resurseumanepfa2011 a scris:
Din discutia purtata cu angajata actuala ,acesta refuza marirea programului de lucru de 8 ore cat si variata de a trece in functia de casier cu reduceerea corespunzatoare a salariului.
Asa cum s-a aratat mai sus, este normal ca angajata sa refuze marirea programului de lucru pentru ca si-ar pierde pensia.
Acum sa incercam sa intelegem.
De ce vreti dumneavoastra sa-i mariti programul de lucru de la 4 ore la 8 ore? Nu poate sa-si indeplineasca sarcinile in cele 4 ore sau vreti sa-i introduceti in fisa postului sarcini suplimentare fata de cele avute pana acum?
Daca introduceti sarcini suplimentare ce necesita, pe langa cele 4 ore, inca 4 ore de munca, atunci trebuie sa-i dublati salariul.
Dar cum persoana nu are voie sa munceasca 8 ore, poate este mai bine sa o lasati in continuare cu 4 ore de munca, cu aceleasi sarcini si sa mai angajati inca o persoana cu 4 ore care sa indeplineasca acele sarcini ce s-au ivit acum.
In total asociatia va cheltui cu aproximatie aceeasi suma indifenent ca aveti un angajat cu 8 ore sau doi angajati fiecare cu cate 4 ore de munca.
Iar daca angajatul nu este compatibil cu postul, nu se poate adapta noilor metode de lucru s.a.m.d., sigur ca poate fi disponibilizat legal, corect prin acordul partilor sau numai prin decizia angajatorului.
De exemplu prin '99 s-a impus eliberarea bonului fiscal cu ajutorul caselor de marcat. Un gestionar-casier nu a reusit sa inteleaga cum se foloseste o casa de marcat, pentru el fiind ceva de domeniul ciberneticii sau fantasticului. Sigur ca orice angajator, fiind obligat sa respecte legislatia cu privire la utilizarea caselor de marcat, va renunta la un asemenea angajat ori ii va oferi o alta misiune in cadrul firmei daca se poate.
Asa ca discutati, analizati necesitatile asociatiei, activitatea angajatului... si decideti in limite legale: 4 ore de munca pe zi cu o fisa a postului adecvata si acceptata de ambele parti sau incetarea CIM.