avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... raspundere administrator societate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

raspundere administrator societate

Buna ziua,
Se poate pune ajunge la sechestru pe bunurile unui administrator de sociatate, mai exact sechestru pe un un imobil la care respectivul administrator are de platit rate...deci este obtinut in urma unui credit imobiliar cu ipoteca , ca persoana fizica ? multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 08:19, 9 Aprilie 2010
Poti sa fi mai explicit?
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
mai explicit: sunt administratorul unei societati care ajunge in litigiu cu furnizori diversi. Pun raul in fata si spun ca se ajunge la raspunderea administratorului cu bunurile proprii...sechestru si tot ce e mai urat ...dar bunul imobil in care locuiesc cu familia...si care e doar sediul social al firmei...este dobandit printr-un credit ipotecar la care platesc rate ca persoana fizica impreuna cu sotia...credit pe 20 de ani...Intrebarea mea este daca acest apartament poate fi supus sechestrului...vanzarii etc....avand in vedere ca este un bun propriu al meu ca persoana fizica ...si la care platesc rate la banca...
Sper ca am reusit sa ma fac inteles si astept cu interes parerea dvs.

Si inca o intrebare si inchei:

Eu cu sotia suntem asociati la firma in cote de 55 si 45 %. Pentru a o scuti de neplacerile unei probleme de faliment...sau incapacitate de plata ...e tardiv sa o scot din afacere si sa raman unic asociat?

Va multumesc pt timpul acordat.
administratorul poate fi tras la raspundere debitele acumulate de firma numai in cazul in care firma intra in faliment si se formuleaza o cerere de atragere a raspunderii adminsitratorului, cerere care trebuie sa fie admisa de instanta de judecata. Aceasta cerere poate fi admisa numai in anumite cazuri expres prevazute de legea falimentului, nu in orice situatie in care firma intra in faliment si nu isi poate achita datoriile.
in aceasta situatie creditorii firmei pot intr-adevar sa solicite executarea bunurilor proprietatea administratorului, indiferent ca aceste bunuri sunt grevate de ipoteca sau nu.
in cazul dvs particular, dvs detineti numai cota de 1/2 din respectivul bun, intrucat a fost dobandit in timpul casatoriei, prin urmare ar trebui mai intai ca unul din creditori sa formuleze o cerere de partaj iar respectivul bun sa va fie atribuit dvs in natura, caz in care si sotia ar avea dreptul la o sulta egala cu valoarea a 1/2 din respectivul bun.
oricum, in cazul in care s-ar ajunge la vanzarea la licitatie a bunului prin intermediul unui executor judecatoresc, creditorul ipotecar ar fi primul care sa primeasca creanta sa intrucat e garantata cu un drept de ipoteca asupra bunului, urmand ca ceilalti creditori sa primeasca numai sumele ramase.
parerea mea esta ca daca va veti angaja un avocat priceput inca in faza procesului de faliment nu veti ajunge intr-o asemenea situatie.
in ce priveste vanzarea partilor sociale ale sotiei, aici veti avea o problema intrucat vanzarea intre soti este interzisa si ar trebui sa faceti donatie, act ce trebuie incheiat la notar si care ar putea ulterior sa fie atacat in instanta.
poate ar fi mai bine ca sotia sa isi vanda partile sociale catre o terta persoana.
oricum, daca sotia nu a fost administrator si nu a reprezentat firma, semnand acte in numele acesteia sau in alte moduri, cel putin teoretic nu poate fi atrsa raspunderea sa personala.
Multumesc de sfat.
Am intrebat de executarea silita a administratorului deoarece unul din creditorii mei intra in insolventa....ca urmare am fost contactat de o firma de avocati care se ocupa de insolventa acestora , iar acestia mi-au spus ca in cazul in care nu se stinge debitul pana la o anumita data, atunci se va atrage raspunderea executarii silite direct asupra administratorului si nu a firmei...Poate ca in cazul procedurii de insolventa a creditorului lucrurile se precipita asupra debitorului...
Ca sa poata fi atrasa raspunderea personala patrimoniala a administratorului, trebuie dovedit in cursul procedurii falimentului ca starea de insolventa a firmei a fost cauzata de administrator prin comiterea in mod expres a uneia din faptele prevazute la art. 138 din legea 85/2006.
Deci nu se trece direct la tragerea la raspundere a administratorului daca nu s-a dovedit ca starea de insolventa a fost cauzata de el.
Procedura insolventei se poate inchide si fara atragerea raspunderii patrimoniale a administratorului.
Considera ca discutia telefonica de care ai pomenit, a fost o amenintare fara suport.
Bafta!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea administratorului aalen aalen Nelamurire : O societate comerciala este in litigiu cu o persoana fizica .In cazul in care va pierde procesul societatea comerciala va fii obligata la ... (vezi toată discuția)
Rspundere administrator - executare silita viorelh viorelh as dori sa mai aflu in ce masura raspunde administratorul cu bunurile proprii.spre exemplificare daca s-ar ajunge la o situatie de acest gen spre exemplu: ... (vezi toată discuția)
Firma in stare de faliment ContSters81099 ContSters81099 Buna ziua, am o firma in stare de faliment, dar soldul casei (scriptic) este mare. Banii, faptic nu sunt .Daca voi fi obligata sa-i depun si momentan nu este ... (vezi toată discuția)