avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mansarda in podul blocului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mansarda in podul blocului

Buna ziua,

Ma numesc Adrian, am 23 de ani.

Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc cu 9 etaje.
Acoperisul acestui bloc este tip "in doua ape", adica forma veche, cu tigla, asadar, dispune de un pod.
Accesul la pod se face printr-o usa din scara blocului, la care doar eu si inca un vecin avem cheia.

As vrea sa-mi fac o mansarda in acest pod.

Problema cu care ma confrunt e urmatoarea: Cum intru in posesia legala a acestui pod?

Poate fi cedat mie cu acordul vecinilor sau a asociatiei? Trebuie cumparat propriu zis? Odata ce mi-a fost cedat, e posibil ca vecinii sa aiba pretentii la o parte din mansarda, din moment ce acoperisul este deasupra a tot blocul (acopera toate scarile)? Cunostiintele mele legale sunt minime... asa ca un raspuns cat se poate de dezvoltat m-ar ajuta cel mai mult. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: BogdanMoise , utilizator 11:14, 21 Iunie 2021
Conform dispozitiilor art. 649 alin. (1) lit. b) din Noul Cod civil:Sunt considerate parti comune, in masura in care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:...fundatia, curtea interioara, structura, structura de rezistenta, peretii perimetrali si despartitori dintre proprietati si/sau spatiile comune, acoperisul, terasele, scarile si casa scarilor, holurile, pivnitele si subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apa, centralele termice proprii si ascensoarele;...

Podul, ca element structural al acoperisului este in proprietatea comuna (fortata si perpetua) a tuturor proprietarilor apartamentelor din blocul tau. Nu are nicio importanta cine are cheia (bunul este tot comun; ex; daca vecinul de la parter are chef sa isi puna rufele la uscat in pod.. n-ai ce sa-i faci, trebuie sa-i permiti sa foloseasca spatiul).

Exista doua variante pentru ceea ce iti doresti tu:Conform art. 650 din Noul cod civil spatiul iti poate fi cedat in folosinta exclusiva prin decizie adoptata cu o majoritate de 2/3 din numarul coproprietarilor (de apartamente) si al cotelor parti sau... daca exista asociatie de proprietari prin hotararea adunarii generale adoptata cu votul a 2/3 din membri. Nu recomand aceasta varianta pentru ca (si cu votul a 2/3 din proprietarii celorlalte apartamente) potrivit alin.(1) se poate recurge la cedarea folosintei exclusive numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti coproprietari (oricand se trezeste unul ca lui ii sunt lezate drepturile s.a.m.d.).

Mai corecta este varianta oferita de art. 658 din Codul civil (incetarea folosintei comune) problema fiind aceea ca iti trebuie unanimitate (ceea ce intr-o scara de bloc nu cred ca poti obtine). Daca totusi se ia o hotarare unanima de incetare a destinatiei de folosinta comuna a podului (atrag atentia ca acoperisul este si va ramane intotdeauna in coproprietatea fortata si perpetua a tuturor proprietarilor, pentru ca deserveste intreaga cladire - cu toate consecintele ce decurg de aici) acesta devine obiectul coproprietatii obisnuite ceea ce inseamna ca poti cumpara cota parte de la fiecare dintre vecinii tai (poti discuta cu un notar ca aceasta operatiune sa fie realizata printr-un singur act autentic, semnat de toti cei in cauza) si astfel sa iti intregesti bunul care astfel va deveni proprietatea ta exclusiva.

Dupa toate nebuniile astea, in urma carora in cea mi fericita situatie te-ai umplut de nervi, ai pierdut foarte mult timp si cheltuit o gramada de bani, esti fericitul proprietar al unui pod..

Daca inca mai esti intreg la minte, mai ai bani si rabdare, poti incepe demersurile la primarie pentru obtinerea autorizatiei de construire (certificat de urbanism, proiect, avize si toate cele).

