avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Concesiune Spațiu Comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Concesiune Spațiu Comun

Buna seara,
Se poate concesiona parte din spatiu comun unuia dintre proprietari ,de către Asociatia de Proprietari.
Dacă se poate aceasta concesiune poate ajuta la obținerea unei autorizații de constructie (modificarea unui acoperis) in locul actului de proprietate.
După cum spuneam in cazul nostru este vorba de podul rece de deasupra unui apartament de la ultimul etaj, iar modificarea acoperișului cerut in autorizația de construcție se face decât deasupra apartamentului in cauza.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:02, 22 Iunie 2017
Autorizatia de constructie se elibereaza numai solicitantului care face dovada cu documente legale ca detine calitatera de proprietar asupra spatiului pentru care solicita autorizatia
Podul de deasupra unui apartament reprezinta parte comuna din condominiu
Conform dispozitii in vigoare -proprietarul nu poate schimba destinatia si aspectul partii comune fara acordul vecinilor direct interesati si al asociatiei de proprietari-acord exprimat prin hotarare a adunarii generale
CONCESIÚNE, concesiuni, s. f. Convenție prin care o persoană (fizică sau juridică) dobândește dreptul de a exploata anumite servicii publice sau anumite bunuri ale statului, în schimbul unor beneficii care revin acestuia din urmă.

Concesiunea genereaza strict dreptul de folosinta limitata -in cazul de fata a unei parti din partea comuna-conditionat de acceptul asociatiei de proprietari
Eventualul contract de concesiune genereaza strict dreptul de folosinta si nu genereaza dreptul de proprietatre asupra spatiului-conditie obligatorie pentru a putea solicita autorizatie de constructie
Eu nu incerc decât sa văd dacă se poate cumpara legal și in același timp dacă pot face ulterior anumite modificări acestui pod in mod legal pentru al transforma in mansarda locuibila.
Credeți ca acest tip de spații sunt evaluate undeva in niște cataloage imobiliare și au prețuri minime pe metru pătrat.
M-a gândesc ca după ce cumpăr, sa nu am greutăți in acordarea certificatului de urbanism și a autorizației de construcției, pentru a face acea modificare pe care o doresc, de aceea m-a gândeam sa fac inițial un contract de concesiune/folosință.
manicaandrei a scris:

Eu nu incerc decât sa văd dacă se poate cumpara legal


Este o diferenta semnificativa intre cumparare legala si
Se poate concesiona parte din spatiu comun unuia dintre proprietari

In baza contactului de concesiune preluati dreptul strict de concesionar respectiv dreptul de folosinta limitata al spatiului parte comuna din condominiu-care nu va genereaza dreptul si calitatea sa solicitati executare de proiect tehnic,autorizatie de constructie si certificat de urbanism
In spatiul parte comuna detinut si utilizat in baza unui contract de concesiune,concesionarul nu are voie sa opereze modificari de orice natura
Proprietarii apartamentelor de locuit dintr-un condominiu sunt proprietari si asupra partilor comune din imobilul respectiv:=curtea, cale de acces,acoperisul, scarile, instalatiile comune, zidurile comune, intrarile, dar si spatiile anexe, adica etajul tehnic/subsolul, uscatorul, terasa condominiului,care constituie coproprietate fortata a proprietarilor de locuinte asupra partilor comune din cladire.
Coproprietarul nu are dreptul sa schimbe modul de folosinta a acestor spatii, chiar daca ar fi in interes comun, fara acordul tuturor coproprietarilor, deoarece s-ar aduce o stirbire dreptului de proprietate al celorlalti.
In cazul in care toti coproprietarii spatiilor comune dintr-un condominiu convin, se pot realiza diverse tranzactii si se pot incheia acte juridice de instrainare totala sau partiala a acestor anexe si parti comune.
Este de inteles ca nu toate partile comune pot face obiectul unor raporturi juridice concesiune sau vanzare nu se pot concesiona/instraina calea de acces, scarile, liftul ,zidurile comune ale condominiului, care sunt, in mod evident, indispensabile unei normale utilizari a imobilului.
Literatura juridica de specialitate vorbeste despre posibilitatea inchirierii sau folosirii spatiilor aflate in proprietate comuna,operatiuni care se pot realiza numai pe baza unui contract de inchiriere sau de folosinta, semnat de presedintele asociatiei de proprietari, pe baza hotararii adunarii generale a proprietarilor, cu acordul proprietarilor direct afectati.
In ipoteza in care uscatorul, etajul tehnic, terasa unui bloc sau un alt spatiu similar din condominiu=spatiu aflat sub scara de la parter, boxa de la subsol, beciul sau spatiul de pe un palier spatios,etc, se preteaza unei schimbari semnificative, in sensul unei amenajari care sa conduca la o utilizare diferita de cea care a fost proiectata de constructorul imobilului, proprietarul care intentioneaza sa se foloseasca de acest spatiu in interes personal ar trebui sa solicite o expertiza tehnica de specialitate (in constructii, de rezistenta, instalatii etc.) care sa aiba ca obiectiv gradul de afectare a condominiului prin realizarea modificarii dorite.
Daca toti ceilalti coproprietari ai spatiilor comune din condominiu sunt de acord materializat si de hotararea adunarii generale a membrilor proprietari, proprietarul care doreste sa cumpere, de exemplu, terasa blocului in scopul construirii unui etaj suplimentar,ii revine dificila sarcina sa incheie cu absolut toti proprietarii un contract de vanzare-cumparare in forma autentica -la notariat
Prin acest contract, proprietarii-vanzatori vand catre proprietarul-cumparator cota parte din cota indiviza din dreptul de proprietate asupra spatiului comun obiect al vanzarii, in cota evidentiata in actul de proprietate al fiecaruia.
Desi problema aceasta de extindere se poate rezolva foarte bine pe cale juridica, ramane mai dificil de solutionat aspectul uman, comportamental unii proprietari sunt reticenti fata de interesul altor proprietari de suplimentare spatiu cu destinatia de locuinta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pod bloc ContSters225393 ContSters225393 Auna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu p+5+m,podul nu este prins in autorizatia de constructie si nici in intabulare,adica podul din acte nu i revine ... (vezi toată discuția)
Terasa spatiu comun Art11 Art11 Terasa de la pethous ultimul etaj curge apa la vecini , trebuie proprietarul sa repare toata terasa sau Condomiul??? Multumesc (vezi toată discuția)
Modificare in spatiul comun ivulpasin46 ivulpasin46 Am un apartament cu doua camere in Sinaia la et. 4(ultimul) intr-un bloc de locuinte, ce are un pod inalt si acoperisul de tigla. In anul 1992 s-a realizat un ... (vezi toată discuția)