avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume - procedura renuntare la unul dintre ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume - procedura renuntare la unul dintre prenume

Buna ziua,as vrea sa-mi schimb numele,adica sa renunt la unul din cele doua prenume mai exact.Ce demersuri ar trebui sa fac si unde?Care este procedura,ce costuri implica?Banuiesc ca trebuie sa imi schimb buletinul,permisul auto si cine mai stie ce alte acte.ma poate indruma cineva?Sper ca am ales categoria potrivita.Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
geoadrian, utilizator
Mai intai trebuie sa parcurgeti procedura de schimbare a numelui. Rezultatul va fi doar dispozitia de aprobare a cerererii de schimbare de nume, si nu si schimbarea vreunui act, implicit.
Dupa ce obtineti aprobarea pt schimbarea numelui, in mod firesc va trebui sa va schimbati actele de identitate si alte acte.
Actul de identitate va trebui schimbat in 15 zile de la data oficiala a schimbarii numelui. Restul - in functie de legislatia specifica domeniului fiecarui act.

"Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa se face conform Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii, conform prevederilor art. 13 din O.G.R. nr. 41/2003."

Puteti consulta procedura si criteriile aici , pe siteul oficial la Ministerului de Interne:
[ link extern ]
mediator_Constantinescu,

Puteti fi mai explicit?Am inteles ca trebuie sa fac o cerere la primarie(catre cine,ce sa scrie in cerere?)Nu am un motiv neaparat temeinic.As vrea sa renunt la unul din prenume pentru ca nu imi place si mi-as dori mult sa renunt la el.Este posibil?
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Pentru inceput trebuie sa dati un anunt in Monitorul Oficial, dupa publicare depuneti actele la primaria de domiciliu:cerere, cazier judiciar, cazier fiscal, certif de sare civila legalizate, copii act de identitate, declaratii ale unor persoane din care sa rezulte ca ati folosit doar un prenume si ca nu sunteti cunoscut cu celalalt, orice alte acte pe care le considerati folositoare in acest caz.Dupa obtinerea deciziei va schimbati certif de nastere, de casatorie, daca sunteti casatorit, apoi buletinul, permisul, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume gianinita1 gianinita1 Am divortat de 2 ani si am păstrat numele de căsătorie,iar acum as dori sa revin la numele de dinainte de căsătorie.Ce ar trebui facut in acest sens. (vezi toată discuția)
Schimbare prenume api1024 api1024 Buna ziua!In primul rand imi cer scuze daca am postat in categoria gresita.Vreau sa-mi schimb numele.Mai precis,sa renunt la un prenume(sa raman doar cu ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi schimb numele de familie alexandraale alexandraale sunt studenta am 20 de ani si vreau sa-mi schimb numele de familie . parintii mei sunt casatoriti .dar eu nu mai vreau sa port numele tatalui de familie . il ... (vezi toată discuția)