avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1410 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Schimbare partid: conditii si consecinte
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Schimbare partid: conditii si consecinte

Buna seara. Sunt consilier local al U.S.L. -ului din partea Partidului Social Democrat si as dori sa va intreb daca pot sa-mi schimb culoarea politica. In prezent sunt pe listele PSD si as dori sa stiu daca pot sa ma transfer la PNL. Daca imi dau demisia din PSD si ma inscriu la PNL imi afecteaza in vreun mod mandatul de consilier? Daca efectuez aceasta miscare imi pierd functia de consilier?
De asemenea mentionez ca sunt si presedinte la Tineretul Social Democrat.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:47, 13 Martie 2013
Ati fost ales consilier pe listele PSD-ului,deci ve-ti pierde postul iar locul va fi luat de urmatorul pe lista.
Domnilor, care este norma de drept care prevede expres acest lucru? Inafara de art.9 alin.3 din Legea nr.393/2004, eu nu cunosc vreo norma legala care sa prevada acest fapt, iar acest art. duce indirect la pierderea calitatii de consilier, printr-o hotarare la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier.
Puteti argumenta in drept cele postate mai sus? Multumesc!
fiind din aceeasi Uniune nu cred ca va afecteaza mandatul de consilier iar trecerea de la o doctrina de stanga la una de dreapta nu este chiar niciun impediment. au fost si treceri mai dramatice chiar in parlament in cadrul aceleasi doctrine si nu s-a intamplat nimic, doar cateva vorbe de bine.
Banuiesc ca nu ar fi o problema cu mutarea la alt partid din aceeasi alianta. Smecheria vine la urma, daca partidul care te-a propus iti retrage sprijinul poti sa iti iei adio de la functie. Chiar daca ramai la partidul care te-a propus acesta iti poate retrage sprijinul si atunci adio functie.
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
varza, utilizator
Potrivit prevederilor 9 alin 2. lit. h/l din Leg. 393/23.o9.2004 privind statutul aleşilor locali, dispoziţii legale noi introduse prin art. 3 pct. 3. din leg. 249/2006, încetarea mandatului de ales local înainte de expirarea datei normale a mandatului, are loc printre alte cazuri şi prin pierderea calităţii de membru al partidului politic, sau organizaţiei minorităţilor naţionale, pe a cărei listă a fost ales.

Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judeţean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un consilier local ales pe lista unui partid politic poate demisiona fara sa riste sa piarda sprijinul acelui partid? mondanicolaetoma mondanicolaetoma un consilier local ales pe lista unui partid politic , poate demisiona din acel partid si sa ramana independent s-au risca sa-i fie retras sprijinul si ... (vezi toată discuția)
Hotarare de consiliu local nelegala pedacipro pedacipro sunt consilier local intr-o comuna din judetul vaslui si as vrea sa va prezint o situatie mai speciala... in luna martie au fost adoptate o serie de hotarari ... (vezi toată discuția)
Pierderea calitãþii de consilier local clarias clarias Bună seara.Am şi eu o nelămurire-dacă unui consilier local i se retrage sprijinul politic de către partidul pe listele căruia a candidat(este exclus din ... (vezi toată discuția)