avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Intabulare mansarda fara acceptul tuturor ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Intabulare mansarda fara acceptul tuturor proprietarilor

Poate fi intabulat un apartament construit pe terasamentul unui bloc fara acordul tuturor proprietarilor. Pot fi cerute despagubiri vanzatorului sau beneficiarului daca nu imi dau acordul pentru cedarea dreptului de folosinta si nu sunt deacord cu instrainarea proprietati comune. Cum trebuie sa procedez in aceasta situatie. Suntem mai multi proprietari care nu ne-am dat acordul, dar in baza semnaturilor celor de la etajul patru si acordul majoritati ( doua treimi plus unu ) sa obtinut autorizatia de constructie. Pot fi intabulate apartamentele fara acordul nostru. Este valabila Decizia nr.1514 din15 noiembrie in aceasta situatie?
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
limbaalin, utilizator
1-Intabularea nu este conditionata de acordul proprietarilor condominiului ci numai de existenta formalitatilor legale a constructiei care se doreste notata la OCPI
Legea privind statutul coproprietatii asupra imobilelor de locuit Art. 32 (1) Lucrările de supraetajare şi/sau mansardarea unui imobil colectiv în vederea creării de noi unităţi de locuit de folosinţă privată, se poate realiza de către asociaţie dacă decizia este aprobată de 2/3 dintre membrii asociaţiei şi de toţi proprietarii locuinţelor aflate la ultimul etaj al imobilului.

2-Pentru schimbarea destinatiei unui spatiu parte comuna dupa este terasa imobilului ,este necesar ca anterior modificarii sa existe acordul a 2/3 dintre proprietarii asociatiei de proprietari ,sa existe autorizatie de constructie si certificat de urbanism
Inteleg ca mansarda nu este intabulata .
Pentru aceasta este necesar autorizatie de construire pentru intrarea in legalitate.care pe cale administrativa se rezolva aprox 1 an
Sunt necesare
- declarare constructie neautorizata (mansarda) la fisc
- obtinere certificat urbanism
- intocmire proiect
- obtinere diverse avize si acorduri (apanova, electrica, mediu, pompieri etc).
Cel mai important este cel de "rezistenta mecanica si stabilitate", asta se obtine de la Inspectoratul de Stat in Constructii - I.S.C in urma unei expertize a constructiei
- obtinere autorizatie de construire si receptia cladirii
- intabulare / cadastru
S-ar putea sa fie mai "rentabila" calea judecatoreasca, cuvinte cheie "accesiune artificiala".
Multumesc pentru raspuns, dar in calitate de proprietar nu inteleg cum poate fi instrainata coproprietatea fortata fara consimtamantul tuturor proprietarilor? Dreptul de proprietate comuna fortata asupra partilor comune ale unui imobil se valorifica numai impreuna cu dreptul de proprietate exclusiva care poarta asupra acestuia sau a unei parti determinate din acesta. Se poate efectua intabulare atata timp cat terenul in speta planseul blocului nu apartine beneficiarului constructiei(mansarda). Prin conventia semnata intre asociatie si constructor se cedeaza doar dreptul de folosinta, nu se instraineaza, iar apartamentele rezultate in urma mansardari nu pot fi vandute altor proprietari fara intabularea terenului pe care au fost construite(planseu). Se pot castiga in instanta despagubiri pentru incalcarea efectiva a dreptului de proprietate, in situatia in care nu am fost deacord cu incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru bunurile ce fac obiectul coproprietati fortate?( Decizia curtii constitutionale nr.1514 din 15 noiembrie 2011 ma poate ajuta in instanta?)
L E G E nr 170/2010
pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 şi pentru modificarea art. 101 din Legea locuinţei nr. 114/1996
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I. – Articolul 45 din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată în Monitorul Oficial al României,Partea I, nr. 201 din 3 martie 2006, cu modificările ulterioare,
se completează cu cinci noi alineate, alin. (3) – (7), cu următorul
cuprins:
„(3) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2) şi prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea,organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, încetarea destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotărî motivat cu o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor.
2
(4) În acest caz, devin aplicabile dispoziţiile privitoare la coproprietatea obişnuită şi temporară. Cu toate acestea, înstrăinarea sau ipotecarea se poate realiza dacă există o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor.
(5) În cazurile prevăzute la alin.(3) şi (4), coproprietarii care nu au votat ori, după caz, s-au opus la înstrăinare sau ipotecare au dreptul la o despăgubire justă stabilită pe cale convenţională ori, în caz de neînţelegere, pe cale judecătorească.

Nu ati precizat concret data la care parte dintre proprietari au dat acordul pentru schimbarea destinatiei parte comuna
Daca apreciati ca detineti probe temeinice si indubitabile puteti solicita despagubiri in instanta
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2013
ynocentta, utilizator
In data de 09.01.2013 sa convocat Adunarea generala unde sa luat hotararea de a se mansarda blocul, dar pe parcursul anului 2012 cei 8 proprietari de la ultimul etaj au dat declarati la notar, incepand cu luna august 2012.Constructia nu a inceput inca dar a fost semnata conventie la notariat intre asociatie si doua persoane fizice(sot si sotie) in data de 07.03.2013.Mai multi proprietari nu si-au dat acordul dar nu am avut majoritate din pacate.De la cine pot fi cerute despagubiri pentru dreptul de proprietate comuna, care va fi instrainat catre viitori proprietari ai apartamentelor rezultate in urma mansardari. Se poate face o evaluare a despagubirilor juste care pot fi cerute in aceasta situatie? Cine face aceasta evaluare? Va multumesc.

Exista posibilitatea ca instanta sa nu admita cererea prin care sunt solicitate despagubiri de catre proprietari care nu si-au dat acordul pentru instrainarea proprietati comune?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2013
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mansarda in podul blocului pillfed_guitar pillfed_guitar Buna ziua, Ma numesc Adrian, am 23 de ani. Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc cu 9 etaje. Acoperisul acestui bloc este tip \\"in doua ape\\", adica ... (vezi toată discuția)
Autorizatie pentru mansardare GoruNelu GoruNelu Va salut ! Doua intrebari : Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc cu patru etaje si as dori sa stiu ce acte / aprobari sunt necesare pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Exista drept de proprietate in acest caz ? gabyteo gabyteo Un amic a incheiat un contract de vanzare -cumparare a unui apartament in forma scrisa dar nu prin notariat ci pur si simplu tehnoredactat si semnat de parti ... (vezi toată discuția)