avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificare in spatiul comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificare in spatiul comun

Am un apartament cu doua camere in Sinaia la et. 4(ultimul) intr-un bloc de locuinte, ce are un pod inalt si acoperisul de tigla. In anul 1992 s-a realizat un proiect comun, pe baza caruia in urma unei expertize s-a obtinut autorizatie pentru extinderea fiecarui locatar de la et. 4 in podul blocului(adica deasupra sa) cu inca doua camere,accesul efectuandu-se pe scara interioara a fiecarui apartament. Proprietarul vechi de la care am cumparat apartamentul in anul 2005,desi a avut toate aprobarile necesare(autorizatia de modificare colectiva si copii dupa proiect,expertiza,cadastru etc.),probabil nu a avut posibilitati financiare si nu si-a dus proiectul pana la capat,doar zidurile da delimitare stg-dr.in pod. Acum eu am hotarat sa ma extind si cei de la primarie solicita depunere de documente pentru o noua autorizare. Am obtinut certificatul de urbanism unde mi se solicita o noua aprobare a Asociatiei de locatari pentru extindere, desi la dosarul initial de autorizare exista. Asociatia de locatari imi solicita aprobarea majoritatii locatarilor pe baza de semnatura intr-un tabel. La legea 230/2007 la art. 39 se prevede"
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune. " As vrea sa stiu daca intru sub incidenta acestui articol intrucat eu nu sunt terta persoana, ci sunt membru al Asociatiei de locatari si mai degraba consider ca intru sub incidenta art.41 si 42 din L230/2007 unde am nevoie de acordul comitetului executiv si al vecinilor proprietari direct afectati de vecinatate, nu de acordul majoritatii proprietarilor!!!
Mai doresc sa stiu daca podul strict de deasupra mea este considerat proprietate comuna?
De asemeni as dori sa stiu daca nu se putea prelungi sau aviza autorizatia veche si daca expertiza initiala mai este valabila?

multumesc f. mult
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:32, 28 Februarie 2012
Podul este considerat parte comuna
Art 11 (2) din L nr 230/2007 Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune,fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari

Orice autorizatie de constructie sau certificat de urmbanism are perioada de valabilitate bine definita ,de regula 6 sau 12 luni ,care eventual,in conditiile legii poate fi prelungita
In situatia dvs precizati ca vechiul proprietar in 2005 a detinut toate aprobarile necesare,astfel incat acele documente au depasit evident termenul de valabilitate
In relatie cu asociatia de proprietari dv. va aflati in situatia art. 39.
Sunteti proprietar in acel condominiu si in calitate de proprietar aveti in pod o cota-parte indiviza. Daca vreti sa aveti, sa folositi, alte cote-parti indivize ale vecinilor dv., atunci va puneti in situatia de terta persoana. Un tert nu este neaparat o persoana fizica sau juridica dinafara asociatiei, ci poate fi si un proprietar din asociatie care doreste sa foloseasca o parte mai mare din proprietatea comuna. Asadar, pentru acest demers al dv. va trebuie acordul majoritatii proprietarilor si al celor afectati, evident si acordul comitetului executiv.

Articolele 41 si 42 sunt pentru persoane din afara asociatiei care doresc sa monteze panouri publicitare, aparatura de comunicatii etc pe proprietatea comuna si atunci este normal ca se adreseaza conducerii asociatiei. De asemenea, schimbarea destinatiei unui apartament din spatiu de locuit in spatiu cu alta destinatie, acolo unde se vor desfasura activitati comerciale, productive, de consulting, medicale etc. este asemanator situatiei unui tert extern (art.41) care trebuie sa ceara numai acordul comitetului si al celor invecinati.
Nu are cum sa propuna majoritatii acordul pentru unul sau altul din aspecte.

Ce vreau sa va spun in continuare. Atentie, spatiile comune nu mai pot fi cumparate intrucat exista o decizie a CC prin care articolele de lege care permiteau acest lucru au fost declarate neconstitutionale!
Cota parte indiviza nu se poate vinde/cumpara decat o data cu proprietatea principala de care apartine.
Deci pentru lucrarea pe care doriti sa o faceti va trebuie un drept de concesiune pe care vi-l poate da asociatia de proprietari pe maxim 49 de ani.
Nu sunt sigura daca aceasta concesiune va da dreptul sa si modificati prin contructie suprafata, spatiul primit in concesiune... Despre asta trebuie sa va mai interesati.....
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
elga50, moderator
Calitatea de concesionar nu acorda drepturi egale calitatii de proprietar ,astfel incat chiar daca ati incheia contract de concesiune cu asociatia de proprietari,nu castigati dreptul de proprietate asupra spatiului .
Nedetinand titlu de proprietate asupra spatiului ,nu intruniti conditiile legale pentru a demara procedura legala de solicitare autorizatie de constructie si certificat de urbanism

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare cote-parti din proprietatea comuna mara78 mara78 Ce acte ar trebui sa inchei cu vecinii ca sa am proprietate exclusiva asupra podului?Se poate asa ceva? Mersi. (vezi toată discuția)
Inchiriere uscator direct de la locatari leonnschi leonnschi se poate inchiria uscatorul direct de la locatari fara a mai avea acordul asociatiei? (vezi toată discuția)
Reclama pe bloc. pres. asoc. de locatari a spus ca semnatura mea nu conteaza shalimar shalimar Saptamana trecuta a venit presedintele de asociatie la mine pt a-i semna aprobarea de a pune reclama pe peretele exterior al blocului, pe partea unde am si eu ... (vezi toată discuția)