Totusi... inainte de orice... mai bine te duci si intrebi la primarie daca exista posibilitatea sa iti elibereze autorizatie de construire pentru mansardare. Sa nu te trezesti ca dupa ce te-ai dat peste cap sa cumperi podul... primaria iti invoca nu stiu ce prevederi din regulamentul local de urbanism ca in zona respectiva regimul de inaltime este de maxim 9 niveluri si nu se poate (nici macar teoretic) aproba ceea ce iti doresti tu.

Mult succes! (in cazul in care nu te-ai lasat descurajat)
Ultima modificare: Marți, 30 Iulie 2013
michaeleduard, utilizator
Achizitionarea partii comune din imobil,conform RIL promovat de procurorul general al parchetului ICCJ se poate realiza numai prin incheiere de contract de comodat sau de locatiune cu asociatia de proprietari,pe diferite perioade 7,25,49,99 ani
Cele 2 contracte,va confera strict dreptul de folosinta a spatiului pe perioada contractual negociata si asumata cu asociatia de proprietari,respectiv nefiind proprietar al spatiului,nu aveti dreptul legal sa operati interventii de modificare
Nu puteti obtine de la autoritatea locala formalitati legale autorizatie constructie/certificat urbanism,pentru interventie asupra partii comune pentru simplul motiv ca nu detineti titlu de proprietate asupra spatiului
Podul imobilului reprezinta parte comuna consemnata in toate documentele imobilului inclusiv in cartea tehnica a constructiei
Daca imobilul din constructie a fost prroiectat cu pod,pe cale de consecinta inclusiv ISU nu acorda dreptul de utilizare individuala a acestui spatiu ,care detine o utilizare speciala,pentru situatii speciale
Din cate stiu eu,atunci cand se invoca un RIL se da si un numar si un an, ca sa poata verifica si ceilalti. Nu e necesar sa ne spuneti de catre cine se promoveaza un RIL, asta stim si noi (scrie si in codul de procedura civila, si nou si vechi)
Recunosc faptul ca nu cunosc RIL-ul respectiv, dar fac pariu pe orice ca daca exista o asemenea decizie a ICCJ aceasta a fost pronuntata inainte de intrarea in vigoare a Noului cod civil unde se prevede expres posibilitatea incetarii folosintei comune prin acordul tuturor proprietarilor. Cunosc cazuri concrete in care s-au incheiat astfel de acte de vanzare in fata notarului.

Cred ca pe cel care a initiat subiectul il interesa modalitatea in care acel spatiu isi pierde destinatia de bun comun, si devine proprietatea sa exclusiva. Daca ramane in coproprietate fortata si perpetura, de acord cu dumneavoastra ca nu se pot face modificari. Daca insa devine proprietate exclusiva se poate obtine si certificat de urbanism si autorizatie de construire, desigur in baza efectuarii unei expertixe tehnice in constructii ale carei concluzii sa confirme faptul ca siguranta condominiului nu este afectata.

Daca ma insel, va rog sa ma contraziceti, dar cu RIL-uri concrete (valabile pentru legislatia in vigoare) si pe texte de lege.

Conform deciziei RIL CCR 1514 / ian.2012. spatiile ce constituie parte din proprietatea comuna nu se pot vinde
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 24 din data de 12 ianuarie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1514/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Pentru toate aceste considerente, Curtea constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea nr. 7/1996 contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 44 alin, (1), (2) si (3), precum si ale art. 1 din Primul Protocol aditional aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Curtea mai constata ca, in temeiul art. 53 din Constitutie, exercitiul unor drepturi sau libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unor calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica, iar masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.
Or, Curtea constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea nr. 7/1996 contravin acestor dispozitii constitutionale deoarece, prin modalitatea de incetare a destinatiei de folosinta comuna pentru bunurile ce fac obiectul coproprietatii fortate din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente, cu acordul majoritatii de 2/3 din numarul coproprietarilor, se aduce atingere insasi esentei dreptului de proprietate al celorlalti coproprietari, care nu votat sau nu au fost de acord cu aceasta masura.
Pentru considerentele aratate, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala decide:
- admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 sunt neconstitutionale.


