avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... gard despartitor
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

gard despartitor

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru a pune in aplicare o constatare a Inspectoratului de Stat in Constructii care, in urma aesizarii mele, a constatat ca vecinul meu a construit ilegal (fara obtinerea autorizatiei de construire) gard intre proprietatile noastre (prin demolarea celui existent construit de mine) si un garaj.
Institutia mai sus mentionata a dispus, in urma controlului, ca primaria sa dispuna masuri de intrare in legalitate sau demolarea constructiilor ilegale.
Am mers la primarie si mi-au spus ca nu poate intra in legalitate respectivul deoarece nu au actualizat PUZ sau PUG (asa ceva).
Intrebarea mea este, deoarece cei de la primarie nu prea "se omoara" cu intrarea in legalitate, poate primaria elibera autorizatie de construire, retroactiv, vecinului meu care mi-a incalcat proprietatea, mi-a demolat gardul despartitor, construind altul in conditiile mai sus amintite, mizand pe ajutor din primarie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: stancalia , utilizator 19:33, 27 Octombrie 2018
hmmm... :-/ nu prea e clara situatia dumneavoastra. Gardul despartitor in general apartine proprietatii comune. Gardul ar fi fost doar al dumneavoastra doar daca detineati un act doveditor in acest sens, sau in lipsa acestuia, daca acel gard ar fi fost fixat doar pe proprietatea dvs. nu intre cele doua fonduri. In cazul in care gardul apartine proprietatii comune, oricare dintre coproprietari poate renova/repara/reconstrui gardul daca este necesar acest lucru (gardul fiind deteriorat), fara acordul celuilalt putand chiar sa va oblige sa participati la cheltuieli. In general in astfel de situatii se aplica obiceiul locului. In privinta garajului nu cred ca aveti ce face atata timp cat nu este pe proprietatea dvs. ori pe cea comuna (dintre terenuri).
Toate cele bune !
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
LuchianSeb, utilizator
Gardul nu era deteriorat, era din plasa de sarma cu stalpi din lemn, stalpii fiind pe proprietatea mea, iar vecinul avea o portiune mai mica, construita de bunicul lui care chiar era deteriorata si necesita reparatii, dar el in loc sa repare portiunea ce-i apartinea, a dat jos tot gardul, a turnat bordura de ciment intrand pe proprietatea mea cca 20cm.
Cei de la ISC au zis ca este construit ilegal, punand in vedere primariei sa rezolve cazul si cum v-am spus cei de acolo nu prea se grabesc.
Am omis sa va spun ca primaria mi-a comunicat (la solicitarea mea) ca i-a dat o amenda contraventionala de 1000 ron si a dispus intrarea in legalitate sau demolarea constructiilor ilegale.
In timp ce imi demola gardul am solicitat interventia ag. de politie care s-au deplasat la fata locului sustinand ca nu se ocupa cu contraventii. In urma cestui raspuns am depus o plangere penala si impotriva vecinului si a ag. de politie, depunand si o actiune in civil pentru revendicare.
V-am spus, conteaza foarte mult ce este pe acte si cum este obiceiul locului respectiv, cum s-au inteles vecinii, etc. Dar daca primaria a constatat anumite ilegalitati atunci inseamna ca acestea exista si daca nu sunt rezolvate, se poate introduce o actiune in justitie prin care sa se ceara demolarea constructiei, doar de pe partea dumneavoastra. Trebuie totusi sa aveti grija, fiind vorba de existenta initiala a unui gard din plasa de sarma, un astfel de gard oferea o vedere piezisa pe proprietatea vecinului ceea ce nu este tocmai normal. E vorba de respectarea intimitati. De asemenea, am auzit ca exista foarte multi experti in institutiile statului, insa nu i-am vazut cu adevarat niciodata ! Altceva nu am ce sa va mai zic. In schimb, eu personal m-asi bucura foarte tare daca vecinii mei mi-ar schimba gardul cu unul nou. Ati putea sa-l trimiteti sa se invecineze cu mine, macar pentru o perioada de timp. :)
In rest, va urez succes ! Demolarea partii din gard, ce ocupa proprietatea dvs., cu siguranta ca veti reusi sa o obtineti. :)
Bordura lui de beton sustine tot un gard de sarma dar numai ca ai intrat, cum v-am spus, pe o latura cca 20cm si pe cealalta latura cca 50 cm. Initial am facut sesizare la primarie ptr. constructii ilegale iar acestia mi-au raspuns in scris ca deplasandu-se la fata locului nu au constatat nici o constructie ilegala; sesizand Consiliul Judetean si ISC am obtinut acea recunoastere a constructiilor ilegale.
De fap, vecinul, cand a venit politistul la fata locului in timp ce demola gardul meu, a sustinut ca a vorbit la primarie si au acordul lor. Cerand informatii in scris de la primarie in acest sens, ei mi-au raspuns ca nu au dat nici o aprobare, nici verbal nici in scris.
Dar numai ca acum se cam codesc sa aplice legea, sa-l oblige sa demoleze gardul aflat pe terenul meu si sa-l refaca pe vechiul amplasament. Mai ca-mi vine sa-l cred ca a avut o aprobare verbala a celor de la primarie care acum nu mai recunosc. Problema este ca terenul si casa este proprietatea mamei mele de 82 ani si eu nu pot sta cu dansa acum dar chiar si in prezenta mea vecinul si autoritatile locale au "neglijat" (ca sa ma exprim decent) drepturile mamei mele.

Alte discuții în legătură

Distrugere gard CristiTudor CristiTudor Buna ziua. As avea o intrebare referitoare la imprejmuirea unui teren. Parintii mei detin o proprietate la munte, intabulata cu CF dar netrasata in Etera, ... (vezi toată discuția)
Gard despartitor intre proprietati 040779 040779 Buna. In anul 2004 am facut un gard despartitor intre mine si vecinul meu. Acest gard este facut pe proprietatea mea si vecinul a sesizat primaria in legatura ... (vezi toată discuția)
Gard intre proprietati 040779 040779 Buna.Locuiesc la casa si intre mine si vecinul meu se afla un gard despartitor din plasa de sarma facut de mine acum 12 ani.Gardul este din stalpi de fier ... (vezi toată discuția)