„Reclamantul declanseaza procedura cu privire la cererile cu valoare redusa prin completarea formularului de cerere si depunerea sau trimiterea acestuia la instanta competenta, prin posta sau prin orice alte mijloace care asigura transmiterea formularului si confirmarea primirii acestuia.”
Norma este imperativă, deci formularul este obligatoriu.
Caracterul imperativ al normei este intarit de prevederile alin. 4 si 5 din acelasi articol:
(4) In cazul in care informatiile furnizate de reclamant nu sunt suficient de clare sau sunt
inadecvate ori formularul de cerere nu a fost completat corect, instanta ii va acorda reclamantului posibilitatea sa completeze sau sa rectifice formularul ori sa furnizeze informatii sau inscrisuri suplimentare. Instanta va folosi in acest scop un formular-tip, care va fi aprobat prin ordin al ministrului justitiei.
(5) In cazul in care reclamantul nu completeaza sau nu rectifica formularul de cerere in
termenul stabilit de instanta, cererea se va anula.
Dar, mai e si art.1026, care prevede ca
Art. 1.026. - (1) Reclamantul are alegerea intre procedura speciala reglementata de
prezentul titlu si procedura de drept comun.
(2) Daca a sesizat instanta cu o cerere redactata potrivit art. 194, aceasta va fi solutionata
potrivit procedurii de drept comun, cu exceptia cazului in care reclamantul, cel mai tarziu la primul termen de judecata, solicita in mod expres aplicarea procedurii speciale.
Oare solicitarea expresa prevazuta in art.1026(2) presupune completarea obligatorie a formularului? Daca avem in vedere ca procedura este declansata prin completarea formularului (art.1028(1), s-ar parea ca da. Totusi... Mi se pare ca interpretarea ar fi usor fortata. Ar trebui sa fie suficienta simpla solicitare in scris. Oricum, datele din formular exista, in aceasta situatie, in cererea fondata pe art.194. Formularul ar fi in plus.
bun , acest formular este obligatoriu din punct de vedere al continutului , in sensul ca cererea trebuie sa cuprinda toate elementele specificate in formular , banuiesc ca nu trebuie tratat ca pe un tipizat ....
E chiar un formular tipizat. O spune cat se poate de clar textul legii:
(4) In cazul in care informatiile furnizate de reclamant nu sunt suficient de clare sau sunt
inadecvate ori formularul de cerere nu a fost completat corect, instanta ii va acorda reclamantului posibilitatea sa completeze sau sa rectifice formularul
Altfel, care ar fi rostul publicarii lui pe site-ul ministerului?