, ci contrângerea verbală, cum ar veni se răsteşte un pic mai mult la cel arătat în mandat, în ideea de a-l convinge să meargă .
În toate cazurile de nereuşită se va încheia un proces verbal în care se vor arăta toate aspectele imposibilităţii de executare a mandatului, care trebuie să fie unele veridice, că altfel organul de poliţie riscă să fie amendat dacă nu depune suficiente eforturi pentru a îndeplini mandartul.