avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua , Sunt locatar al unui imobil construit in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua , Sunt locatar al unui imobil construit in 2016 , este ...

Buna ziua ,
Sunt locatar al unui imobil construit in 2016 , este vorba de un bloc cu 2 scari a si b .
Bloc are 2 etaje plus etaj 3 retras , apartamentele retrase au in cartea funciara si podul deasupra apartamentului ca proprietate dar nu specifica cati metri patrati din pod. Fiecare are usa la pod in apartamentul lor .intrebarea mea este daca podul de pe casa scarii aveau dreptul sa il imparta intre ei. Administratorul spune ca daca nu specifica in cartea funciara cati metri are fiecare proprietar din pod, nu avem ce face .
Mie nu mi se pare normal ca bucata de pod de pe casa scari sa nu o putem folosi ca parte comuna , tinand cont ca este si usa de vizitare in casa scari .
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:06, 12 Decembrie 2020
Conform Art. 649 C.civil este proprietate comună, deci aveti dreptul de a folosi,
Părţile comune
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.
Se poate slicita expertiza tehnica si realiza impartirea functie de cota indiviza
Daca in CF ,podul nu este cncret individualizat pe apartament este necesar sa se verifice documentele tehnice ale constructiei
Va multumesc pentru raspunsuri ...
Expertiza tehnica se solicita prin administratie ??
Expertiza tehnica se solicita de catre partea interesata direct catre persoana specializata
Atat timp cat podul de deasupra apartamentelor constituie proprietate privata,asociatia de proprietari nu are responsabilitate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de o lege - impartire cheltuieli comune bloc fara asociatie de proprietari MARIA7 MARIA7 Vreau sa-mi repar acoperisul, nu exista asociatie de proprietari de care sa apartin, iar vecini de pe scara nu vor sa plateasca. I-mi poate spune cineva ce ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviză: am cumpărat o jumătate din parterul unei case + etajul și mansarda în totalitate. am cotă indiviză pe partea de sub jumătatea de parter care nu e a mea? andreea2016guest andreea2016guest Buna seara! Am cumparat o casa cu jumatate de parter, etaj si mansarda, dar cealalta jumatate din parter apartine unui alt proprietar cu alta intrare/curte si ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie Florris Florris Buna ziua! Soacra mea are un apartament la parterul unei vile din centrul orasului Timisoara. In vila locuiesc in prezent 5 familii. Cum toate casele din zona ... (vezi toată discuția)