avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract de vanzare-cumparare imobil proprietatea SC - ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract de vanzare-cumparare imobil proprietatea SC - modalitati, posibilitati

As avea nevoie de un sfat privind urmatoarea situatie:
- o firma (srl) are 2 asociati : unul majoritae care este si administrator si unul minoritar cu 10% parti sociale
- in anul 2010 s-a facut un contract de schimb imobiliar ,respectiv un impbil proprietatea firmei a fost schimbat cu un imobil proprietate personala a asociatului minoritar.Dar datorita faptului ca cele 2 imobile erau ipotecate in 2 contracte de credit diferite luate in numele firmei acest contract de schimb imobiliar nu a fost autentificat la notar ( bancile nu si-au dat acordul datorita intarzierilor la plata ratelor ).Asociatul minoritar s-a mutat in imobilul schimbat si a facut investitii de aprox 400000euro
- daca imobilul proprietarea firmei iasa de sub ipoteca ( firma achita creditul) asociatul minoritar doreste incheieea unui act la notar
In situatia in care celalalt imobil este inca ipotecat (banca nu isi da cordul pentru ca sunt restante la plata creditului) nu se poate face contract de schimb imobiliar la notar ,dar s-ar putea face contract de vanzare cumparare pentru imobilul proprietatea firmei care a iesit de sub credit . In acest caz cum se face plata? se poate stipula printr-un act incheiat intre administrator( asociatul majoritar) si asociatul minoritar ca plata se face prin compensare cu celalalt imobil?
- ce se poate intimpla daca intervine insolventa in urmatorele 2 luni?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:03, 12 Martie 2013
fara a cunoaste toate detaliile situatiei respective nu poti afirma clar si corect ce se va intampla.Cred ca ar fi bine sa consultati un avocat si sa-i prezentati situatia completa.
@aldea, Din punctul meu de vedere:
- imobilul proprietatea firmei poate ajunge in proprietarea dvoastra cu act de vanzare cumparare, pentru ca atata timp cat banca nu isi da acordul asupra celuilalt imobil nu puteti face contract de schimb imobiliar.
- in acest caz plata trebuie facuta cu bani, care sa ajunga in conturile firmei.

Insa daca firma intra in insolventa asa cum presupuneti, riscul apare ca lichidatorul poate anula acest gen de acte de vanzare cupmarare pe o perioada de 3 ani in urma si mai ales in situatia daca pretul obtinut de firma pentru imobil a fost subevaluat sau daca cu banii rezultati nu s-au platit datoriile firmei (ma rog intr-o anumita ordine, nu intram in detalii).
Toate operatiunile pe care doriti sa le faceti sunt posibile daca firma este solvabila.
Daca, in schimb, intervine falimentul, orice vanzare facuta in ultimii 3 ani se anuleaza si se va reveni la situatia anterioara : adica veti primi imobilul pe care ati vrut sa-l schimbati, dar cu ipoteca. Daca creditul pentru care s-a ipotecat nu se achita, imobilul dumneavoastra va fi executat silit de catre banca.
Deci, cel mai important este sa achitati creditul care are ca ipoteca imobilul dumneavoastra.
Dacă intervine insolvenţa şi se va constata de către administratorul judiciar că prin înstrăinarea imobilului s-a indus starea de insolvenţă, contractul prin care s-a înstrăinat imobilul va fi revocat, iar bunul se va întoarce în patrimoniul societăţii - baza legala art. 80 alin. 1 din legea nr. 85 / 2006.
Din punctul meu de vedere contractul de schimb imobiliar pe care l-aţi făcut fără respectarea condiţiilor de publicitate, respectiv înscrierea în Cartea Funciară, nu are nici un fel de valoare juridică - a se vedea art. 885 alin. 1 Cod civil.
Fiţi mai explicit cu privire la compensarea la care aţi făcut referire, personal nu înţeleg. Raportat la ceea ce aţi scris, societatea va vinde un imobil aflat în propriul patrimoniu şi va încasa un preţ. Nu are cum să compenseze preţul unui imobil cu al altuia care este tot în patrimoniul său.
aldea elena a scris:

- in anul 2010 s-a facut un contract de schimb imobiliar ,respectiv un impbil proprietatea firmei a fost schimbat cu un imobil proprietate personala a asociatului minoritar.


Al doilea imobil este proprietatea asociatului minoritar.
Ambele imobile sunt puse gaj la banca, pentru credit luat de firma.

Alte discuții în legătură

Caz de faliment firma asbinvest asbinvest Buna ziua ! Am de recuperat ca debitor , administrator de firma de la la o firma aflata in procedura de faliment o anumita suma . De la inceperea ... (vezi toată discuția)
Caz de insolventa asbinvest asbinvest Buna ziua ! Am de recuperat ca debitor , administrator de firma de la la o firma aflata in insolventa o anumita suma . De la inceperea actiunii de ... (vezi toată discuția)
Raspundere administrator societate viorelh viorelh Buna ziua, Se poate pune ajunge la sechestru pe bunurile unui administrator de sociatate, mai exact sechestru pe un un imobil la care respectivul ... (vezi toată discuția)