avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi copii infiati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi copii infiati

Buna seara .
Ma numesc Rebeca si as dori sa stiu daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu un raspuns un sfat . Eu am fost adoptata de catre o ruda de gradul 3 (singurul copil ).
Recent aceasta a decedat vreau sa stiu daca legal am dreptul la proprietatile ei sau o parte din acestea chiar daca aceasta a facut un contract de vanzare-cumparare cu clauza viagera . Va multumesc astept cu nerabdare raspunsul vostru .
Cel mai recent răspuns: rebeca158 , utilizator 12:24, 11 Ianuarie 2019
Daca ati fost infiat de aceasta persoana aveti vocatie la mostenirea acesteia. Insa daca a incheiat cu altcineva un contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager sau abitatie viagera trebuie sa demonstrati ca a fost o donatie si va fi supusa astfel reductiunii pt ca v a incalcat rezerva succesorala.
Prin adoptie s-a nascut rudenia civila intre dvs.si adoptator si aceasta presupune ca ati dobandit aceleasi drepturi ca un copil din filiatie fireasca,drept urmare, aveti vocatie succesorala la mostenire,cu respectarea devolutiunii legale.In principiu,o persoana fizica poate dispune in timpul vietii,liber,de averea sa si poate prin acte inter vivos sa-si instraineze toata averea.
Dar exista si o exceptie de la aceasta libertate si anume dreptul de a dispune liber de bunurile sale prin liberalitati,acesta fiind ingradit de lege in privinta rezervei succesorale,ca atare, poate face liberalitati sau acte cu titlu oneros numai in limita cotitatii disponibile.
Pe cale de consecinta,legea ingradeste numai dreptul de dispozitie asupra liberalitatilor-donatii, legate-nu aduce atingere dreptului de dispozitie asupra actelor cu titlu oneros, iar contractul de vanzare este un contract oneros.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2013
Laura Vilsan, Mediator
@lalita Art 1091 alin 4 NCC prezumtia de donatie ......pt ca acel contract este facut cu o clauza, userul nu a mentionat cui putea sa fie sot sau ascendent privilegiat.
In al doilea rand daca in contract pretul nu a fost real sincer si serios, se poate intorduce actiune in simulatie...
Depinde de n variabile...
Cum as putea demonstra ca a fost o donatie ? As vrea sa precizez ca eu nu am vazut acest contract iar toata aceasta tranzactie a fost facuta in urma cu 1 an fara stirea mea . Spuneti-mi va rog care sunt pasii de urmat pentru solutionarea acestui caz sunt dispusa sa merg si in instanta deoarce cred ca au fost incalcate niste legi varsta pe care aceasta o avea in momentul incheierii acestui act era de 81, iar in urma cu ceva ani si-a scos doua certificate medicale in care scrie ca aceasta sufera de ,,Nevroza pitiatica cu neurastenie pe fond psihic labil cu diagnosticul neurastenie cu tulburari functionale in anul 1988 si inca una cu denumirea de ,, Decompensare depresiv anxioasa cu tulburari functionale pe fond psihic instabil’’ anul 1985.
Actiunea in declararea simulatiei precum si cea privind raportul liberalitatilor excesive in cazul incalcarii rezervei succesorale trebuie inaintate si sustinute de specialisti in materie, astfel incat va sfatuiesc sa va adresati unui avocat.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)
parintii dețin o casa( parter+etaj 1+etaj 2+pod) ... Corina271 Corina271 Buna ziua! Parintii dețin o casa( parter+etaj 1+etaj 2+pod) și vor sa lase toata casa fratelui meu cred ca prin donație iar eu sa nu primesc nimic. Noi ... (vezi toată discuția)
Instrainare apartament cu drept de uzufruct viager kittyplus kittyplus Buna ziua! As dori si eu niste lamuriri in urmatoarea problema: sotul meu, inca in viata, a instrainat catre fiul meu proprietatea apartamentului in care ... (vezi toată discuția)