avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume

Am divortat de 2 ani si am păstrat numele de căsătorie,iar acum as dori sa revin la numele de dinainte de căsătorie.Ce ar trebui facut in acest sens.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:46, 20 Iulie 2014
Puteti sa va schimbati numele pe cale administrativa.


Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa se face conform Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

In sensul prevederilor art. 4 alin. (2) din O.G.R. nr. 41/2003, sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
m) alte asemenea cazuri temeinic justificate.

[ link extern ]

Acte necesare la depunerea cereri de schimbare a numelui pe cale administrativă :

- Cererea de schimbare a numelui pe cale administrativă (anexa 42 din H.g. 64/2011) ;
- Documentele cu care se face dovada identităţii, în original şi copie ;
- Copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui ;
- Un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an ;
- Consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
- Acordul notarial al celuilalt părinte în cazul schimbării numelui unor minori, în situaţia în care cererea de schimbare a numelui nu este semnată de ambii părinţi ; (nu este necesar acordul părinţilor decăzuţi din drepturile părinteşti, puşi sub interdicţie sau declaraţi judecătoreşte morţi);
- Cazierul judiciar şi cazierul fiscal eliberat de Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice;
- Dovada privind scutirea de publicare a cererii de schimbare a numelui în Monitorul Oficial – în situaţia schimbări unor nume formate din expresii indecente (aprobarea se dă de către şeful Serviciului Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanelor);
- Dovada de achitare a taxei de prelucrare dosar - 50lei;
- Orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume de familie nicol-dd nicol-dd Desi nu am nicio intentie sa divortez, am motive personale sa schimb numele acordat de catre sotul meu la casatorie in cel purtat anterior. Daca acest lucru ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume PaxinoNiculae PaxinoNiculae Buna ziua ..Sunt divortat si port numele de familie al fostei sotii ,acum doresc sa ma recasatoresc si sa purtam ambi soti numele meu avut anterior adica cel ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume familie ana56 ana56 Sora mea , 60 ani, nu a fost casatorita in acte cu barbatul cu care are un copil.Copilul ,baiat , poarta numele de familie al tatalui. Tatal, in prezent este ... (vezi toată discuția)