avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii TAXA HANDICAPATI
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

TAXA HANDICAPATI

Buna ziua
Firma are 67 angajati si platim taxa pt persoanele cu handicap.
Una din salariate are decizie medicala pt invaliditate gr.3 din 30.10.2012.
Unitatea i-a modificat cim din 01.11.2012 la 4 ore /zi.
Pana azi 11.03.2013 nu am primit Decizia de pensionare invaliditate de la Casa Pensii Bucuresti. Dna a fost pontata in CO in toate aceste 3 luni.
Intrebare: Pentru lunile Noiembrie, Decembrie 2012 si Ianuarie 2013 la calculul Taxei pt Handicapati nu s-a tinut cont ca avem 1 salariat angajat avand invaliditate gr.3. Mai putem retroactiv recalcula aceasta taxa pt lunile noimb, dec, ian. ?
Ce implica dpv fiscal, declaratii ...
Va multumesc anticipat pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: AdiCov , utilizator 11:47, 20 Martie 2013
Buna seara
Persoana in cauza trebuie sa detina certificat de handicap pentru ca firma sa beneficieze de scutire pentru fondul de handicapati.
Va multumesc pt raspuns.
Certificatul de Handicap este altceva decat Decizia medicala asupra capacitatii de munca/ 30.10.2012 , prin care este incadrata la gr.3 de Invaliditate ?
De unde poate lua acest Certificat de Handicap ?
Certificatul de incadrare in grad de handicap se obtine de la Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.Cititi legea 448/2006.Nu e obligatoriu ca o persoana care are grad de invaliditate 3 sa aiba si certificat de handicap.
In baza actelor medicale comisia decide daca boala respectiva se incadreaza sau nu in grad de handicap.Cititi si ordinul 1992/2007 privid criterile medico psihosociale de incadrare in grad de handicap.Trebuie sa fiti foarte atenti la raspusurile care le primiti din partea comisiei
nu sunt intotdeauna in baza legii.Eu tocmai ma confrunt cu aceasta problema.
Va doresc mult succes.
Va multumesc pt raspuns, mi-a fost de mare ajutor.

Stiti daca s-a schimbat in ultimul timp (2012, 2013) formula de calcul a taxei ?
Noi am calculat astfel: "Nr.mediu salariati x 4% x sal minim/2".
Noi tocmai am avut control de la adm financiara pe aceasta tematica si ei calculat taxa dupa formula care ati scris-o dvs(in urma discutiiilor si-au dat seama ca nu au dreptate).
Noi am calculat 4%din nr total de pesonal(asa e prevazut in legea 448/2006) si am stabilit nr de persoane pe care avem oligatia sa angajam persoane cu handicap...dupa care am inmultit
nr de persoane stabilit cu jumatate din sal min.
In normele de aplicare scrie ca se foloseste nr mediu...noi nu l-am folosit si am platit cu ceva mai mult.
ex nr mediu 3.89x350=1362
4x350=1400
Asta a fost observatia din procesul verbal de control ca nu am calculat la nr mediu(dar nici ei nu erau siguri cu e corect in lege scrie intr-un fel si in norme alfel).
Sper ca am fost de folos.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru handicap anca curtean anca curtean buna mama mea are boala poliartrita reumatoida seropozitiva in stadiu destul de avansat.A fost pensionata in gradul 2 din momentul primirii diagosticului.si as ... (vezi toată discuția)
Am 20 de ani si sunt bolnav de tbc, ce drepturi am? pensie, ajutor social etc nicopuscasu nicopuscasu Buna ziua, am 20 ani neimpliniti si am fost diagnosticat cu TBC, forma MDR( multidrog rezistenta). In prezent sunt internat la Marius Nasta, Sectia ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate gradul iii leusan leusan o PERSOANA PENSIONATA INVALIDITATE GR III ,SE CONSIDERA CU HANDICAP ,SAU ASTEA CONF LEG 448/2006 ESTE VALABILA NUMAI PENTRU INCADRAREA IN MUNCA? (vezi toată discuția)