BUNA ALL. Un prieten de al meu are o problema cu o fata sa culcat cu ea la el acasa si au intretinut relati sexuale precizez ca asta sa intamplat acum 7 luni de zile si ca ei sunt minori ea are 15 ani si el 17 ani , prietenul asta al meu sa laudat ca sa culcat cu ea si ea a auzit acum afla si el ca vrea sa il dea in judecata dupa ce implinese 18 ani pentru ca minte si ca sa ii ceara daune morale ea zice ca a scos acte ca este virgina. Prietenul meu are dovezi conferintele de pe messenger cand ea recunoaste ca au intretinut relatii sexuale.Intrebarea mea este poate sa il dea in judecata?
Nu discutam aici probleme de moralitate, astfel incat ma rezum sa raspund la intrebare:
Daunele morale pe care fata sustine ca i le-au produs "declaratiile" tanarului nu au caracter patrimonial, insa eventualele daune materiale pe care le-ar cere au caracter patrimonial (ea va cere o suma de bani ca despagubire). Persoana care introduce actiunea trebuie să dovedească prejudiciul nepatrimonial (moral) suferit.
Dreptul la actiune avand un obiect patrimonial se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul prevazut de lege, termenul de prescriptie in aceasta situatie fiind de 3 ani.
Deci termenul in care fata poate introduce actiunea este de 3 ani de la data cand "pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca atat paguba, cat si pe cel care raspunde de ea". Avand in vedere ca fata are peste 15 ani, atunci cand va avea 18 va putea introduce o astfel de actiune. La nivel teoretic, cel putin.
Problema se poate pune si asa: sa zicem ca il da in judecata si castiga un milion de euro daune morale. Va avea de unde sa ia macar un euro? Are 18 ani deci probabil ca inca nu are in proprietate nici macar hainele de pe el. Este major deci nu sunt parintii sai responsabili pentru el. In final va las sa va imaginati ce ar putea sa ii ia.
Subiect inm
mer_123
Acum cativa ani s-a dat urmatoarea grila la INM : Este imprescriptibila extinctiv:
a)actiunea in repararea daunelor morale,dar numai in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Fosta grila inm
mer_123
Acum cativa ani s-a dat urmatoarea grila la INM : Este imprescriptibila extinctiv:
a)actiunea in repararea daunelor morale,dar numai in cazul in care ... (vezi toată discuția)