Intr-un imobil de locuit in comun este greu daca nu imposibil de obtinut acordul tuturor proprietarilor pentru schimbarea destinatiei partilor comune si pentru instrainarea acestora
Mai mult eventuala instrainare,de cele mai multe ori a generat opinia eronata ca beneficiarul dreptului de folosinta al spatiului poate opera interventii si modificari care implica interventia la instalatia parte comuna a imobilului-instalatie care din constructie este prevazuta sa acopere o anumita capacitate
Suplimentar ,autoritatile ISU,etc nu permit modificarea partilor comune din imobil de locuit in comun-care detin utilizare speciala in cazuri prevazute de normele in domeniu,motiv pentru care in desele situatii de preluare sub o forma sau alta de utilizare individuala subsol,pod imobile de locuit in comun ,autoritatile au dispus sanctionarea celor vinovati si readucerea spatiului la utilizarea si forma din proiectul tehnic si cartea tehnica a constructiei
In primul rand un RIL (recurs in interesul legii) inseamna cu totul altceva decat o decizie a CCR. CCR nu pronunta niciodata RIL-uri, aceasta atrubutie intra exclusiv in competenta Sectiilor Unite ale ICCJ. Intr-adevar amble sunt obligatorii.

In al doilea rand decizia CCR invocata nu se refera la dispozitiile art. 658 din Codul civil, ci la art. 45 din Legea nr. 7/1996.

In al treilea rand, discutam de lucruri diferite. Eu vorbesc despre ipoteza in care calitatea de bun proprietate comuna (fortata si perpetua) a incetat, in timp ce dumneavoastra va referiti la ipoteza folosintei exclusive a unui bun a carui calitate amintita nu a incetat.

Asadar ceea ce doreste initiatorul topicului este posibil, cu acordul unanim al tuturor proprietarilor de apartamente din blocul respectiv.

Am spus de la bun inceput ca este foarte dificil (eu personal nu m-as incumeta la asa ceva) insa dumneavoastra incercat isa acreditati ideea ca este imposibil ( a se interpreta in sensul de nelegal) ceea ce nu este adevarat.

De asemenea initiatorul topicului nu a intrebat nimic despre instalatiile care deservesc imobilele cu mai multe apartamente (acestea raman comune si nu pot deveni coproprietate obisnuita sau proprietate exclusiva). Totusi am mari indoieli in legatura cu existenta oricaror instalatii in podul blocului (cel mult capetele de coloana pentru instalatia de incalzire comuna, desi.. in 90% din cazuri s-a renuntat la incalzirea centralizata si aceste instalatii au fost dezafectate, cei mai multi proprietari instalandu-si centrale de apartament). Instalatiile se afla de obicei in subsolurile blocului. Chair si in ipoteza putin probabil ( in care exista instalatii in pod) expertiza tehnica poate oferi solutii si in legatura cu acestea.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2013
michaeleduard, utilizator

Alte discuții în legătură

Concesiune spațiu comun manicaandrei manicaandrei Buna seara, Se poate concesiona parte din spatiu comun unuia dintre proprietari ,de către Asociatia de Proprietari. Dacă se poate aceasta concesiune poate ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , sunt locatar al unui imobil construit in 2016 , este ... Ciprian Cruceru Ciprian Cruceru Buna ziua , Sunt locatar al unui imobil construit in 2016 , este vorba de un bloc cu 2 scari a si b . Bloc are 2 etaje plus etaj 3 retras , apartamentele ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. la noi la bloc avem o dilema. un vecin, vrea să ... IulicaRoman IulicaRoman Bună ziua. La noi la bloc avem o dilema. Un vecin, vrea să se facă pod la bloc. E un bloc construit in anii \'70 și până acum nu s-a pus în discuție ... (vezi toată discuția)